Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френските власти издирват 29-годишния Шериф Шекат за терористичния атентат снощи до коледен базар в Страсбург.

Той откри стрелба в 20 ч. местно време (21 ч. българско време) в центъра на града. Убити са трима души, а 12 са ранени. Шестима от ранените са в тежко състояние.Това е информацията на официалните френски власти, въпреки че по-рано беше съобщено и за четвърта жертва на нападението.

29-годишният Шериф Шекат е трябвало да бъде задържан по-рано същия ден по подозрение в съучастие в убийство и грабеж. Избягал е с такси, като е заплашил шофьора.

Той е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Имал е присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора, съобщи още Кристоф Кастанер. В дома на нападателя са открити гранати.

„Провежда се операция за арестуване на нападателя. Той вече е известен на полицията с много и провинения от общ характер, за които вече е бил осъждан тук и в Германия, и за които е излежал присъдите. 350 души са мобилизирани, за да му попречат да избяга”, обяви вътрешният министър.

Заради операцията е преустановено движението на наземния обществен транспорт. Жителите на Страсбург са призовани да не излизат навън и да следят указанията на властите.

Шериф Ш. е роден през февруари 1989 г. в квартала Онберг на града, пише в. "Паризиен".

Той е познат на органите на реда за извършване на редица престъпления, заради които е лежал в затвори във Франция и Германия. В един от случаите е бил осъден на две години затвор през 2011 г. за въоръжено нападение, при което използвал парчета от счупена бутилка.

Напоследък е бил издирван за въоръжен грабеж и опит за убийство. Вчера домът му в Страсбург бил претърсен, а той трябвало да бъде арестуван, но полицията не го открила там. Негови съучастници в обира и опита за убийство вече са арестувани.

При претърсването на дома на Шериф Ш. вчера сутринта били открити гранати, пише в. "Фигаро".

Вестникът посочва, че за Шериф Ш. от 2016 г. е изготвено така нареченото "досие С". То се съставя от Главна дирекция за вътрешната сигурност за хора, представляващи заплаха за държавната сигурност. Досието за Шериф С. е изготвено, защото се предполага, че се е радикализирал.

Според "Паризиен" Шериф Ш. е имал връзки с ислямистки среди в Страсбург. Засега мотивите му остават неясни. Води се разследване за престъпление по терористични подбуди, предаде Асошиейтед прес. В хода на издирвателната операция са задържани петима души.

Пред радио "Франс ентер"" френският държавен секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нюнес каза, че заподозреният може да е избягал в Германия.

След стрелбата на Коледния базар нападателят на два пъти е влязъл в престрелка със силите на реда. Той е бил ранен от рикоширал куршум, предаде Франс прес.

"Цялата солидарност на нацията е насочена към Страсбург, към жертвите и техните семейства", написа френският президент Еманюел Макрон в „Туитър” след края на съвещание, което проведе в кризисния щаб на министерството на вътрешните работи във връзка със ситуацията в Страсбург.

Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи.

Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол. Училищата остават затворени днес.

Кметът на Страсбург обяви ден на траур.

СНИМКА: туитър
СНИМКА: туитър