Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Павел Антонов благодари на полицията и на “24 часа”. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Павел Антонов благодари на полицията и на “24 часа”. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Арестувани са Божидар Нейков и Наско Дългия

МВР разкри дръзкия обир за по-малко от 48 часа

Крадците - роми, често ги задържат

Крадените картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров-Ди Киро бяха открити от полицията в петък, съобщи вътрешният министър Младен Маринов. Платната бяха задигнати от наследника на художниците Павел Антонов от къщата му в София на Нова година. Самите апаши са известни. Те са роми, които често попадат в ареста. Полицията още ги издирва.

9 от крадените картини са били намерени в антикварен магазин в столичния кв. “Лозенец”, научи “24 часа”. Собственикът му Божидар Нейков ги купил от друг мъж - Атанас Йончев-Наско Дългия. Той преди също имал антикварен магазин, но го затворил. В момента търгувал с предмети на изкуството от дома си. Именно той

продал на Нейков

картините на

Майстора и

Ди Киро за

над 10 000 лв.

“24 часа” научи, че самият Нейков е имал дело за обсебване на картина от 2006 г.

Други две от платната са открити в дома на Наско Дългия. До редакционното приключване на броя не бе намерена пишещата машина, която също бе задигната при кражбата, както и една картина. Друго платно било занесено в полицията от мъж, който го купил. Полицаите открили и старинната цигулка и сабя, които също бяха откраднати.

Засега двамата задържани не са обвинени, но вероятно

ще ги подведат

под отговорност

в укривателство

на картините,

но не и за тяхната кражба. Полицията издирва крадците, които живеят в района на 2-о РУ на МВР. Според униформени двамата често попадали в ареста за кражби.

Предполага се, че наглият обир е станал на Нова година, когато собственикът Павел Антонов е бил в Унгария.

Най-вероятно апашите влезли в къщата на бул. “Сливница” през близък строеж. Неговият вход е откъм ул. “Раковски”. Между сградата и къщата на Антонов няма стена или ограда, а платно. Мъжът давал ток на строителите и именно затова оградата, отделяща го от строежа, била махната. След като влезли, бандитите разбили един прозорец.

Смята се, че крадците не са знаели, че в дома има картини на Майстора и на Ди Киро. Те дори пропуснали 5 платна на кюстендилския творец, едно от които в типичния му стил “Момиче с ябълки”. Вместо това задигнали портрети, които Майстора рисувал на роднините на Антонов. Художникът е първи братовчед на неговия дядо.

Една от крадените картини  СНИМКА: РАДКО ПАУНОВ
Една от крадените картини СНИМКА: РАДКО ПАУНОВ
С Димитър Киров Антонов пък е роднина по друга линия. Леля му Русалия е съпруга на именития пловдивски художник (какво каза тя - виж долу).

“Аз искам много да благодаря на полицията, която си свърши страхотно работата. Въобще не знаех, че имат заподозрени и че ще ги хванат толкова бързо”, каза за “24 часа” Антонов.

Той благодари и на “24 часа”, който единствен публикува всички снимки на платната. “Сега ще направя изложба с всички откраднати картини”, зарече се Антонов.

Нейков и Дългия са задържани за 24 часа. Очаква се прокуратурата да им поиска постоянен арест.

Вдовицата на Димитър Киров: Публикуваните в “24 часа” снимки на картините много помогнаха да бъдат открити

“24 часа” много помогна, като публикува снимките на откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди Киро. Не съм на себе си от радост”, каза съпругата на великия пловдивски творец Русалия Кирова. В четвъртък тя не бе на себе си от притеснение от новината за изчезналите платна. Благодарение на нейната прозорливост обаче

бързо се разбра кои

са откраднатите

картини

и това улесни криминалистите да ги намерят.

През 2016 г. Русалия посетила бащината си къща на бул. “Сливница” в София и със собствения си фотоапарат заснела картините. “Ей така, исках да ги имам за спомен, макар и на снимки. Една част са на чичо ми Владо - това са портрети на мама, на брат ми, на мен, на дядо и на баба, а другите картини са на моя съпруг Димитър Киров”, обясни балерината, която живее в Пловдив.

По време на обира Русалия била на гости на племенника си Павел Антонов в Будапеща. “Известиха ни за кражбата на 2 януари и посред нощ кацнахме в София. Сетих се, че ограбените картини съм ги заснела и фотосите са в жилището ми в Пловдив”, припомни тя. Бързо пристигнала в Пловдив и изнамерила с треперещи ръце фотосите. По най-бързия начин ги занесла във фотостудио, за да ги преснимат и изпратят на племенника ѝ Павел Антонов. Преди той да ги получи, “24 часа” успя да се сдобие с тях и светкавично ги публикува на сайта си и в хартиеното издание.

“Изключително много помогнахте, за което ви благодаря”, признателна е Русалия. Ден по-рано тя не можеше да говори от притеснение. Освен загуба на родова памет ставаше въпрос и за много пари. Според експерти задигнатите платна се изчисляват на десетки хиляди евро, а някои говорят и за стотина хиляди.

“Подскочих от радост, когато Павел ми се обади с думите: “Лельо, намериха ги!”.

“Слава богу, спасихме ги”, кръсти се Русалия. Според нея племенникът ѝ сега ще вземе мерки, за да опази ценните платна.

“Къщата на “Сливница” ще се бута, като ще се запази фасадата с фреската, дело на моя съпруг. Тя ще бъде вградена в бъдещата сграда, където ще има артцентър с галерия. В нея ще бъдат изложени картините на Майстора, на Митко и на други големи художници. Така много хора ще могат да ги виждат. Ще има и помещение за културни прояви. Племенникът ми ще направи това със съдружници”, разкри Русалия.

За една нощ

Димитър Киров

направил фреската на фасадата на къщата на бул. “Сливница”.

Докато рисувал, компания му правили актьорите Стефан Мавродиев и Милен Пенев, а художникът Петър Дочев му помагал, като бъркал и носел вар.

На фасадата в цял ръст е изобразен Майстора, който често посещавал дома.

“Той е първи братовчед на дядо ми Павел Георгиев. Винаги, когато идваше на гости, го посрещах с “Добре дошъл, чичо Владо!”, спомня си Русалия. Когато тръгвала да го здрависва, той се дърпал: “Не, няма да ми пипаш ръката! Младостта не бива да се докосва до старостта!”

“Беше много благ човек и много ни обичаше нас, децата. Носеше шоколади от Италия на мен и на брат ми Павел, когото много харесваше, защото беше по-тих, по-мирен и с много хубави черти за портрет”, разказва Русалия.

Още пази като реликва скъп подарък от Майстора. Донесъл ѝ от Италия кутия с водни бои, в която палецът се вмъквал и това я правело удобна за държане. Когато боите свършили, Русалия си сложила в нея гримовете. Ползвала я и в операта като балерина. Когато се запознала с Димитър Киров, той не подозирал, че е родственица на Майстора.

“Съвсем се сбърка, като дойде у нас да ми иска ръката и видя картините му по стените”, казва музата на Ди Киро. Затова той е изобразил на фасадата в цял ръст големия художник, а на хора от фамилията е направил портрети. Има ги и двамата с Русалия.

“Бях 9-годишна, току-що приета в балетното училище, когато чичо Владо ме накара да му позирам за портрет в двора на дядо в София. Аз през цялото време танцувах, движех се. Майстора ми се скара: “Теб не мога да те рисувам! Непрекъснато мърдаш.” Затова и в портрета, който излезе изпод четката му, гледам малко странно”, смее се Русалия.