Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С ментова настойка, зелен и черен чай преодоляваме опасните ефекти от преяждането и препиването

Срещу махмурлук и главоболие - чай от върбинка

По новогодишните празници основният въпрос за 1 млн. долара винаги е бил - как да препием и преядем грамотно и без тежки последици? Задълбочено проучване на "168 часа" сред медици показа, че има начин.

"За доброто прекарване на тържеството българинът, подведен от приятната компания, губи мярка - споделя пред "168 часа" известният хомеопат д-р Атанас Михайлов. - Резултатът е не само мътна глава и липса на тонус, но и целият ни външен вид издава тези злоупотреби.

Д-р Атанас Михайлов
Д-р Атанас Михайлов

Виновник номер едно е алкохолът

Той е добър разтворител на мазнините и лесно прониква в нервната тъкан. Затова най-важното правило е да не се започва с концентрата, а да се върви от алкохол с нисък градус към по-висок. Иначе при бързото пиене на гладно следва бързо падане под масата."

Основната причина за всички неприятности е, че алкохолът скоростно дехидратира организма.

Според учени от Бостънския университет спиртната напитка предизвиква отделяне на около 1 литър урина в рамките на няколко часа. Този процес дразни стомаха и стимулира стомашните киселини, които създават чувство за неприятно парене. Аномалията смущава всички физиологични процеси, кръвната захар рязко се повишава, в резултат на което човек чувства, че е болен и изпитва глад.

"Дори в умерени дози алкохолът променя структурата на съня като увеличава дела на бавния сън за сметка на бързия - обяснява д-р Михайлов. - Спането е дълбоко, но не възстановява организма изобщо и когато се събудим, се чувстваме все едно сме прекалили със сънотворните. Това е причината за тежка глава. Освен това алкохолът изяжда 90% от необходимия за черния дроб кислород и така пречи за естественото изчистване от отрови на най-голямата лаборатория в нашето тяло."

По думите му освен че прекаляваме със спиртните напитки, често нарушаваме и комбинациите на храните.

"Вместо да се усвояват, те се задържат и ферментират - коментира д-р Михайлов. - Това издува корема, пълни го с газове и го повдига нагоре към диафрагмата.

Дишането се затруднява

Променя се позицията на сърцето, което може да доведе до стенокардни пристъпи и ритъмни нарушения."

Специалистът съветва след обилното празнично хапване да се изпие чаша зелен чай, който ще помогне за по-бързото разграждане на храната.

"Още по-добро въздействие имат чаят и кафето,

ако ги подсилим с 15-20

капки ментова настойка

- казва д-р Михайлов. - Този странен на пръв поглед коктейл помага да понесем безпроблемно не само обилното хапване, но и алкохолния запой. Ако след препиване изпием чаша прясно мляко, както съветват някои, ще сбъркаме. В стомаха то се превръща на извара, започва да гние и ферментира. Затова е добре млякото да се съчетае с черен или зелен чай. Те тонизират и помагат да се съвземем по-бързо."

Обикновено след празничната вечер човек се събужда с махмурлук.

Някои се шегуват, че най-добрият отговор на главоболието са една-две чаши бира.

"Най-лошото нещо, което може да направите при махмурлук, е да консумирате отново алкохол - твърди Чарлз Кътлър, председател на най-голямата асоциация на лекарите в САЩ. - Временно симптомите ще намалеят, защото черният дроб се захваща да обработва новата течност, но с това му нанасяте вреда в дългосрочен план. Трябва да дадете възможност на тялото си да се възстанови. Ако консумирате алкохол, за да се справите с махмурлук,

най-вероятно ще имате

още по-ужасен на

следващия ден."

Интересното е, че много алкохолни напитки съдържат конгенератори, които са биопродукти, прибавени за вкус или отделили се естествено в процеса на производството. Тези, които съдържат предимно етанол (като водка или джин), стават причина за по-малко махмурлуци, отколкото тези, съдържащи конгенератори (вино и уиски).

Затова много често се стига до главоболие, което според учените е сигнал, че не ни достига кислород.

"Масово хората се спасяват с обезболяващи таблетки, но тук стъпваме на хлъзгав терен - категоричен е д-р Михайлов. - Аспирин, аналгин, разни други медикаменти - може. Има и природна алтернатива - върбова кора. Тя съдържа салицин и той не дразни стомаха, на практика няма странични ефекти и не отстъпва на най-хвалените обезболяващи таблетки. 2 супени лъжици от нея се запарват за 30 мин в 500 мл гореща вода. Не се вари. Изпива се на 3-4 порции и може да се повтори."

Освен това хомеопатът препоръчва и вана за краката.

"Те се натапят в кофа с хладка вода - около 37 градуса и след това се долива гореща - обяснява лекарят. - Така се подобрява микроциркулацията и спасява при разни видове болка - главоболие, диетични грешки, жлъчна и бъбречна криза и други. За бързо избистряне на главата най-подходящ е чаят от върбинка. 2 супени лъжици кипват за 1-2 минути, след което се запарват за още 10-15 минути. Изпива се на 3-4 порции. Сок от грейпфрут, портокал, нар, ананас също са много добра идея. Фруктозата активира работата на черния дроб, а витаминната бомба, която са прясно изцедените сокове, е като допинг без странични ефекти."

Много учени твърдят, че до този момент всъщност няма противодействие срещу махмурлука, но ние, българите, сме намерили своите начини да се справим с алкохолното опиянение.

"Не знам доколко е истина, защото не е научно доказано, че шкембе чорбата, омлетите, зелевият сок или този от киселите краставички помагат, но това е факт - споделя пред "168 часа" проф. Донка Байкова, специалист по диететика. - Всеки от нас си е намерил своето решение. Само хидратирането истински действа. Важни са и чистият въздух, и разходката, ако човекът обаче може изобщо да стане от леглото."

проф. Донка Байкова
проф. Донка Байкова

Според нея трябва да се пие, но в умерени количества.

"Не случайно преди години имаше много малки чашки за алкохол - разказва д-р Байкова. - Но вече не е така и затова, когато сядаме на по чашка, трябва задължително

да имаме една кана с

вода или още по-добре -

с домашна цитронада

Парченца цитруси, джинджифил или листенца мента, някакви други билки. И не трябва да се смесват различните алкохоли. Имайте предвид, че на 50 мл концентриран алкохол отговаря една чаена чаша вода. 100 мл 40-градусово питие, е равно на половин бутилка вино или на 500 мл светла бира."

Въпреки съветите на лекарите, обикновено по празници хората започват с вино и преминават към уиски, ракия или водка. Лошото в случая е, че гарнират всичко това с шампанско, а по-младите предпочитат да авършат вечерта с различни шотове.

По тази причина специалистите препоръчват хората да се ограничат до употребата на 100-150 гр алкохол.