Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Македонският премиер Зоран Заев участва в конгреса на ПЕС в Лисабон. СНИМКИ: Авторката
Македонският премиер Зоран Заев участва в конгреса на ПЕС в Лисабон. СНИМКИ: Авторката

България не е търсила съдействие на македонските власти по разследването за продажбата на български паспорти. Това съобщи македонският премиер Зоран Заев пред български журналисти в Лисабон, където взе участие в конгреса на ПЕС.

За нас е ясно, че много македонци имат български паспорти и ние имаме българи в Македония. Нямаме проблем, но ако нещо е било незаконно, България ще си го установи, коментира той.

Заев обяви, че македонците имали само ползи от договора за добросъседство с България.

Между 15 и 25 януари парламентът трябва да приеме окончателно промените в конституцията за името Северна Македония, обясни още Заев. Той изрази увереност, че ще се осигури две трети мнозинство за приемането на промените и че парламентът ще осигури единството на Македония.

Защото с този договор, както и преди с договора с България, ние прекратихме с нашите двустранни проблеми със съседите, обясни той. И оставало да докажат на гражданите и на Гърция и Македония, че това е само за добро. Впрочем, както стана с България - всички видяха, че има само придобивки, коментира македонският премиер.

Ставаме европейска, нормална държава и с реформите се надявам да станем 30-та членка на НАТО, а през юни следващата година да започнем отварянето на главите от преговорите за ЕС, оптимист бе Заев.

По отношение на своя предшественик Никола Груевски и бягството му, Заев беше категоричен, че е редно Унгария да върне осъдения вече политик.

"Ние сме много изненадани. Но ни е много приятно, че всички европейски държави също са изненадани. В Македония една от най-сериозните реформи е в областта на правосъдието", коментира Заев. Цялата система е под наблюдението на Европийската комисия и съюз и при прозрачен процес е ясна присъдата на Груевски. Даването на убежище от страна на Унгария за нас е наистина неприемливо. Защото нито по нито един закон, включително и по унгарските, не е допустимо да се дава убежище, когато вече има произнесена присъда, допълни той.

Много ни е изненадващо и неприятно ме една европейска държава постъпва така. Надяваме се че Унгария ще преразгледа решението си ще отговори на исканията ни и ще върне Никола Груевски да си излежи присъдата, каза още македонският премиер.