Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Протестът срещу цените на горивата и данъка за мръсните коли миналата неделя в София.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Протестът срещу цените на горивата и данъка за мръсните коли миналата неделя в София. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Кому е изгодно това правителство да си отиде?

Опитът да се бламира властта не е случаен, а една от целите е да отслаби  взаимодействието между изпълнителна власт и прокуратура, което пък Брюксел хвали в новия доклад

Кой иска да свали правителството на Бойко Борисов и защо. Днес и утре разни хора, пускат разни призиви за разни протести.

През седмицата се очертаха няколко версии, въпреки че всички политически сили не казват директно, че работят за сваляне на Бойко Борисов.

Неочакавани протести и гражданско неподчинение и неочакван отбой само в рамките на седмица. Това са действия, които не могат да се случат спонтанно.

Първо, защото толкова мащабна организация - поне в дузина града, каквато представляваха блокадите от 1 ноември и следващите дни, не става без координиране.

И второ, защото толкова внезапен отбой няма как да се свири, ако хората спонтанно са се вдигнали, недоволни от нови данъци, цени на бензина и прочее тегоби. В петък обаче, когато бе насрочен стартът на новите, уж по-мащабни тридневни блокади на София този уикенд, под опашката на Коня пред парламента в началния час 11 мръзнеха едва 10-ина души.

Какъв тогава е разиграваният сценарий и от коя посока идва той.

Опитът за сваляне на правителството (или сериозно предупреждение, че такъв лесно може да бъде организиран) попада напълно в контекста на хибридната война. Предстои подписването на

най-голямата

военна сделка

за България - тази за новите изтребители и бойни машини за пехотата (БМП), и всичко сочи, че това ще са американските самолети F16 “Вайпър”.

Може и да е пресилено, че дългата ръка на Кремъл още дърпа процеси в българската политика, но е факт колко русофили излязоха да блокират пътищата в последните дни, че някои от главатарите дори с джипове с руска регистрация.

Във Варна начело на протестите излезе лице, когото наричат Костя Копейкин, и бившият съратник на Волен Сидеров Антон Сираков.

Така и не стана ясно всъщност каква беше ролята на генерала от руското разузнаване Леонид Решетников в издигането на Румен Радев за президент. Разведчикът сам разкри, че през лятото на 2016 г. е имал среща със соцлидерката Корнелия Нинова и на нея са обсъдили кандидатурата на тогавашния все още шеф на ВВС. И макар Нинова да отрече категорчно договорки с чужди фактори за Радев, остана съмнението за руското влияние.

Да не забравяме, че сегашните протести бяха предшествани от излизането на БСП от парламента, бойкот на кворума на прага на гласуването на бюджета, всекидневни искания на оставката на правителството.

А на фона на още незатихналия скандал с намесата на Москва дори в изборите в САЩ хибридният сценарий не звучи невероятно.

Затова идва логично и подкрепата, макар и половинчата, от десните за кабинета, защото все пак отпорът на Русия е червена линия, която партиите им никога не бяха прекрачили.

Друга версия е, че става дума за банална политическа борба. Просто и нормално е БСП да стои зад протестите, защото иска да вземе властта - такова обвинение отправиха от ГЕРБ начело с лидера на парламентарната група Цветан Цветанов.

От “Позитано” 20 упорито отричат да имат нещо общо с организацията, но в масовките се видяха и червени активисти. С уговорката, че изразявали личните си позиии.

На пленума на БСП миналата неделя, когато стана ясно колко много хора са излезли на улицата, е имало искане

заседанието да

бъде прекратено

и червените да

излязат да

подкрепят

протеста

След кратка дискусия се отказаха, за да не бъдат обвинени, че яхат недоволството.

Хората правилно и справедливо са по улиците и ние заставаме в подкрепа на техните искания, заяви обаче Нинова в нарочна декларация. 

Бившият разузнавач ген. Леонид Решетников (вдясно) в качеството си на директор на Руския институт за стратегически изследвания на пресконференция в град Шипка заедно с министъра на регионалното развитие на Руската федерация Игор Слюняев през 2014 г. Поводът тогава е възстановяването на кръст-паметника на донските казаци.    СНИМКА: ВАНЬО СОТИЛОВ
Бившият разузнавач ген. Леонид Решетников (вдясно) в качеството си на директор на Руския институт за стратегически изследвания на пресконференция в град Шипка заедно с министъра на регионалното развитие на Руската федерация Игор Слюняев през 2014 г. Поводът тогава е възстановяването на кръст-паметника на донските казаци. СНИМКА: ВАНЬО СОТИЛОВ

Което доказва тезата на много политически наблюдатели, че колкото и да клати властта и да ѝ се иска Борисов да падне, БСП не е готова да я вземе. Преди да говори за сваляне на правителството, Нинова трябва да се справи с проблемите в собствената си партия. Първата задача на лидерката е да организира конгреса на столетницата през януари и да укрепи поста си, а после да мисли как да свали Борисов от неговия.

Не е готов за падане на кабинета и президентът въпреки всичките му заклинания за лошата изпълнителна власт, ветата, които налага на законите на мнозинстото всеки месец, откритата вече война с Борисов и Цветанов.

Президентският проект продължава да е още в мъгла, няма проверени съюзници, няма организация зад себе си, май няма и концепция какво да прави, освен да се снима с Тръмп и да громи с речи влошената демократична и медийна среда в България.

Именно за това Радев директно заяви тази седмица, че сега не е време за оставки, че те ще са бягство от отговорност на управляващите във важен за развитието на страната момент. И дори добави предупреждение към Бойко - ако за трети път хвърли оставка, нямало да има морално основание пак да поиска управлението.

Олигархията залага на позната карта - и това е сценарий, разиграван през годините на прехода. Тъй като определено никой бизнесмен у нас вече не може да се чувства спокоен след знаковите арести на уж недосегаеми, е логично напрежение да обзема бизнес кръгове. Брюксел каза на София индиректно след последния си доклад, че чака само осъден олигарх и мониторингът ни отпада.

Застрашените

да са този

осъден олигарх

с радост биха сменили Борисов и Цацаров с Нинова като по-малкото, но предвидимо зло.

Защото по-голямото зло за тях би било спонтанното недоволство да бъде взривено от нов, несистемен и непредсказуем играч - като например една партия около Слави Трифонов, около новата любимка на народа Мая Манолова или друг подобен абсолютно непредвидим нов субект.

Със споменаването на съдебните процеси срещу олигарси и тандема Борисов - Цацаров (очертан като изключителено успешен в доклада на ЕК) в сценария иска ли някой да разклати властта точно сега, задължително трябва да се отчете и факторът

избори в

съдебната власт.

А те предхождат

евровота

напролет. И докато европейските и кметските избори се въртят постоянно като мантра, че са залог за посоката на България, то това, че през март започва изборът на нов главен прокурор, като че ли се пропуска.

Според политолози и партийни гурута е напълно възможно сегашното напрежение да има пряка връзка и с опити да се залага бомба под този ключов за държавата избор. По-точно, под възможността сегашният главен прокурор по някакъв начин да лансира свой наследник и да се гарантира приемственост. След 9 години враговете на главния прокурор да получат един нов Цацаров е

сериозна заплаха

за тях - поне

колкото

американските

изтребители

за руския

генералитет

Тоест сътрудничеството, което демонстрират съдебната власт в лицето на главния прокурор и изпълнителната в лицето на Бойко Борисов, се усеща като невидима заплаха от олигархията и вещае нови арести на досега “недосегаеми”.

Политикономическият сценарий за протестите включва и вероятност някой отвън да е ядосан от начина, по който се усвояват огромните евросредства. България не само получи милиарди в този програмен период, а си гарантира също толкова мащабни средства и за следващия.

Къде са десните

в сценария

“Демократична България” - платформата, на която са партиите на Христо Иванов “Да, България”, на Атанас Атанасов ДСБ и “Зелените”, са най-отявлените противници на правителството. Но напоследък т.нар. градска десница не посещава протестите - отделни нейни представители имаше сред майките само в първите дни на демонстрации. Дори контраразузнавачът ген. Атанасов си задава въпроса кой всъщност стои зад тези вълнения.

“Протестите изразяват напълно оправдано недоволство, но ние няма да се включваме в опитите да ги яхаме. Нашата роля е да даваме решения”, заяви пред “24 часа” Христо Иванов и напомни, че “Демократична България” в петък е предложила проект за изменение и допълнение на Закона за ДДС, който ще позволи намаляване на цените на горивата.

“Ако се стигне до предсрочни избори, след което

да бъде

инсталирано

управление

ала Орешарски, това ще бъде непосредствено следствие от действията и главно от бездействията на Борисов. Президентът Радев говори едни празни клишета, но не дава никакви рецепти. Президентът въпреки немалкия си институционален ресурс се държи като наблюдател, който от време на време само дава някакви констатации”, продължи Иванов.

Другите десни - СДС, нямат ясна позиция за предсрочни избори, макар да прогнозират, че такива ще има. СДС иска промяна не просто на сегашните управляващи с други, а на самия модел, по който страната се управлява след 2001 г., т.е. след правителството на Иван Костов.

“Подкрепяме протестиращите в исканията им за смяна на модела и ще работим в тази посока”, коментира лидерът на ДБГ Димитър Делчев. Всъщност неговият баща - Андрей Делчев, е шеф на Петролната асоциация, срещу която са част от тематичните протести.

Избори иска и

Николай Бареков,

който се опитва да привлече в опозиционен консервативен блок Волен Сидеров. С което може и да разтури преждевременно управляващата коалиция - бъдещето е неговата партия “Презареди България” и “Атака” да са заедно на евроизборите.

Засега мотивите на основните 4 групи, които мечтаят да видят Борисов паднал, не съвпадат. Задвижване на опасен сценарий на хаос и бързи избори ще стане, когато и ако успеят да ги напаснат.

Протестърът с руския джип се оттегли заради Бенчо Бенчев

Един от основните организатори на протестите в Бургас Мартин Пенчев, който блокира магистралата с руски джип, се оттегля и няма да участва в автошествието в неделя. Пенчев обяви решението си в петък във фейсбук страницата “Шофьори Бургас”, чрез която основно се организират протестиращите в региона.

Помориецът обяснява, че взел това трудно решение, за да не навреди на общинаря Бенчо Бенчев, с когото свързаха името му в последните дни.

Бенчев заяви първо пред “24 часа”, че е помолил Мартин да не ходи повече на протестите, защото това рефлектирало върху него. Пенчев е управител във фирма, собственост на племенника на Бенчев - Господин Русев, който пък е общински съветник от БСП в Карнобат.

Мартин Пенчев
Мартин Пенчев