Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Есента винаги е наситена с книжни премиери. Представяме ви някои от заглавията, които привлякоха интереса ни.

„Христо Стоичков. Историята“, Христо Стоичков и Владимир Памуков

Някои нарекоха „Христо Стоичков. Историята“ „библия“. Със сигурност това е много чакана автобиография и то не само от футболните фенове, защото Стоичков е институция. Написана в официално съавторство с Владимир Памуков - носител на „Черноризец Храбър“ за спортна журналистика. Самият Стоичков разкрива, че е напълно искрен в книгата си и не е спестил нищо: „Някои истории са прекалено истински, за да се разказват. Но аз реших да опитам. Имах щастието животът да ме изстреля нагоре и да сбъдна голямата си детска мечта. Колко високо стигнах? Вие ще кажете, защото всеки си има своя Еверест. Знам само, че днес, когато погледна надолу, за да видя откъде съм тръгнал, все още ми се завива свят. Напоследък всички пишат. А за да не кажете, че футболистите пишат с краката си, аз избрах да направим тази книга със спортния журналист Владимир Памуков. Реално, ако има нещо, което той не знае за мен или за Четвъртите в света, то явно не си е струвало да го знае или просто... не е искал да го знае. Така че от мен разказа, а от Владо – писането.“

„По моя начин“, Димитър Бербатов

Димитър Бербатов пише: „В тази книга има върхове и падения, успехи и разочарования. Всичко, което ще прочетеш, написах с желание да споделя с теб пътя си от малките асфалтови игрища до големите световни стадиони. Вижданията си за футбола, но и за живота. Мнението си по различни теми и отговорите на доста въпроси. Срещите си с интересни хора, със световни звезди и гениални футболисти. Сблъсъците си на терена и извън него. Всички препятствия, които прескочих, за да успея – по начина, който познаваш. Моята история не е измислица, написана е в съавторство с истинския живот, и както често става в него, някои от ситуациите нямат щастлив край! Но това е само на пръв поглед, защото трудностите всъщност са хубаво нещо – те те карат да се развиваш. Вярвам, че ще ти бъде интересно, защото животът понякога е по-абсурден и забавен и от най-голямата измислица. А дали книгата ще те научи на нещо и ще те вдъхнови, това вече зависи от теб самия.“

„Годината на осемте химии“, Петя Накова

Семейството на Ани е пред разпадане. Доника очаква внуче. Ваня е бременна. Росица живее спокойно и хармонично. Галя обича спорта и децата си. Всички те са диагностицирани с рак на гърдата. Очаква ги година с осем химиотерапии, много болка, но и изненадващо пътуване към себе си. Книгата съдържа истинските истории на жени с рак на гърдата, обединени в пет образа. Те са дълбоко интимни и съвсем конкретни със своите чувства, страхове, сънища, обрати и, разбира се, добри и злощастни срещи с нашето здравеопазване. Това е книга за оптимизъм и победа. Защото авторката е една от тези жени.

„Живот в скалите“, Мария Лалева

Романът на Мария Лалева „Живот в скалите" е драматична история между философията и притчата, между живота и смъртта. Провокира читателя да задава въпроси, да намира лични отговори, да преживее най-силните човешки емоции – от сълзи до смях, от страдание и усещане за загуба до тържество на красотата, любовта и истината. Мария Лалева е автор на стихосбирките „Не съм ви ближна“ и „Личен архив“. Лалева е изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния филм „Дамасцена“. Освен това тя споделя, че е започнала да пише и сценарий по историята на „Живот в скалите".

„Няма място за малки мечти“, Шимон Перес

Автобиографията на една от най-влиятелните фигури на съвремието, на носителя на Нобелова награда за мир – Шимон Перес излиза в луксозно издание с кожени корици и обложка. Книгата вече е световен бестселър, а от поведението, логиката и политиката на Шимон Перес би трябвало поука да вземе всеки съвременен политик. През 1934 година единайсетгодишният Шимон Перес емигрира в земята на Израел от родната му Полша, оставяйки зад себе си роднини, които по-късно ще бъдат убити по време на Холокоста. Малцина са тези, които тогава биха предположили, че това плахо момче ще се превърне в една от влиятелните фигури на XX в. Но той става и министър-председател, и президент, и министър на външните работи и началник на редица други министерски служби. Шимон Перес става двигателят в създаването на Израелските отбранителни сили и отбранителната индустрия, които превръщат младата държава Израел във взривоопасна сила. В тази последна негова книга, завършена седмици преди да почине, Шимон Перес предлага дългоочакваната лична гледна точка на най-значимите за Израел събития.

„Голямата битка за Космоса. Съревнованието между Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън“, Крисчън Девънпорт

Това е история за „златната ера на космическите изследвания“. За възхода на новата космическа индустрия, която вече не е само държавен монопол, а е и частно начинание и арена на непрекъснато съревнование между четирима от най-богатите предприемачи в света. Илън Мъск, Джеф Безос, Ричард Брансън и Пол Алън стоят зад някои от най-големите търговски марки в света Tesla, Amazon, Virgin, Microsoft. Те инвестират милиардите си и цялата си енергия в мечтата на човечеството да пътува в Космоса. Компаниите им за космически технологии SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic, както и проектът Stratolaunch, са си поставили за цел да постигнат ниска себестойност на космическите полети, да развиват космически туризъм, да изпратят хора до Луната и да колонизират Марс. Тази битка за Космоса, макар и в началото си, е изпълнена с опасности и върховни приключения, с катастрофа, коствала живота на един изпитател, експлозия на ракета и подозрения за саботаж… А състезанието ще продължава, докато годините се превръщат в десетилетия, а десетилетията в поколения, защото то надскача въображението на космическите крале. Защото това е една безкрайна надпревара, безкрайна като Космоса…

„Гала-Дали“, Кармен Доминго

Елена Дмитриевна Дяконова, известна на света с името Гала. Неустоимата рускиня, останала в аналите на сюрреализма като муза на трима бележити творци, притежаваща неоспоримата дарба да открива таланти и да ги подтиква да разцъфнат в пълния си блясък. Девойката, на която една циганка в Москва предсказва: „Няма да си ти, ще бъдеш винаги другият. Мъжете са лоши спътници за жените победителки… помни, единствено ти би могла да помогнеш на себе си, като направиш така, че те да побеждават чрез теб“. Гала не е просто извор на вдъхновение, импулс за съзидание и безмълвна сянка. Опиянена от свободата и плътската наслада, от езотериката и парите, обичана до полуда от партньорите си и недолюбвана от обкръжението им, тя неистово се бори да наложи своя облик и глас в мъжкия свят, в който ролята на жената се свързва най-вече със съпружеска вярност и всеотдайно майчинство. И го постига, защото е Гала и за нея силата на женствеността не означава да се облегне на мъжка ръка. А геният Салвадор Дали е нейното „най-сложно творение“, както сама го нарича.

„Да натиснем Refresh“, Сатя Надела

На двайсет и първия си рожден ден Сатя Надела напуска Хайдерабад, Индия, и заминава за Съединените щати, където записва магистърска програма по компютърни науки. Започва работа в „Майкрософт“ през 1992 г. и ръководи разработката на редица потребителски и корпоративни продукти. През 2014 г. е избран за главен изпълнителен директор и бързо си спечелва славата на вдъхновяващ лидер и филантроп. В „Да натиснем Refresh“ Надела описва живота си като пътуване, в което развива дълбоко чувство на съпричастност към другите хора и го влага във всичко, което прави в личен и професионален план. Той определя личната си мисия и тази на компанията, която ръководи, в това да окуражи всеки човек и всяка организация да постигнат повече. Наделя оповестява настъпването на нова ера в дигиталните иновации – като изкуствения интелект, смесената реалност и квантовите компютри, и показва как хората, организациите и обществата могат и трябва да се променят в непрестанното си търсене на нова енергия и нови идеи. От гледната си точка не само на инженер и ръководител, но и на филантроп, Надела очертава визията си за развитието на технологиите в помощ на обществото.

„С обич, Саймън“, Беки Албъртали

Всеки заслужава своята истинска любовна история. Това е посланието на тази книга, по която бе създаден вълнуващият едноименен филм с участието на Ник Робинсън. Шестнайсетгодишният Саймън Спиър предпочита да запази драмата за училищния мюзикъл, а не да я превръща в част от живота си. Но когато негов съученик случайно получава достъп до електронната му поща, дълбоко пазената му тайна е на път да бъде разкрита. Сега Саймън е изнудван и ако не помогне на Мартин да спечели момичето, по което съученикът му си пада, писмата му, съдържащи най-съкровената му тайна, ще станат достояние на цялото училище... Романът е носител на множество отличия, сред които: Най-добра юношеска книга на годината на „Амазон“; Най-добра юношеска книга на „Пъблишърс Уикли“; Финалист за наградите на „Гудрийдс“ за най-добра юношеска книга.

„Мозайка от убийства“, Антъни Хоровиц

Когато Сюзан Райланд, редактор в лондонско издателство, започва да чете новия роман на Алан Конуей, за нея това е просто редовна работна задача. След като е работила години наред по криминалните романи на нашумелия автор, тя познава отлично и неговия детектив Атикус Тип, който разрешава заплетени мистерии в тихи английски селца. Традиционната формула на Алан, израз на почит към кралиците на британската криминална мистерия като Агата Кристи и Дороти Сейърс, му донася зашеметяващ успех. Той е неоспоримата звезда на издателство "Клоувърлийф" и Сюзан е длъжна да се примирява със странното му поведение, ако държи да запази работата си. Но не би могла да предположи, че новата му книга, „Мозайка от убийства“, ще промени изцяло живота ѝ. "Мозайка от убийства" разказва за убийство в провинциално имение. Естествено, следват още трупове, има изобилие на заподозрени, всеки със своята тайна, но колкото повече Сюзан навлиза в текста, толкова повече се убеждава, че в страниците на ръкописа е скрита друга история за престъпления – история от действителния живот, изпълнена с ревност, алчност, безмилостна амбиция и смърт.

„Совата“, Самюел Бьорк

„Совата“ последва криминалния дебют на норвежеца Самюел Бьорк „Пътувам сама“ и отново пренася милионите си читатели в мрачния, атмосферен свят на Холгер Мунк и Миа Крюгер. Номинирана е за Наградата на норвежките книготърговци и получава нидерландската награда „Хебан“ за най-добър трилър на годината. По време на изследвания върху горската растителност в Южна Норвегия ботаник се натъква на мъртво момиче. Веднага след подадения сигнал пристига екипът на инспектор Холгер Мунк. Следователите от Отдел „Убийства“ са видели какво ли не, но гледката на горската поляна ги втрещява: изнемощялото голо тяло е положено върху пера от сова, разпръснати под формата на пентаграма, разположението на ръцете определено не е случайно, коленете и дланите са в рани, а в устата е затъкнато цвете. Момичето бива лесно идентифицирано - 17-годишна пансионерка от близкия дом за деца в неравностойно положение, обявена за издирване. Но какви са мотивите на убиеца? Покана за разговор или ритуално убийство? Дело на луд или закодиран знак?

„Кевин Спейси (Поглед отблизо)", Робин Тамблин

Въпреки всички скандали, Кевин Спейси е смятан за един от най-талантливите актьори сред своето поколение. Списание „Емпайър“ го обявява за „Най-велик актьор на 90-те години“, а в допитване на „ФилмФор“ през 2001 г. е поставен на трето място при определянето на стоте най-добри филмови звезди на всички времена. Спейси е два пъти носител на „Оскар“ и жъне не по-малко успехи на театралната сцена, особено след назначаването му за художествен ръководител на лондонския „Олд Вик“ през 2003 г. Същевременно, подобно на най-популярния си екранен герой Кайзер Созе, продължава да е загадъчна и тайнствена фигура, ревниво пазеща личния си живот, и често е лаконичен в интервютата. „Поглед отблизо“ – първата публикувана биография на Кевин Спейси – проследява корените и кариерата на този енигматичен мъж.

„Между небето и Лу“, Лорен Фуше

Жо смята да прекара щастливо годините след пенсионирането си на красивия френски остров Гроа. Само че животът никога не е такъв, какъвто си представяме. Когато любимата му съпруга Лу заболява тежко и го напуска, той е покрусен от скръб. Тя обаче му оставя едно последно предизвикателство: да направи децата им щастливи. Няма да му е лесно да изпълни предсмъртното й желание, защото, отдаден на работата си, Жо доста се е отдалечил от тях. Преди всичко му се налага да разбере в какво се състои щастието за всеки един от тях. Какво може да направи сина му Сириан по-жизнерадостен човек, по-отдаден съпруг и по-сърдечен баща? Какво може да накара да заблестят от радост очите на дъщеря му Сара, която е загубила вяра в мъжете и в любовта? Какво ще направи щастлива вечно недоволната му снаха Албан? Как да помогне на внучките си Шарлот и Пом да намерят път към сърцето на баща си? Постепенно обаче Жо разбира за редица травмиращи събития в живота на най-близките му, които обясняват много от техните постъпки. Споделянето на премълчаното им помага да открият път един към друг, да станат по-любящи и сплотени, а на него самия да превъзмогне скръбта и отчаянието от загубата на съпругата си и да си върне вкуса към живота. Между небето и Лу е роман за любовта и скръбта, за отношенията в семейството и за прошката.

„7 години в Тибет. Моят живот в двора на Далай Лама“, Хайнрих Харер

Когато знаменитият австрийски алпинист Хайнрих Харер се отправя на експедиция до Нанга Парбат през 1939 г., той не подозира, че няма да види родината си в продължение на повече от десетилетие. Избухването на Втората световна война го застига и Хайнрих е изпратен в британски концентрационен лагер в Индия. С цената на нечовешки усилия, глад и жажда успява да избяга, да прекоси планините на Тибет и да стигне до „Забранения град“ – Лхаса, където намира убежище. Хайнрих научава езика и опознава мистичния Тибет по-добре от който и да било чужденец по онова време. Приет сърдечно от тибетците, той участва в ежедневието, празниците и обичаите им. Сприятелява се и с четиринайсетия Далай Лама и става негов частен учител. А когато неизбежното се случва и китайските комунисти нападат Тибет, го придружава в бягството му до Индия. Хайнрих Харер прекарва седем години в Тибет, но Тибет остава в сърцето му за цял живот. Благодарение на неговия жив разказ, целият свят се докосва до магията на тази загадъчна страна и нейния народ, който не губи вярата си въпреки трагичната си съдба.

„Къде е президентът?“, Бил Клинтън и Джеймс Патерсън

Бившият американски президент пише „Къде е президентът?“ в тандем с най-продавания автор в света Джеймс Патерсън. Дейвид Балдачи определя романа като първокласна работа на двама истински професионалисти, която поглъща читателите от първата страница. А Лий Чайлд нарича творческия тандем Клинтън – Патерсън „отборът мечта, оправдал всички очаквания“. Според него вътрешната информация на Клинтън и гениалното повествование на Патерсън правят тази книга политическият трилър на десетилетието. Автентичният и завладяващ сюжет съчетаващ подробности от реалността зад кулисите на Белия дом и актуални въпроси за киберсигурността в световен мащаб. Президентът Джонатан Дънкан е в неизвестност. Америка е на ръба на опустошителна кибератака, която заплашва да срине света на всички – от политическия елит до обикновените граждани на страната. Опасността идва отвън, но зрънцето й отдавна е посято в системата. Кой е врагът и кой е къртицата? Президентът Дънкан трябва да вземе трудни решения и да намери отговорите на много въпроси.

„Дълга нощ в Париж“, Дов Алфон

След полет от Тел Авив и невинен флирт с облечена в червена униформа блондинка на летище „Шарл дьо Гол“ млад компютърен специалист изчезва безследно. Причини за безпокойство на пръв поглед няма, но в Израел е обявена тревога. А полковник Зеев Абади, новият шеф на Специалната секция към суперсекретното Звено 8200, точно в този момент съвсем случайно се намира в Париж. За комисар Леже всяко съвпадение е подозрително. И когато след няколко часа друг млад израелец е отвлечен от хотелската си стая, опасенията на френския полицай прерастват в неприкрита паника. Възложеното му разследване се оказва неочаквано сложно. Очертава се дипломатически скандал. Намесват се политически фигури от най-висок ранг. Медиите внасят допълнителен хаос и объркване. Единствено полковник Абади успява да се ориентира в извънредната ситуация. И реагира светкавично. За помощ той може да разчита само на своята заместничка в Тел Авив Ориана Талмор, която трябва да идентифицира жертвите. Но всяка тяхна стъпка се следи от китайски командоси, които провеждат невероятна по мащабите и жестокостта си тайна операция във френската столица. Убийствата следват едно след друго. Напрежението в кабинетите на властта расте. Очертава се дълга нощ в Града на светлината...

„За смъртта и умирането“, Елизабет Кюблер-Рос

Д-р Елизабет Кюблер-Рос е психиатър, хуманист и съосновател на световното движение за хосписни грижи. В своята епохална книга „За смъртта и умирането“, тя за първи път дефинира петте етапа на скърбенето, през които минава човек, очаквайки края на своя живот на земята. Това е книга за хората, които си отиват от света – терминално болни пациенти, преживяващи последните си дни и часове. Не става дума за страшни или болезнени моменти, пояснява д-р Елизабет Кюблер-Рос, а за процес, при който отиващите си хора могат да бъдат наши учители, за да разберем повече за последните етапи на живота на човека с всичките му тревоги, страхове и надежди. И с нуждата му да си отиде с достойнство и ясно приемане на жизнения цикъл.