Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лабрадорът легна до ковчега, за да изпрати стопанина си.
Лабрадорът легна до ковчега, за да изпрати стопанина си.

Заявява го пред най-добрия си приятел, след като 3-4 дни само лежал

Желаел да доживее до 100 г., но не вярвал, че ще се случи

Писател от руско-еврейски произход: Мислеше, че светът му принадлежи и е роден да управлява

94-годишният бивш президент на САЩ Джордж Буш прекарал последния си ден в ясно съзнание и починал в 22,10 ч местно време в Хюстън, Тексас. Това разказва най-добрият му приятел, бивш държавен секретар на администрацията му и мениджър на всичките му кампании Джийн Бейкър пред Си Ен Ен.

Известният с операцията "Пустинна буря" в Ирак през 1990-1991 г. ексдържавен глава напоследък бил много отпаднал. А от 5-6 г. страдал от паркинсон, заради което не можел да ходи и се придвижвал с инвалидна количка. Освен това му било трудно и да говори и му се налагало постоянно да влиза в болница.

"Заболяването обаче не можа да сломи духа му - допълва Бейкър. - Аз отидох при него в дома му в Хюстън в 7,15 ч сутринта в петък.

Очаквах, че ще спи, защото в последните 3-4 дни не ставаше

от леглото си и беше престанал да се храни. Дори отказваше да постъпи в болница. Но той ме посрещна буден и много по-свеж от предишните дни. Прекарахме два часа в разговори."

Един от грижещите се за Буш помощници обявил: "Г-н президент, секретарят Бейкър е тук". Тогава той отворил широко очи и попитал своя приятел: "Хей, Бейк, къде ще ходим днес?"

"И аз му отговорих: "Ще ходим в небесата". А той заяви: "Това е хубаво. Точно там искам да отида". Тогава нямахме представа, че около 13 часа по-късно вече няма да го има", обяснява бившият държавен секретар.

Малко след това пилотът от Втората световна война

закусил стабилно с три яйца, кисело мляко и два фреша

за разлика от предишните дни. Всички мислели, че отново се е преборил със смъртта и ще живее още.

Вечерта Бейкър щял да вечеря с жена си и приятели в 18 ч. Отбил се при Буш и го заварил да седи в леглото, напълно способен да общува с околните. 88-годишният бивш държавен секретар тръгнал към ресторанта, но по време на вечерята получил телефонно обаждане от помощниците на Буш, че той не е добре.

Към 20,15 ч отново се върнал при 41-вия президент на САЩ. Тогава бившият директор на ЦРУ вече не бил в добра кондиция. Помолили присъстващия ирландски тенор Ронан Тайнън да изпее нещо на губещия сили мъж. Той изпълнил галска песен и "Тиха нощ", при което умиращият артикулирал думите, мърдайки устните си.

Останалите в стаята били внучката му Маршал, по-малкият му син Нийл с жена си Мария и сина им Пиърс, д-р Ръсел Ливънсън, ректор на епископалната църква в Хюстън "Сейнт Мартин", двама други лекари - Клинт Доир и Ейми Майдърс.

Всички коленичили до Джордж Буш-старши и протегнали ръцете си към него, молили се за него. Когато за присъстващите станало ясно, че той ще почине всеки момент, помощниците му се обадили по телефона на всичките му деца и внуци, които ги нямало. 43-ма души му казали един по един:

"Обичам те, татко! Ще се видим

на небето!"

Последните думи на бившия държавен глава били към сина му Джордж Буш-младши по високоговорителя на телефона: "И аз те обичам!", след което издъхнал. По думите на Бейкър починал без мъки.

В свое интервю пасторът на Буш д-р Ливънсън заяви, че експрезидентът очаквал да види скоро жена си Барбара, с която прекарал 73 г., и починалата си дъщеря Робин.

"Очакваше с нетърпение да отиде при тях", добави д-р Ливънсън.

Още след смъртта на жена си Барбара на 17 април т.г. бившият президент казвал, че е готов да си отиде от този свят, но в действителност имал сили да живее още. Решил да прекара лятото в семейната си къща в Кенебънкпорт, Мейн. Когато се върнал, вече очаквал края си.

Преди две седмици заедно с Бейкър отишли за миди. Оттогава положението му все повече се влошавало, пише "Ню Йорк Таймс".

3-4 дни по-късно двамата пийнали по едно в библиотеката на 41-ия американски президент. Тогава бившият държавен секретар го попитал, използвайки испанския му прякор: "Хеф (шефе - бел. ред.), искаш ли да доживееш до 100 г.?" Отговорът гласял: "Искам, но не вярвам да ми се случи". "Той

определяше нашите отношения

като малкия и

големия брат

и това беше голяма чест за мен", казва още бившият държавен секретар. Двамата са приятели от 60 г. Запознали се в тенис клуба на Хюстън много преди политическия възход на Буш. Започнали да си ходят на гости през уикендите. Сближили се и покрай сродната си съдба. Бейкър загубил първата си жена Мери Стюърт. Тя починала от рак едва на 38 г. Същото се случило и с тригодишната дъщеря на Буш - Робин.

Джордж и Барбара Буш отишли да видят съпругата на Бейкър в болницата предния ден, преди да почине. Когато се случило най-лошото, политикът казал на своя приятел:

"Бейк, трябва да преодолееш болката

Защо не дойдеш да ми помагаш в кампанията за Сената?"

Това шокирало тексасеца. "Аз бях аполитичен. Нямах никакво намерение да се занимавам с политика. Но той беше мой приятел и не можех да му откажа", добави Бейкър. Тогава загубили кампанията, но продължили с партньорството си и за изборите през 1980, 1988 и 1992 г. Бейкър е държавен секретар, когато приключва Студената война.

Той си спомня, че освен на него Буш помагал много на хората. Когато седял на една маса, винаги плащал сметката.

Бил състезателен тип. "Показваше го до края си. Надбягваше се със смъртта, въпреки че смяташе, че идва редът му. Но продължаваше да се бори и да печели", казва още Бейкър.

Роденият в Буенос Айрес писател от руско-еврейски произход Ариел Дорфман обаче описва съвсем друг образ на Буш-старши. През октомври 2001 г. той е поканен в Сидни да чете лекция и е настанен в хотел "Хаят". Изненадващо

мениджърът му предлага да смени апартамента си

с друг, също толкова удобен, но не обяснява защо от съображения за сигурност.

Новелистът отказва и от своите домакини научава, че в същия хотел е пристигнал Джордж Буш-баща. Приелият чилийско гражданство автор заподозрява, че охранителите на бившия президент са претърсили апартамента му, докато със съпругата си са били на вечеря навън. Тъй като резервацията им в "Хаят" била отменена заради частно парти. Предполага се, че ресторантът е бил резервиран за 41-ия държавен глава на САЩ.

Дорфман и жена му Анжелика имали лична причина да не сменят апартаментите си. Това е фактът, че Буш е

оглавявал ЦРУ от 1976 до 1977 г.,

времето, в което родината на АнжеликаЧили е опустошена от диктатора Пиночет, негласно подкрепян от САЩ.

На следващата сутрин писателят практикувал йога и забелязал Буш-старши, заобиколен от антуража си, да се отправя към плажа. "Той мислеше, че светът му принадлежи, и нищо не можеше да промени убеждението му, че е роден да управлява", казва пред "Гардиън" Дорфман. Най-близо до него вървял мъж с множество медали върху униформата си, най-вероятно генерал.

Изведнъж бившият президент вдигнал ръката си във въздуха и обърнал пръстите си към своите подчинени. На секундата офицерът му поднесъл слънцезащитно масло.

"Така Буш-старши показа, че се смята за човек със синя кръв. Но светът не му принадлежеше - на него и на семейството му, поне не по начина, по който той си мислеше", завършва Дорфман.

Джордж Буш-старши
Джордж Буш-старши
Поклонението
Поклонението
Бейкър и съпругата му са приятели на експрезидента от 60 г.
Бейкър и съпругата му са приятели на експрезидента от 60 г.
Джордж Буш-баща, най-големият му син Джордж Буш-младши и Бил Клинтън
Джордж Буш-баща, най-големият му син Джордж Буш-младши и Бил Клинтън