Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тихомир Стойчев за акциите за оръжието: Виждам известна прибързаност

Шумно оповестените специализирани операции срещу притежанието и търговията с незаконно придобито оръжие вероятно няма да доведат до разкриване на крайния купувач на десетките автомати, пистолети и гранатомети. Това е мнението на бившия началник на ЦСБОП Тихомир Стойчев.

В студиото на „Тази сутрин” той изрази мнение, че акциите са били проведени прибързано и с цел постигане на политически ефект като например да се потвърдят положителните изводи от доклада на ЕС. 

Стойчев припомни, че по негово време, в периода 1991 г. – 1992 г., е бил разбит още по-голям таен оръжеен склад – с десетки хиляди пистолети ПСМ в Русенско, предназначени за Русия и с оформени фалшиви документи за спортно-тренировъчно оръжие.

И тогава, както сега, незаконната оръжейна търговия е вървяла в тандем с издаването на неистински лични документи. По думите на бившия антимафиот в периода 1997 г. – 2001 г. е имало множество сигнали за политици, замесени в тези схеми.

Стойчев отбеляза още, че през 90-те тогавашните спецслужби са пресекли големи сделки за въоръжаване на паравоенни формирования на Балканите. Тогава е станало ясно и че в схемите са били забъркани интересите на политически партии у нас и на държави, целящи да манипулират вътрешнополитическия живот у нас.

Сега виждам известна прибързаност, опасявам се, че е целен политически ефект, каза Стойчев. Доста предпазливо говори и г-н Спиридонов. Вероятно или организираната престъпност, или терористи целят да получат това оръжие. Ако е тероризъм обаче осветляването е прибързано. Цели се ранен ефект, може някой да цели по този начин пресичане на продължителното разследване, за да видим къде това оръжие ще отиде. Трябвало е да има синхрон между ГДБОП и ДАНС."

Той отбеляза, че е изключително тревожно изтичането на оръжие от завод "Арсенал". Тревожно е, ако оръжието е предназначено за вътрешния пазар, защото социалното напрежение, което от години ескалира, би могло да ескалира и някой може да иска да се въоръжава”, посочи Тихомир Стойчев.