Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Маргарита Гешева
Доц. Маргарита Гешева

За да избегнем тежкото препиване по празниците, е необходимо да спазваме няколко правила.

Първото е да не се пие на екс и никога на гладно, съветва пред "168 часа" токсикологът в "Пирогов" доц. Маргарита Гешева.

"Най-важното е да се консумира с мярка - казва тя. - По празниците следват много часове, в които се приемат всякакви напитки. Когато човек употреби твърд алкохол, не трябва да е на празен стомах - ако е уиски, трябва да е с ядки, а ако е водка - със салата или хайвер. Не трябва да се пие бързо или на екс. Задължително приемът на алкохол да е придружен с много течности и най-вече вода."

"При приемането на спиртни напитки паралелно с вода и храна алкохолното опиянение настъпва по-бавно - обяснява доц. Гешева. - Така консуматорът може да прецени дали да спре, или да забави темпото."

Много важно е също да не се смесват видовете напитки и

вечерта да не приключва с шотове или шампанско

"Пиенето на шотове е често срещана практика, която води пациентите в токсикологията - казва специалистът. - Те са коварен капан. Анкетирайки нашите пациенти, разбираме, че именно напитките на екс са ги докарали до това състояние. Защото те се пият, без да се усещат, и така се поглъща голямо количество. Не е желателно алкохолът да се консумира с газирани напитки, защото резорбцията му в организма е по-бърза."

Въпреки това случайното прекаляване с алкохол не води задължително до вреда за органите.

"Когато употребата на по-големи количества концентрати е честа или ежедневна,

се стига

до увреждане

на черния дроб,

периферната и централната нервна система, както и сърдечносъдовата", обяснява Гешева.

Възможно е дори приемът на голямо количество алкохол да е фатален.

"В повечето случаи настъпва рязка промяна в съзнанието и се стига до алкохолна кома - споделя доц. Гешева. - Отравянето преминава през няколко фази - от веселост и приятни усещания през нестабилност в походката и сънливост до

загуба на съзнание

с опасност

за живота."

За да избегнем крайната фаза на опиянение, доц. Гешева съветва с алкохола да се приема много вода, за да не се дехидратираме.

"Обезводняването е основната причина за появата на симптомите на махмурлука - отпадналост, главоболие, гадене, сърцебиене, световъртеж - споделя токсикологът. - Почти всяко прекаляване с алкохол води до отделяне на повече течности. Това е цялостен процес за организма и всички органи страдат."

Тоест, когато човек е дехидратиран, нито една клетка не работи нормално и се получава ацидоза (повишаване на киселинността).

Според токсиколога след едно сериозно напиване

на организма

са му необходими

от 24 до 36 часа,

за да се възстанови.

"Имайте предвид, че не е важно какъв е алкохолът, а какво е количеството му - категорична е лекарката. - Дали ще се прекали с уиски, или домашна ракия, няма никакво значение.

Освен това не е хубаво да пиете аспирин,

за да се чувствате по-добре на следващия ден.

Това не е решение. По-добре е да се доверим на съветите на нашите баби и дядовци, които препоръчват зелев сок и шкембе чорба."