Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Николов
Тодор Николов

Тодор Николов бе намерен мъртъв в мерцедеса си в безлюдна гориста местност

Пачки с пари и незаконен револвер в кобур са открити на 30 метра от трупа на началника на КАТ в Казанлък Тодор Николов, съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов след огледа на местопрестъплението.

Още не е ясно на кого са странните находки до мястото, където полицаят е сложил край на живота си. До револвера са намерени и патрони.

44-годишният полицай беше намерен мъртъв около 13 ч в петък. Тялото открили негови колеги, които правили обход в гориста местност около стената на язовир “Копринка”.

Тодор Николов бил в личния си автомобил, прострелян в дясното слепоочие с един куршум.

В ръката си все

още стискал

служебния

пистолет

“Макаров”

Основната версия на разследващите е самоубийство.

Според директора на полицията в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев смъртта е настъпила около 38 ч преди тялото да бъде открито - малко след като катаджията е бил обявен за издирване в сряда.

Разследващите ще броят колко са откритите пари, но най-вероятно те са по-малко от 10 хил. лв. Още не се знае дали банкнотите са на Тодор Николов.

Не се изключва вероятността парите да са във връзка с корупционна практика в КАТ - Казанлък, макар че до момента не са подавани сигнали за подобни нарушения.

Още рано сутринта в петък ръководството на полицията в Стара Загора обяви, че е изключително притеснено, защото повече от 40 часа няма информация за колегата им Николов, който беше обявен за издирване от сестра си Мирослава. Двамата живеели заедно в бащината си къща в село Бузовград. Тя говорила за последно с брат си към 16,20 ч в сряда, след това и трите му телефона били изключени.

Мирослава съобщила към 21 ч на полицията, че брат ѝ е в неизвестност. Била озадачена, защото

открила ключа на

къщата отвън на

ключалката на

входната врата

За последно на публично място Тодор Николов бил забелязан в сряда около обед при огледа на тежка катастрофа, когато на подбалканския път край Мъглиж загина мъж, а друг беше тежко ранен.

Същия ден личният му мерцедес бил забелязан около яз. “Копринка”, но след това се върнал в града и повече никой не го видял.

Мястото, където бе открито тялото на Тодор Николов, бе отцепено от полицаи.
Мястото, където бе открито тялото на Тодор Николов, бе отцепено от полицаи.
В четвъртък полицаи от Казанлък обходили всички маршрути, за които имало данни, че може да бъдат посетени от Николов. Разговаряно било със сестрата и зетя на катаджията, с бившата му съпруга, която има друго семейство, с бившата му приятелка, с негови колеги.

В петък кръгът на разпитваните е разширен.

“При тези разговори те

не са усетили

той да е бил

напрегнат

или да е имал

проблеми”,

уточни старши комисар Хаджиев.

Според него нямало връзка между изчезването на Николов в сряда с това, че в същия ден служители от “Вътрешна сигурност” на МВР задържаха редови полицай от Пътна полиция.

Хаджиев разкри, че причина за задържането на Р. Б. е вътрешна проверка, която го уличила в унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Мъжът спукал гумите на 4 автомобила, собственост на хора, с които бил в конфликт.

Задържаният бил пуснат още същия ден, четвъртък. Опитал да се върне на работа, но бил освободен от системата на МВР.

Хаджиев също лично разговарял със сестрата на Николов в продължение на 30-40 минути. Той отхвърли и твърденията, че жената била цяла нощ в полицията, за да я разпитват.

Директорът припомни, че в системата на МВР се минава през психопреглед, когато се постъпва на служба в нея. В Областната дирекция на МВР работи и психолог, но Николов не е търсил съдействие от него по никакъв повод. В момента в дирекцията имало и програми за борба със стреса сред служителите, защото работата им е напрегната.

Единствен шефът на РПУ - Казанлък, Стойчо Крачолов загатна за нещо нередно около здравето на Николов.

“Преди 2 седмици ми каза, че

има сърдечни

проблеми и му

предстоят

по-сериозни

прегледи

евентуално и лечение, но нищо конкретно, свързано със служебните му задължения”, каза той.

Тодор Николов бил разведен от години. В системата на МВР е от 2005 г. като редови инспектор в КАТ, а в края на 2014 г. оглавил службата в Казанлък.

Според началниците му нямал проблеми като шеф на КАТ, не е наказван. Родителите му вече са покойници. Баща му бил дълги години служител на Криминална полиция. Пенсионирал се като шеф на ведомствената охрана в “Арсенал”. Майка му беше кмет на Бузовград, по-късно - и секретар на кметството. Сестра му е семейна, работи в офис на мобилен оператор.

От прокуратурата съобщават, че се разследва склоняване към самоубийство, което е практика, когато трупът е намерен на публично място. Ще се проверяват всички версии за смъртта на Николов. Случаят се разследва от следователи. Участва и съдебен лекар. Назначени са съдебно медицинска и балистична експертиза.