Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сцена с Раде Маркович от "Крадецът на праскови"
Сцена с Раде Маркович от "Крадецът на праскови"

Когато на път за снимки в Дупница починал съпругът й, довършила филма “Трите смъртни гряха” без никакъв опит като режисьор

Кучето Пума се скрило в гардероба на Шарлето и умряло от мъка по него

След смъртта на мъжа си водела малката си дъщеря на море на диви места в Созопол, далеч от любопитните погледи

Любимата роля на Невена Коканова била тази на Лиза от "Крадецът на праскови", излязъл на екран през 1964 г. - първият филм на режисьора Въло Радев. Даже казвала на децата на свои близки да й викат "лельо Лиза".

Едва ли това е изненада за някого, като се има предвид любовта, която се разгаря между нея и партньора й на екрана Раде Маркович, докато траят снимките.

“Въло ycети кaкво cе cлyчваше междy мен и Невена

и по един кpаcив начин cе възползва. Това, което се случваше между нас, оживя във филма", разказа през 2008 г. сръбският актьор в документалната лента за Коканова "Аз коя съм".

След завръщането си в Белград Раде Маркович се разделя с жена си - известната сръбска артистка Оливера Маркович, защото очаква да се събере с Невена Коканова.

"Какво е било между нея и Раде, те си знаят. Носили са го в сърцето си. Но

тя реши да остане

до съпруга си -

режисьора Любомир Шарланджиев - казват близки на "Лиза". - До сетния си дъх му беше предана и безкрайно благодарна за всичко, което е направил за нея. Никога не е отричала, че освен режисьор на филмите, в които се е снимала, й е помагал за ролите й."

Двамата се женят, когато Невена Коканова е едва 19-годишна, и работят заедно в Русенския театър. Прекарали заедно около 20 г.

Любомир Шарланджиев

получил инфаркт на 22 юли 1979 г. във влака за Дупница

Пътувал, за да снима филма "Трите смъртни гряха". Невена Коканова, без никога преди това да е режисирала, довършила лентата, която излиза на екран на 21 април 1980 г.

В продължение на 10 години преди смъртта си Шарлето, както го знаели приятелите му, водил битка с властта да пуснат филма му "Прокурорът". Екранизацията е по пиесата на Георги Джагаров и е спряна. Съпругът на Невена Коканова

не можел да се примири с цензурата до края си

Когато починал, тогавашното им куче Пума се пъхнало в гардероба му и не излязло оттам. Скоро след стопанина си умряло и то. След смъртта на мъжа си за около 2-3 г. красивата актриса остава без роли и ангажименти.

В това време се отдава единствено и само на отглеждането и възпитанието на детето си. Теодора е едва на 3 г., когато баща й почива.

"Много се говори за любовта в живота на талантливата актриса, но

голямата й

любов беше

дъщеря й. Просто

примираше за нея

Беше съвършено отдадена.

Отнасяше се с невероятно търпение към всяка детска пакост за разлика от повечето майки", добавя приятелка на семейството.

Най-странното е, че осиновената дъщеря на Невена Коканова по някакъв неведом начин приличала на нея в очите.

Българската киноикона водела детето си всяко лято на закътани местенца в малките тогава курорти Созопол и Мичурин (днес Царево - бел. ред.).

Отсядала в най-обикновените квартири

и никога не постилала хавлията си на градския плаж. Винаги търсела уединение далеч от любопитството на хората. Ходела по скалите на Созопол, не обичала шумните плажове.