Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

968,5 милиона долара. Такова е финансовото измерение на уникалния успех в глобалния боксофис на любимия на всички филмов шедьовър на “Дисни” - “Цар лъв” (The Lion King) от 1994 г. И до днес лентата държи рекорда за най-печеливша традиционна анимация в историята, като покорява сърцата на малки и големи.

Също така завоюва две статуетки “Оскар” за музикалното си въздействие - призовете са за една от най-емблематичните песни на сър Елтън Джон - “Можеш ли да почувстваш любовта” (Can You Fell The Love Tonight), и за музиката на Ханс Цимер. Съвсем естествено последваха продължения на историята, силно повлияна от пиесата “Хамлет” на Шекспир, както и хитов бродуейски мюзикъл, обсебил сцената в Ню Йорк и Лондон вече повече от 20 години.

Четвърт век след премиерата на рисуваната класика през лятото на 2019 година боксофисът ще бъде атакуван отново от игрален “Цар лъв”.

Любимата лента се завръща за нов живот с ново очарование и почерк под режисурата на Джон Фавро, който вече поднесе модернистичен кинопрочит и на “Книга за джунглата”. От “Дисни” са решили да направят игрални версии на всичките си класически анимации, като с нетърпение се очакват и близките срещи също така с “Аладин” и “Дъмбо”.

Приключението на Симба обаче се очертава като киносъбитието на 2019-а, а първият му тийзър само за 24 часа събра внушителните 224,6 милиона гледания. Определено за продуцентското студио това е сигурна индикация, че отново предстои да бъдат чупени рекорди.

В това кратко представяне се вижда метаморфозата на модерния Симба за големия екран под диктовката на CGI майсторите.

Подгряването на зрителите е с гръмката заявка, че продукцията няма претенции да бъде просто подобрена стара версия, а много повече - да се утвърди като дързък и впечатляващ претендент за новия кинофеномен на десетилетието.

В тийзъра фокусът е върху емблематичната начална сцена, в която новороденият наследник е представен на животинското царство от мъдрия бабуин Рафики от Лъвската скала.

Със своя отличителен глас Джеймс Ърл Джоунс (благодарение на когото говори и междузвездният злодей Дарт Вейдър) обединява оригинала с новата лента, като отново озвучава царя на Лъвските земи Муфаса.

Ще чуем неговия престолонаследник благодарение на Доналд Глоувър, а приятелката му Нала - на музикалната звезда Бионсе. Злият чичо на малкото лъвче Скар ще узурпира властта, разполагайки с гласа на звездата от “12 години в робство” Чуетел Еджиофор.

Алфри Ударт озвучава майката на Симба кралица Сараби, Джон Оливър, познат от Last Week Tonight With John Oliver на HBO - Зазу, адютант на Муфаса и “наблюдател учител” на сина му и бъдещ крал, а Джон Кани - жреца Рафики.

Абсолютните любимци на всички, атрактивните Тимон и Пумба, сурикат и брадавичеста свиня, ще забавляват с гласовете на Били Айкнър и Сет Роугън.

Като малките Симба и Нала ще чуем Дж. Д. Маккрери и Шахади Райт Джоузеф.

“За всеки режисьор е мечта да сглоби толкова талантлив отбор и да върне към живота подобна класика”, сподели Джон Фавро.

Сценарият е дело на Айрин Меки, Джонатан Робъртс, Линда Улвъртън, Джеф Натансън и Ирен Меки, а композитор е отличеният за работата си по оригинала, както стана ясно, Ханс Цимер. Саундтракът на римейка ще включва култови песни на Елтън Джон и Тим Райс от оригиналната лента, включително наградената с “Оскар” “Можеш ли да почувстваш любовта” (Can You Feel the Love Tonight), както и Be Prepared и I Just Can't Wait to Be King. Няма да липсват обаче и няколко нови композиции.

Премиерата на “Цар лъв” ще бъде на 19 юли 2019 година.