Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-наглата лъжа, заради която загинаха над 655 хил. души в Ирак Терористи и иракчани още дълго ще отмъщават на Запада за невинните жертви в измислената нарочно война.

Разузнаванията предупреждават, че Саддам няма биологическо оръжие, но политиците са си наумили да го ликвидират

Къде сбърка Саддам Хюсеин? От 2000 г. той вече разполага с голям финансов ресурс благодарение на петрола и решава, че е крайно време да стане независим играч.

Целта му е както мнозина други успешно да изнудва Запада, флиртувайки с Русия. За целта започва преговори с Москва големите й енергийни гиганти да получат концесии в богатия на петрол и газ Ирак. Но Саддам прави още един грандиозен фал - той обявява, че ще настоява разплащанията при сделките с нефт вече да не са с долари, а в евро или в друга валута - дали ще е новата африканска парична единица на Кадафи или рублата, няма значение. САЩ и Западът могат да понесат много неща, но

Русия да

сложи ръка

на смятания за техен петрол - не. За целта бързо трябва да се скалъпят някакви обвинения, за да започне военна офанзива и с нея да се предотврати руската енергийна инвазия в Ирак.

На 5 февруари 2003 г. американският държавен секретар Колин Пауъл уверява ООН, че Хюсеин разполага с биологически и химически оръжия за масово унищожение. Както и че Багдад прави опити да се снабди с ядрени оръжия.

Тезата на Пауъл

се крепи на информации от немското разузнаване, а основен източник е иракският химик Рафид Ахмед Алуан. Германската служба бързо установява, че той е неблагонадежден информатор, тъй като го засичат, че доукрасява данните си в зависимост от нарастващите възнаграждения. Стига се дотам, че през 2001 г. ЦРУ иска германските им колеги да кажат ясно

може ли да се вярва на иракския химик

Отговорът на БНД е, че данните не са надеждни, тъй като информацията му не може по никакъв начин да бъде проверена. Освен това никой от останалите източници на германското разузнаване не я потвърждава.

Това е причината преди речта на Колин Пауъл пред ООН, САЩ да търсят предварителната подкрепа на Великобритания. След като се запознава със скалъпената афера, външният министър Джак Стро твърдо заявява, че е против.

Такава е и позицията на главния прокурор на Англия. Тезата им е, че данните не заслужават никакво доверие и не може въз основа на тях да се планира военна операция.

Въпреки този отпор премиерът Тони

Блеър решава да си затвори очите

за истината и да помогне на приятеля си президента на САЩ Джордж Буш. Няколко месеца след това, в началото на 2003 г., Колин Пауъл на базата на тази абсолютно лъжливи информации заблуждава цялото ООН.

Абсурдът стига дотам, че във военната операция на съюзниците се включва дори Германия със свои пилоти. Освен това тя поема ангажимент да осигури охраната на щатските военни бази. Берлин се съгласява на това, въпреки че най-добре знае, че аргументи за военната офанзива няма. Както и че никога не е имало биологическо оръжие в Ирак.

12 години по-късно разследването на комисията "Чилкот" във Великобритания ще установи, че Блеър е лъгал само за да подкрепи "приятеля" си Буш. Шест думи обясняват как е започнала нелепата война. В бележка от юли 2002 г. Блеър пише на Буш: I will be with you, whatever ("Ще бъда с вас, каквото и да се случи"). 

Какви са обвиненията на Комисията "Чилкот" към Блеър и имаше ли смисъл от извинението му, четете в хартиеното издание.