Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холандският гражданин Курт М., който преди 6 месеца бе задържан със сънародника си Робърт П. за контрабанда на повече от 16 това прекурсори, поиска от Варненския апелативен съд да бъде пуснат от ареста. Защитникът му поиска по-лека мярка за неотклонение заради влошеното му здравословно състояние, чистото му съдебно досие и фактът, че има 3 собствени предприятия и постоянен адрес в Бургас. Магистратите обаче обориха всяко едно от твърденията на защитата и отказаха да го пуснат от ареста. Решението е окончателно.

55-годишния Курт и 50-годишния Робърт са обвиняеми по досъдебно производство за това, че "в периода 26 януари 2017 до 16 март 2018 г. в условията на продължаващо престъпление са осъществявали контрабанда на три вида прекурсори с общо тегло 16,222 тона". Според разследващите двамата в съучастие, чрез фалшиви документи, внесли през митнически пункт Варна-Запад, без разрешението на митническите власти на три пъти прекурсори за производство на амфетамини. Контрабандата тръгвала с кораби от Китай и Латинска Америка, но не била предназначена за Варна. Прекурсорите PMK – (4,297тона) APAA (7,525т. ) и APAAN (4,400 тона) били декларирани като почистващ препарат за прозорци.

Още при задържането на Курт адвокатът му твърдеше, че клиентът му нямал никаква представа какво друго е имало в пратката, освен препарат за прозорци и било твърде вероятно да е имало смяна на част от товара в Китай или Виетнам. Този път основният мотив бе влошеното здравословно състояние на Курт и факът, че за 8 години, откакто живее и работи в Бургас, не бил осъждан и нямал криминални прояви.

Съдът обаче бе на друго мнение. Оказа се, че в България Курт е с чисто досие, но са събрани официално доказателства, че е бил съден многократно в Белгия. Там има изтърпяна ефективна присъда за притежание и търговия с наркотици. Оказа се, че част от наказателните производства са протекли задочно. Съдът припомни, че като страна от ЕС, България е обвързана с отчитане на всички влезли в сила присъди, постановени в страни от Съюза. Що се отнася до здравословното му състояние, според направената преди дни експертиза, той може да бъде лекуван в условията на ареста.

Предстои в най-скоро време Варненската окръжна поркуратура да внесе обвиненията срещу Курти сънародника му и да бъде насрочена дата за процес. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 хил. до 300 хил. лв.