Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Паметник на дядо Добри от мрамор ще бъде изграден от деца от Каменоделската гимназия в Кунино, а стойността му ще е между 35 000 и 40 хил. лв. За първи път в България ще бъде създаден монумент на доброто с лика на Светеца от Байлово.

Интересното е, че той ще бъде направен от зрелостници в училището вместо от скулптор с дългогодишен опит.

Най-опитните абитуриенти, които са се заели с трудната задача, без да се замислят, са Иван Симеонов и Георги Захариев.

Георги Захариев е сред най-добрите в гимназията.
Георги Захариев е сред най-добрите в гимназията.

"Винаги съм изявявал желание да помогна с нещо - споделя пред "168 часа" Иван Симеонов. - Когато ни предложиха, се почувствах отлично.

Иван Симеонов ще прави втория си паметник, посветен на вярата и доброто.
Иван Симеонов ще прави втория си паметник, посветен на вярата и доброто.

Ще го направя с истинска любов

към професията

Ще работим по паметника заедно с останалите ученици. Трябва да подготвям и дипломната си работа и малко по-трудно ще съчетавам нещата."

Това обаче не е първият паметник на Иван, който ще символизира доброто и вярата. Преди известно време той дарява монумент на св. Олга на съседния град Плачковци. Сам подготвя модела и подбира материалите. Направен е като барелеф, създавайки илюзията, че тялото излиза от камъка.

Идеята за паметника на Светеца от Байлово възниква спонтанно по време на премиерата на книгата за дядо Добри на Борислав Радославов.

"Решихме да запазим паметта на Светеца от Байлово, като направим първия паметник на доброто с лика на дядо Добри - споделя пред "168 часа" Цвета Кирилова, председател на сдружение "Азбукари". - На премиерата на книгата случайно говорихме с Боби и го решихме.

Монументът ще служи най-вече на малките деца

и хората, които не са чували за него. Бихме искали той да е в центъра на София, където да показваме на всички, че доброто съществува и че дядо Добри е част от нашите сърца."

Инициаторите обаче решават, че стойността няма да е същата, ако паметникът бъде направен от популярен скулптор. Затова избират да бъде изработен от децата в Каменоделната гимназия.

СНИМКА: Калоян Сомлев
СНИМКА: Калоян Сомлев

"Когато започнахме тази инициатива, баща ми препоръча да отидем в училището и да видим как работят децата - разказва Кирилова. - Трябва да ценим такива гимназии, защото тя е сред единствените 4 в Европа. Не че няма популярни скулптори, но нашата концепция е съвсем различна. За първи път такъв паметник да бъде направен от деца, но с помощта на техните учители професионалисти."

Инициаторите провеждат много дискусии как точно да изглежда монументът - дали дядо Добри да е прав, или седнал. Накрая се спират на начина, по който Светеца от Байлово е забелязван най-често - приседнал пред “Св. Александър Невски” с чашка в ръка.

"Първо направих скици - споделя пред "168 часа" Красимир Митов, скулпторът в училището. - След това го моделирах от глина и го отлях от гипс. Съответно имаме гипсов модел.

Остава само работата с камък

Действителната височина ще бъде около 1,40-1,50 м. А за материала все още се колебаем. Първоначалната идея беше да се направи от варовик. Сега има вариант да е от мрамор."

По думите на скулптора е важно къде ще бъде поставен монументът.

"Ако е навън, е по-добре да е от мрамор - разказва Митов. - Ако е вътре, няма никакво значение. При варовика обаче ще трябва да има поддръжка в годините, чрез импрегниране. Вероятно

ще ни отнеме 2-3 месеца

Защото това е училище и няма да се работи постоянно по него."

На този етап обаче паметникът на Светеца от Байлово не е започнат, защото не са събрани парите и камъкът не е набавен.

Друг проблем е, че самото училище е изключително занемарено и не разполага със съвременни технологии в каменоделството. Това налага всичко да се прави на ръка, но не е проблем за учениците и учителя им.

"Вече няколко деца имат желание да започнат да градят паметника. Ще има работа за много от тях", разказва скулпторът.

Единственият проблем, който остава за инициаторите, е къде точно да бъде поставен паметникът на доброто.

"Би трябвало да се намира в близост до храм-паметник "Св. Александър Невски" - разказва Цвета Кирилова. - Всички хора, които са виждали и са общували с дядо Добри, обичайно са го срещали там и знаят, че той винаги си седеше с чашка в ръка. Водим преговори със светия Синод и със Столичната община."

Паметникът на доброто ще има за цел

да предава посланията на Светеца от Байлово

"Той беше почтен - споделя Кирилова. - Отделяше цялото си време, за да твори добро - да събира средства, да ги предава на църкви и манастири и да показва, че един човек може да живее в голямо смирение и скромност."