Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Археологическата находка в древен Помпей Кадър: Youtube/ Inside Edition
Археологическата находка в древен Помпей Кадър: Youtube/ Inside Edition

Археолози откриха в спалня в древен Помпей фреска с еротична сцена от гръцката митология - на Леда и Лебеда, както се е преобразил Зевс, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Сцената е била доста популярна в древен Помпей, защото е намирана и в други домове. Новооткритата фреска обаче е изключителна, защото богинята сякаш гледа зрителя.

Фреската е в богат дом, където в началото на годината бе открита друга интересна стенна рисунка. Вероятно собственикът е бил богат търговец, който с избора на митологични сцени е искал да прави впечатление, предава БТА.

Откритието е направено по време на работи за подсилване на археологическия обект след няколко срутвания през предишните години. От съображения за сигурност останалата част от къщата няма да бъде разкопавана. Археолозите обмислят да свалят двете фрески и да ги преместят на място, където ще са защитени и туристите ще имат достъп до тях.

Помпей - залетият от лава от вулкана Везувий град, е една от най-големите туристически атракции в Италия. Части от терена още не са изследвани.