Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарната актриса Джули Андрюс по чародеен начин превзема киното, когато е 29-годишна, като грабва “Оскар” за изпълнението си на Мери Попинз в едноименната музикална приказка. През 1964 г. британско-американския игрален филм е номиниран за 13 статуетки и печели 5 от тях. Култовата лента предначертава пътя на Андрюс, удостоена и със “Златен глобус” и БАФТА за дебют за същата роля, като през следващите години тя се утвърждава като световна медийна икона.

Повече от половин век по-късно Джули Андрюс дава благословията си на забележителната актриса Емили Блънт да изиграе вездесъщата вълшебница в “Мери Попинз се завръща” (Mary Poppins Returns), и то още преди началото на снимките.

Така бавачката с “нулев толеранс към глупостите” е върната отново към живот на големия екран от Блънт, която има задачата да й вдъхне очарованието, добротата и елегантния хумор, предадени и от Андрюс, но в наши дни с чар, какъвто само тя притежава.

Disney сервира новата коледна приказка като директно продължение на класиката точно преди празниците, черпейки идеи от прочутата поредица на писателката Памела Травърз. Режисьор на филма е номинираният за “Оскар” Роб Маршъл (“Чикаго”), сценарият е дело на Дейвид Магий (“Животът на Пи”), а Марк Шайман (“Лак за коса”) и Скот Уитман са авторите на новите песни от саундтрака на лентата. Няма как да не се припомни, че създателите на музиката от оригиналната лента Ричард и Робърт Шърман и Ъруин Костал бяха отличени както с “Оскар”, така и с престижната награда “Грами” за работата си.

И в настоящата продукция историята се лее по ноти и се завихря в танци, достойни за традициите на Холивуд от средата на миналия век.

Истинска плеяда от звезди блестят пред камерата, включително и първата дама на Холивуд Мерил Стрийп, която играе братовчедката на Попинз – Топси. Участват още Колин Фърт, Емили Мортимър, Джули Уолтърс и 92-годишната легенда Анджела Лансбъри. Също 92-годишният колос Дик ван Дайк пък се записва в продължението като единствения артист, прескочил от класиката, в която блестеше в главната роля на Бърт редом до Андрюс.

Действието се развива през 30-те години на ХХ век в Лондон по време на Голямата депресия. Изминали са 24 години, откакто Джейн и Майкъл Банкс са научили своите уроци и вече са възрастни, потънали в рутината на ежедневието.

Майкъл (Бен Уишоу) работи в банката, където се е трудил и баща му, и все още живее на улица “Черешово дърво” №17 с трите си деца - Анабел, Джорджи и Джон, и тяхната икономка Елън. Като хлапетата, които откриват един чудесен свят под диктовката на вълшебната възпитателка, пред камерата се преобразяват Пикси Дейвис, Натаниъл Салех и Джоел Доусън.

Джейн Банкс (Емили Мортимър) следва примера на своята майка и се бори за правата на работниците, като помага и на семейството на Майкъл, който губи съпругата си.

“След като жена му си отива, той изпитва страхотни затруднения да гледа трите си деца сам – затова се опитва да се държи стегнато и по английски, без да издава стрес или несигурност, но вътре в него всичко е на обратно”, казва за своя герой Бен Уишоу.

В този труден момент за Майкъл в живота му отново по магичен начин се появява енигматичната Мери Попинз.

И с помощта на приятеля Джак (Лин-Мануел Миранда) детегледачката фея връща загубената радост и щастие в дома им, превръща обикновеното в изключително и им посочва истински ценното, което незабелязано стои точно пред тях. Премиерата на “Мери Попинз се завръща” у нас е на 19 декември.