Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради липса на пари сме пътували по 10 часа за състезание, а хасковецът с Цвети Пиронкова нямаха какво да ядат, но след това тотално се промени

Не идва на турнира, защото с мениджъра си иска да прави свой

“Когато Гришо е в съблекалнята, никой няма право да влиза при него”, твърди Радослав Лукаев

"Григор Димитров забрави кой е и откъде е тръгнал. Не желае да говори с никого, който му е помогнал да се издигне."

С тези думи пред "168 часа" бившият тенис национал Радослав Лукаев изрази възмущението си към първата ни тенис ракета.

"Написах нещо подобно във фейсбук не за да предизвикам сензация, а

за да разкрия

това, което

крия 10 години

- категоричен е Лукаев. - Нямам личния му телефон, защото той не иска да комуникира и страни от бившите си приятели, състезатели или от хората, които са му помогнали, за да стигне това ниво. Никога не е искано нищо от него. Просто дойде моментът, в който искам да му кажа, че не е прав."

"168 часа" направи опит да се свърже с Григор Димитров, но до редакционното затваряне на броя не получи отговор.

Според Лукаев, когато Гришо става на 18 години, баща му Димитър Димитров решава, че той не трябва да има връзка с останалия свят и старите си любителски треньори.

"Григор беше на 15 години, когато

баща му ме помоли

да тренирам с него,

за да може той да става все по-добър. Ходех до Хасково, за да му партнирам, и той вървеше много добре - спомня си бившият национал. - И не бях само аз. Но, когато той имаше нужда от нас преди 10 г., ние сме му помагали, въпреки че сме се състезавали професионално. В един момент се оказва, че той може да прави каквото си поиска и ние вече не съществуваме. Това не е нормално."

Лукаев разкрива още, че откакто Григор станал първа ракета на България,

вече никой нямал право да влиза при него в съблекалнята

"Това не е човешко - категоричен е Радослав. - Аз разбирам, че баща му и мениджърът му Георги Станоев му дават съвети. Но той е достатъчно голям човек и може да си каже, че ние сме хора, които сме му помагали. Може на някой турнир да ни помогне, а не да подминава националите. Трябва да се усети, че той е част от нашето тенис общество, но това на този етап липсва."

Радослав Лукаев не търси благодарност от Григор Димитров, а просто едно нормално отношение.

"Не може хора като Джокович, с когото се познавам много добре, да помагат на подрастващите, а Григор да е егоист - възмущава се той. - Яд ме е, че не мога лично да му кажа какво мисля, а занимавам интернет пространството, но не мога повече да мълча.

Какъв пример дава на децата?"

Според него същото се наблюдава и при младата ни надежда Адриан Андреев, които благодарение на успехите поема по пътя на Гришо.

"Нелепо е, че след победите и парите всички започват да летят в облаците само защото с

а добри спортисти - разказва Лукаев. - Но на първо място трябва да бъдат хора и личности с характери, а не интересчии. По начина, по който Григор страни от хората, не му прави изобщо чест. Преди години нямахме пари, за да си платим самолетните билети, и затова хващахме автобуси и пътувахме по 10 часа донякъде за състезание. А сега той се снима в частните самолети с маратонките, които си е купил.

Просто прекалява."

Според него това не е пример за подражание, въпреки че подрастващите ни надежди искат да станат точно като първата ни ракета.

"Знае ли какво е в днешно време да възпитаваш състезател и личност, защото тях трябва да ги изградиш като характери - пита Лукаев.

- Хората го гледат, Гришо е пример. Но не знае, че

като изпадне от

топ 100, никой

няма да го зачита

Той никога не е дал възможност на някого от България да се консултира с него. Все едно у нас никой не става за нищо. Не се знае дали ще имаме друг като Григор. Той е един на милион. Защо се държи така, не знам."

Лукаев се радва на успехите на Григор Димитров, но се възмущава, че той злоупотребява с положението си.

"Ето вижте, отново отказа да дойде на Sofia Open 2019 - казва той. - Ние сега едва ли не трябва да му се молим, за да играе в България. Познавам се с тенисисти и като Федерер, които даряват парите, които им се полагат, за да дойдат и да играят у нас на детско-юношески тенис. Григор кога го е направил това?

Той идва да си

вземе сумата и

да се прибере

Просто не става така. Всеки трябва да си носи отговорността."

Всъщност Sofia Open бе създаден, за да има турнир, в който да участва първата ни ракета. По този начин всичките му фенове и най-вече децата да могат да се докоснат до него и да черпят от уменията му. За втора поредна година обаче той отказва участието си на състезнието и това води до огромно разочарование сред феновете му.

Всъщност тенисистът от Хасково е бил на този турнир само на първото му издание.

"Защо трябва да правим частен турнир? - отсече Григор Димитров. - Защо трябва да правим това, ако може да направим нещо повече, да се даде шанс не само на АТР играчи, а на нашите си играчи, на българите, защо да нямаме повече фючърси и чалънджъри в България?"

"В основата на всичко стоят властта и парите

- контрира го Радослав Лукаев. - Никой не знае, че заедно с мениджъра му искат да направят друг турнир. Добре, че им е било отказано. Но нелепото в случая е, че навсякъде ние седим до последно и чакаме дали Григор Димитров ще се появи и ще уважи турнира, който се прави в негова чест. В крайна сметка тук, в България, ние нямаме други тенисисти, които да представляват на това ниво страната ни."

"Забележете, журналисите бяха дължни да отидат при него в Монте Карло, защото той е много голяма звезда - възмущава се Лукаев. - Аз не злорадствам за това, което е направил и постига за България като тенисист.

Той просто използва това, че е някой,

за да манипулира хората около себе си. Оправдава се с думите: "Тук няма да играя, това е частен турнир". Ама то в тениса всичко е частно. Никой не прави нещо така, едва ли не да подари половин милион или цял на дадени състезатели."

Редица подобни примери

карат бившия ни национал да се откаже от тениса

и чак след години да се върне към него като треньор. Професионално се занимава с тенис, когато е между 16 и 20-годишна възраст. След това за дълго време приключва със спорта. Играе за US Open, Уимбълдън и др.

"Бях много разочарован от държавата ни, защото нищо не правеше за този спорт - разказва Лукаев. - Затова по-късно започнах да работя във Федерацията по тенис и видях, че трупаме успехи, ходим по състезания. Намират се пари за децата и гледаме да освобождаваме родителите максимално от разходите. Например супер трудно намерих 100 хил. евро за една надежда, за да го пратя в Испания, където да се реализира. И утре като го направи все едно да ми забие нож в гърба. Не искам хората да ме разбират погрешно, но когато някой е давал и правил нещо за теб, не можеш да го плюеш."

Въпреки това той си дава сметка, че нито на него, нито на Гришо им е било лесно в началото.

"Григор е минал

през изключително трудни периоди

- споделя Радослав. - Буквално са нямали какво да ядат заедно с Цвети Пиронкова. Но след това като си стъпи на краката и започва да изкарва луди пари, тотално се промени. Това не е нормалното."