Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова при представянето на “Визия за България” през юли
Корнелия Нинова при представянето на “Визия за България” през юли

Лидерката излезе с дузина храбри обещания, ако БСП дойде на власт. Колко обаче би струвала тази визия

Какъв ще бъде животът, ако БСП дойде на власт? И колко ще струват на държавата/данъкоплатците всички храбри обещания на Корнелия Нинова, ако тя стане премиер?

Това се опита да изчисли “24 часа” въз основа на някои от основните идеи, лансирани от соцлидерката в последните месеци. БСП изготви своята “Визия за България”, която предвижда по-големи социални разходи, държавно подпомагане чрез различни форми за бизнеса, премахване на концесиите не само на плажовете и още куп красиво звучащи обещания. Смела визия, която ще струва милиарди, но за която от червения екип, за съжаление, не се дават никакви разчети.

Да вземем за пример едно от предложенията на Нинова - развалянето на сделката за ЧЕЗ. Ако БСП вземе властта,

държавата ще

изкупи обратно

бизнеса на ЧЕЗ -

България,

обяви в края на ноември Нинова пред евродепутата и представител на съуправляващата Чешка социалдемократическа партия Павел Поц. Дори му заръча да предаде това на управляващите в Прага. Двамата обсъдиха продажбата на ЧЕЗ и стъпките на БСП тя да бъде спряна. Разговорът им бе в рамките на срещата на лидерите на партии от страните от Вишеградската четворка - Чехия, Полша, Унгария и Словакия, плюс Хърватия и България.

“Тъй като чешката държава е собственик на акции в ЧЕЗ, моля, информирайте чешкото правителство, че при спечелване на избори в България БСП ще предприеме действия българската държава да се заяви като кандидат-купувач и да участва в процедурата по продажбата. Ще работим България да си върне собствеността върху тези активи. Във вашите държави те са държавна собственост. За нас това е въпрос на национален суверенитет”, заяви Нинова.

По неофициални данни претенцията на ЧЕЗ към България пред Европейския арбитражен съд е близо 500 млн. евро. Според публикации в чешки медии пък компанията продава бизнеса си у нас за 320 млн. евро Така национализацията на БСП на ЧЕЗ би струвала над 1,5 милиарда лева. Към сметката може да се добави и възстановяване на направените инвестиции от ЧЕЗ, които са към 800 млн. лв., както и цената на сделката - близо 400 млн. лв. Общо 2,7 млрд. лв.

В края на септември пък, когато бе обявено намерението на КЕВР цената на природния газ да се вдигне с 8%, Нинова предупреди, че това ще се усети най-тежко през зимата и трябва да се вземат мерки за подпомогане на онези близо 2 млн. българи, които живеят под прага на бедност от 321 лв. Ако БСП е на власт, при този очакван ценови шок, би увеличила броя на

семействата,

които получават

помощи за

отопление

от 204 635 на 400 хил. души. Цифрата тя получила въз основа на световния критерий за енергийно беден - когато човек използва повече от 10% от доходите си за енергия.

Лидерката се обяви и за повишаване на сумата, която получават тези хора, от 374 лв. на 403 лв. По изчисления на експерти това е средната стойност след увеличенията на енергоносителите и ще струва на бюджета 86 млн. лв., а парите можело да са от излишъка.

Друго от обещанията на соцлидерката е за

отмяна на

концесията на

софийското

летище,

“колкото и да струва това” на държавата.

Прогнозната cтoйнocт нa кoнцecиятa нa летището e 3,898 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa, стана ясно от oфициaлнoтo oбявлeниe за процедурата нa Министерството на тpaнcпopтa, публикувано в Official Journal на Европейския съюз (Държавния вестник на ЕС). АКо няма сделка, тези пари няма да влязат в държавата. Според документите от бъдещия концесионер се очаква да инвестира най-малко 1,17 млрд. лева. Авансовото концесионно плащане е най-малко 550 млн. лв. без ДДС. Размерът на годишното концесионно възнаграждение е не по-малко от 15 млн. лв. без ДДС, или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година.

През изминалата година червените неведнъж организираха акции срещу концесията - искаха проверка от Сметната палата, внесоха в парламента проект за решение за спиране на процедурата, имаха законодателна инициатива. Това е много сериозен политически въпрос - искаме ли държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти от българската икономика, инфраструктура и национална сигурност, обясни Нинова. И каза, че в Германия, Франция, Чехия, Австрия подобни обекти от национална сигурност, както и ВиК и жп инфраструктура, са държавна собственост.

БСП поиска и

преизчисляване

на всички стари

пенсии

със средноосигурителен доход от 2013 г. Обясни, че това ще струва на бюджета 800 млн. лв.

Не сме популисти и не обещаваме невъзможни неща, заяви соцлидерката и обясни, че БСП не искала преизчисляване със средноосигурителен доход от 2017 г., защото това щяло да струва 1,6 млрд. лв на бюджета, което било невъзможна задача за началото на 2019 г.

35 милиона по-малко ще влязат в бюджета пък, ако бъде намален ДДС за хляба на 5%, както предлагат червените. Те искат диференцирана ставка и за цените на лекарствата - 9% ДДС.

А какво ще се случи с данъците, ако БСП поеме управлението? Червените внесоха свой алтернативен бюджет, който предвижда прогресивна скала на облагане на доходите на физическите лица, като за по-голямата част от хората се запазва ставката от 10%.

Доходите до 3900 лв. да се облагат с 10%, а данъкът за горницата да се увеличава с 2,5% на всеки 1300 лв., като достигне 25% за доходи над 10 400 лв., предвижда скалата на БСП. 2 240 286 работещи ще плащат същия данък и той няма да се увеличава, а 47 000 ще плащат по-висок, увери Нинова.

8000 души са декларирали доход от дивиденти 7,2 млрд. лв., затова БСП иска и върху дивидентите да се въведе прогресивна скала, а не както сега 5%.

Освен с данъка, богатите ще бъдат “ударени” и с увеличение на максималния осигурителен доход с 1300 лв. до 3900 лв.

Увеличението на данъчно-осигурителната тежест за хора с високи доходи ще осигури допълнително почти 3,3 млрд. лв., са сметнали червените. И предвиждат тези средства да се разпределят предимно за социални политики - по-високи обезщетения за безработни, за гледане на деца до 2 г., за преизчисляване на пенсиите, почти двойно по-високи обезщетения за безработица.

Минималната

работна заплата

ще се увеличи

на 640 лв.

Старите пенсии ще бъдат преизчислени, а таванът им се качва до 1560 лв.

БСП увеличава двойно еднократната помощ за майките студентки - от 2880 лв. на 6500 лв. Еднократно ще се дават и 6400 лв. при раждане на второ и трето дете в семейство с работещи родители, които са се осигурявали минимум 2 г. преди това. Няма обаче разчети какъв ресурс трябва за това.

Въвежда се и семейно подоходно облагане, но само за работещи семейства. На тях ще се приспадат по 50 лв. за всяко дете от данъка върху доходите. Ако получават 1000 лв. и дължат 100 лв. данък и имат 2 деца, тези 100 лв. остават на разположение на семейството, сметна Нинова. И отново не представи разчети колко ще е нужно.

Само по груби сметки от тези анонси на лидерката БСП би влязла във властта с над 11 млрд. лева “летящ старт” - пари, които трябва да се извадят от бюджета, плюс още незнайно колко в данъчна тежест за отделните граждани.

* По крилата фраза на Ленин, че комунизъм = народна власт + електрификация