Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През юли друго възрастно семейство от града "изгоря" с 40 хиляди евро по подобна схема

Възрастно семейство от Стара Загора "изгоря" с цели 77 600 лева, след като се върза на поредната сценка на ало измамници със сюжет "Помощ за полицията". В петък във Второ РУ на МВР в града са се жалвали 69-годишна жена и 71-годишният й съпруг, че от една седмица "старши следовател" не им връща парите, които те му предоставили за залавянето на опасен престъпник. Чак в полицията възрастните хора разбрали, че те самите са станали жертва на престъпление.

Те предали парите си на два транша в два последователни дни. Първо им се обадили на 6 декември на домашния им телефон и ги убедили да предоставят всичките си пари в помощ на полицията. Наивниците оставили към 16,30 часа на същия ден мъжка чанта със сумата от 49 000 лв. в нея в близост до трафопост на старозагорската улица "Д-р Тодор Стоянович". На следващия ден между 12 и 14 часа те получили ново обаждане по телефона, с което били убедени да оставят още 28 600 лева на същата място.

С почти същата голяма сума пари през лятото по подобна схема се раздели и друго старозагорско семейство. Тогава двама съпрузи - мъж на 82 г. и жена на 78, отново на два транша предадоха на телефонни измамници 40 хиляди евро. Първият път възрастните съпрузи изтеглили 20 хиляди евро от спестяванията си в банка в Стара Загора, а на следващия ден - още толкова и от банка във Велико Търново, които дали на жена на средна възраст.

Случаят с новата крупна измама прилича на този от юли и по това, че и сега, и тогава, потърпевшите са подали късно сигнал в полицията за проблема си. Измамата през юли стана между 10 и 12 юли, а сигналът за нея бе подаден на 16. Сега е същото - хората са измамени на 6 и 7 декември, но отишли да се оплачат на униформените чак на 14 декември. И в двата случая виси въпросът дали жертвите на измамите са толкова наивни и глупави, или пък са били бругално заплашени да си мълчат.

Да заплашват жертвите си напоследък е практика на алоизмамниците. На 26 юни т.г. по класическата схема "помощ за полицията" бе измамена жена на 37 години от Казанлък, която хвърли от терасата на апартамента си на мнимите полицаи полиетиленова торба с 8 800 лева. По-късно тя признала, че била заплашена да се скрие в жилището си, тъй като можело да има стрелба при мнимата акция по залавянето на престъпниците. Потърпевшата имала малко дете и наистина дълго се крила, преди да уведоми истинската полиция.

Телефонните измами в Старозагорско напоследък зачестяват. На 1 юли т.г. 73-годишна жена от Гълъбово хвърли от терасата на апартамента си на измамници портмоне със 17 110 лева. През ноември м.г. старозагорка на 45 години "изгоря" с 30 хиляди лева и 5 хиляди евро, след като също стана жертва на изкусни телефонни измамници.