Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента Тереза Мей СНИМКА: Ройтерс

Приключи гласуването на вота на доверие на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините, съобщи БГНЕС.

В тайното гласуване трябваше да участват 317 депутати консерватори. Тереза Мей се нуждае от подкрепата на най-малко 159 депутати, ако иска да запази постовете си на лидер на партията и премиера на страната.

Малко преди края на гласуването "Ройтерс" разпространи информацията, че 198 депутати са дали да се разбере, че ще подкрепят Мей. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени в 21.00 часа местно време.

При одобрение Мей ще бъде защитена от повторно искане на вот на недоверие в рамките на една година. При друг изход ще се проведат избори за нов лидер на партията и съответно той ще оглави правителството.

Преди гласуването министър-председателят се обърна с реч към своите съпартийци. Заседанието беше закрито за пресата. Според информацията на Би Би Си и „Скай Нюз“ тя е уверила, че няма да издига своята кандидатура за следващите избори, които трябва да се проведат през 2022 г., в замяна на подкрепа на днешното гласуване. Мей също така е заявила, че изборите на нов лидер на партията ще са от полза единствено за опозицията и не отговарят на националните интереси. Тя е подчертала, че основната й задача в момента е да осигури Brexit.