Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проверката бе назначена от председателя на ВКС Лозан Панов.
Проверката бе назначена от председателя на ВКС Лозан Панов.

Върховните съдии, които провериха въззивните частни наказателни дела срещу подсъдимите за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова в апелативния спецсъд, препоръчват стриктно да спазва актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

Комисия отттам извърши проверка на организацията на дейността на апелативния спецсъд, чийто е шеф е Георги Ушев, по делата за мерките за неотклонение срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Ревизията бе възложена от председателя на ВКС Лозан Панов.

В доклада от проверката е констатирано, че искането на прокуратурата за спиране на изпълнението на мярката за неотклонение "домашен арест" на Иванчева и Петрова е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК съгласно, която в 7-дневен срок подсъдимият може да направи възражение.

"В НПК и Правилникa за администрацията в съдилищата не е предвидена възможност за образуване на самостоятелно производство пред въззивната инстанция. Съдебното произнасяне на въззивната инстанция по искане за спиране на изпълнението на първоинстанционното определение предпоставя редовно образувано въззивно производство, каквото в разглеждания случай не е било налице", установяват върховните съдиите.

Председател на апелативния спецсъд е Георги Ушев.
Председател на апелативния спецсъд е Георги Ушев.

Резултатите от проверката сочат още, че: „Определениетo за спиране изпълнението, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест, е постановено, без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. на първия съд.

"Към момента на произнасяне по искането за спиране съдебният състав апелативният спецсъд е разполагал единствено с „частичен” протокол, обективиращ в работен вариант мотивите и диспозитива на постановеното от първоинстанционния съд определение за изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест.

Този документ не представлява официален такъв, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря. В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие „частичен” протокол, казват проверяващите от ВКС.

"Към момента на произнасянето на въззивния съд по искането за спиране все още не е било подписано от съдебните заседатели и самото определение за изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест. (т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав)", подчертават от ВКС.

Комисията, която извърши проверката бе в състав: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия и членове - Капка Костова и Галина Тонева.

В обобщение върховните съдии смятат, че констатираните нарушения представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика.