Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирчо Киров и адвокатът му Димитър Вълчев, заснети в Съдебната палата в София.
Кирчо Киров и адвокатът му Димитър Вълчев, заснети в Съдебната палата в София.

Ще лежи ли бившият разузнавач №1 10 г. в затвора, ще се решава на 14 февруари 2019 г.

Микроинсулт е съборил бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров преди делото му във Върховния касационен съд (ВКС). Това съобщи самият той пред “24 часа” за отложеното заседание на 13 декември.

Киров не е задължен да се явява пред третата инстанция, но изрично е пожелал делото да не се гледа в негово отсъствие. “В края на октомври получих микроинсулт и ме приеха във ВМА. Все още се възстановявам и заради това не можах да се явя пред ВКС”, коментира 68-годишният генерал.

По тази причина финалът на делото е отложен за 14 февруари. Пред ВКС Киров оспорва присъдата си от 10 години затвор, наложена му от предишните 2 инстанции, по делото за присвояване на 5 млн. лева.

То е за втори път на вниманието на върховните магистрати. Веднъж ВКС върна делото на Военно-апелативния съд заради нарушения, които ощетили защитата на подсъдимия. Сега то ще се решава от тричленен състав с докладчик Мая Цонева, която е една от най-известните наказателни съдии у нас.

Това е първото от серията дела срещу Киров, след като той напусна поста си в НРС през 2012 г. Според обвинението бившият разузнавач №1 е присвоил близо 5 млн. лева, след като съставил над 1000 официални финансови документа, които да бъдат използвани за доказване на фалшиви служебни разходи за специфични нужди на НРС.

Военният съд в София му беше наложил забрана да заема ръководна държавна или обществена длъжност за 15 г. Магистратите под пагон уважиха изцяло и предявения от бившата НРС, сега Държавна агенция “Разузнаване”, иск за 4 720 196 лева. Постановиха и отнемане на част от имуществото на Киров.

На втора инстанция генералът бе оправдан само затова, че за улесняване на присвояването били изготвени документи с невярно съдържание, както и да е извършил престъплението с Йордан Гелев. На 13 г. бе намалена и забраната на Киров да заема шефска длъжност.

“Разчитам на професионализма и морала на българската съдебна система”, каза Киров за очакванията си за края на първото му дело. Пред ВКС има две възможности - да върнат делото на друг състав на Военно-апелативния съд или да потвърдят присъдата на Киров.

Срещу генерала има и други 2 дела, които не са приключили. В началото на 2018 г. военният съд в София го осъди на 15 г. затвор пак за присвояване на около 5 млн. лева, а Софийският градски съд му наложи условна присъда от 2 г. затвор за разгласена държавна тайна по телевизията.

Заради делото, по което е осъден на 15 г. затвор, Киров е на свобода под гаранция от 5 хил. лв.