Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Председателката на парламента Цвета Караянчева отиде при младежите от ГЕРБ в Стара Загора, а видеообръщение до академията им пратиха евродепутатката Ева Майдел и председателят на Европейските демократи студенти Вирджилио Фалко.    СНИМКА: АВТОРЪТ
Председателката на парламента Цвета Караянчева отиде при младежите от ГЕРБ в Стара Загора, а видеообръщение до академията им пратиха евродепутатката Ева Майдел и председателят на Европейските демократи студенти Вирджилио Фалко. СНИМКА: АВТОРЪТ

Санкцията ще се гласува тази седмица. Механизмът предложен от шефа на правната комисия в отговор на опитите на БСП постоянно да проваля кворума

Мнозинството в парламента е стигнало до идея как да се санкционират непрестанните опити на БСП да проваля кворума. Червените бойкотират от есента, когато обявиха, че тръгват сред народа да събират идеи за своята “Визия за България”. Графикът, по който соцдепутати обикалят в страната в пленарни дни, е до Нова година, после конгресът на БСП през януари ще гласува управленската програма.

Отсътвията им обаче са направени така, че да не трупат последователни неизвинени и по този начин да не губят депутатската си заплата. Освен това и от други групи депутати се регистрират сутрин, а после при поименна проверка се оказват липсващи. За бягството от работа не им се удържат пари, тъй като се гледа първата регистрация за деня.

Начин да се справи именно с това се зарече да намери шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов

Тази седмица предстои да се дебатира предложението му да се отнемат по 750 лв. от възнаграждението на депутатите, които отсъстват от пленарната зала при поименна проверка, обяви вчера от Стара Загора председателката на НС Цвета Караянчева. Тя бе в града за младежката академия на ГЕРБ. Сумата представлява близо 1/4 от основната депутатска заплата.

Парламентарната шефка обясни, че няма да са “популисти и да правим нещо, което ще се хареса за кратко на определена група хора”. Очаква обаче с наближаването на изборите догодина по-голяма конфронтация и по-ожесточени дебати между управляващи и опозиция.

Като своя лична кауза Караянчева определи закона срещу домашното насилие, който влиза за второ четене. Той не защитава само жените, а всички жертви на насилие и психологически тормоз - мъже, жени, деца, напомни тя. В него за първи път се инкриминира и психотормозът вкъщи или извън дома.

“Като общество трябва да сме непримирими срещу домашното насилие, а не само неми свидетели. Но това е дълъг процес, който трябва да се възпитава”, смята Караянчева. Тя очаква в дебата да се включат и общините, тъй като да бъдат изградени повече центрове за защита на пострадалите от домашно насилие, не било работа само на държавата.

Младите хора да изразяват активно своята гражданска позиция, поощри шефката на НС участниците в академията. Посъветва ги да бъдат смели и да не се притесняват да казват това, което мислят.

Регионална академия на Младежи ГЕРБ през уикенда събра на обучение активисти от Габрово, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Ямбол, Хасково и Стара Загора. Така на практика младежите стартираха подготовката си за изборите догодина. “От една загуба могат да се извлекат много повече поуки, отколкото от една победа”, обясни им депутатът политолог Тома Биков и даде примери за победи и грешки на различни партии.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, най-младият евродепутат Андрей Новаков, Робърт Киш от Европейските студенти демократи, директорът на фондация “Конрад Аденауер” за България и Торстен Гайслер също се включиха във форума.