Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От днес в София вече действа така наречената наредба за обществения ред, приета от СОС преди няколко месеца.

Виждам, че PR отделът на Общината, който твърди, че "послъгвам" при всяко обаждане на журналист по темата с новата наредба, е "продал" на медиите заглавия от типа "Край на бормашините в София" или "Влезе наредбата за по - тих град".

За съжаление ще трябва да ви разочаровам - София нито ще стане по - тих град, нито нещо кой знае какво ще се случи.

Говорил съм много за това, че според член 2 алинея 2 на новата наредба всяко дете, което свири на музикален инструмент в събота и неделя ще трябва да обикаля етажната собственост, за да взема разрешение за свирене. Защото наредбата третира музиката като "домашен шум".

Това ви е повече от ясно.

В момента тази наредба удря по около 600 деца, които учат в музикалното училище, още поне 3 пъти по толкова, които не учат в специализирани училища, но ходят на уроци по различни музикални иструменти и още около 1000 студенти от Музикалната академия, още толкова в НБУ и Софийски университет.

Сложете и семействата им (да допуснем, че са сами деца в семейство, това означава една значителна цифра от хора).

Всички семейства ги грозят глоби от по 300 лева, ако децата им свирят в събота.

Но и това не е чак - толкова страшно, защото, подобно на много документи, които се приемат от СОС никой няма никаква идея как точно ще се спазват правилата и кой ще следи за това.

Така, че нещата са си както са си били, само че сега ще си говорим как сме решили един огромен проблем на столичани - забранили сме на децата им да свирят на музикални инструменти.

Впрочем искам да видя как точно, регламентирано от новата наредба, ще бъде глобен някой просяк, който мие стъкло на кола на някое кръсторище?

Заплатата му ли ще запорират?

Или ще му изземат липсващото имущество?

Но и това е казус като този с ромите, които не си купуваха билети при глоба 20 лева, а ние им вдигнахме глобата двойно.

Няма да говоря и за уличните музиканти, които в момента не знаят какво точно да направят, за да упражняват професията си.

Слава богу, че в момента е студено навън и горките улични артисти едва ли могат в голямата си част да упражняват своята професия.

Няма да говоря за всичко това, защото ме е срам.

И ме е срам не за друго, а защото много от документите, които гласуваме, често се пишат от хора, които или нямат никаква идея какво пишат, или са склонни с лека ръка да задраскат цели групи от населението, само и само за да наложат сообствените си, изкривени в годините на соца и пост соца ментални инвенции.

За мен като съветник тази наредба е срам.

И понеже тя е наистина срамна, ще направя всичко възможно да я променя.

До края на мандата остават около 9 -10 месеца, което е напълно достатъчно като време за да се вразумим и да разграничим пробиването на дупки в панелката от концерт на Бетовен.

И ако не разберем това, то съвсем спокойно в края на мадата си ще мога да кажа, че от органи, съставени от хора, които не разграничават шум от тон и казуалистика от тенденция смисъл няма...

Не че сега има, особено като знам как се приемат бюджетите на общината всяка година, без съветниците да участват в нищо, освен финална констатация на едни екселски таблици...

*От фейсбук