Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРИН ЛЬО ПЕН Ройтерс
МАРИН ЛЬО ПЕН Ройтерс

Властта на Брюксел е авторитарна, тя използва крайни методи срещу демократичния избор и волята на народите, казва лидерката на френския Национален сбор

МАРИЯ НЕЗНАКОМОВА

- Госпожо Льо Пен, наскоро Националният сбор изпревари партията на президента Макрон “Република, напред” в намеренията за вот на французите с оглед на европейските избори през 2019 г.? Как да се обясни този пробив?

- Френският народ е влюбен в свободата. Тази дума, която фигурира в нашия национален девиз, е ценност, към която французите са дълбоко привързани. ЕС и онези, които я защитават, се затварят в една затворническа визия, която е дълбоко противоположна на принципа на правото на народите да разполагат със себе си.

“Република, напред” и Еманюел Макрон са старателните изпълнители на тази федералистка политика, чийто антидемократичен и рушащ свободата характер французите измерват с всеки изминал ден. Европейските комисари искат да заменят управлението на народа от народа и за народа с управление на елитите от елитите за елитите. Тази мондиалистка визия на ограничения суверенитет, която някога СССР налагаше на източноевропейските страни, попаднали под неговото робство, е несъвместима с нашето разбиране за демокрацията и суверенитета.

- Националният сбор крайнодясна партия ли е (често това се асоциира с неонацистка партия)?

- Категорично отхвърлям това клеветническо определение, чиято крайна цел е да дисквалифицира всички онези, които не се присъединяват доброволно или насила към федералистката религия, която Европейската комисия в Брюксел налага все по-ожесточено.

Нищо в нашия

проект не е

екстремистко,

виждането ни черпи своите извори в изконната концепция за демокрацията, която превръща народа в свещен и единствен носител на суверенитета. За сметка на това всеки може да изпита тревога от технократския брюкселски уклон, изплъзването от всякакъв демократичен контрол и налагането на диктати, използването на заплахи, шантаж, финансови санкции срещу народите, които не се подчиняват на догмите на ултралиберализма, липсата на граници и мултикултурализма. Това е израз на една авторитарна власт, която прибягва до крайни методи, за да принуждава и да пренебрегва демократичния избор и волята на народите.

- Кои са вашите български партньори и как си сътрудничите с тях?

- Партия “Воля” и нейният председател Веселин Марешки, когото имахме удоволствието да посрещнем през май в Ница за тържествата за европейските нации, споделят нашата визия за Европа, основана на принципа на свободата. Свобода на народите да решават бъдещето си, да решават според интересите си и да се ангажират в междудържавни сътрудничества, които са в полза на всички. Този съюз на европейски нации, който ние защитаваме, има един общ принцип: никакво разбирателство и сътрудничество не могат да се градят срещу волята, интересите и идентичността на народите. Противно на това, което искат да наложат федералистите от Европейската комисия, суверенитетът не се споделя, той е изключителна собственост на народите и нациите. Европа е реалност и може да бъде силна в различията си и в своето изключително богатство, ако може да върви напред не чрез принуда, а чрез свободен избор.

- Обвиняват ви, че искате да разрушите ЕС. Това ли целите?

- Борбата срещу ЕС, който е политическа организация, изградена срещу избора на народите, не е борба срещу Европа. Ние сме европейци според историята си, християнските си корени и ценностите на дедите ни, които са общи за нас - сред тях е и най-важната, към която европейските народи са най-привързани: свободата.

Идеологическите догми на мондиалистките елити, които колонизираха Европейската комисия отричат тази свобода да избираш, резюмирано в сентенцията на Жан-Клод Юнкер: няма демократичен избор срещу договорите.

Волята европейските нации постепенно да бъдат лишавани от техния суверенитет, като им се налага насилствена федерализация, върви срещу смисъла на историята. От изток на запад, отвъд морета и океани, вятърът вее енергично по посока на завоюването на тази свобода. Политическите промени, на които присъстваме в редица европейски страни, ни дават историческия шанс да променим Европа отвътре, като заменим авторитарния и конфликтен модел на ЕС с “Европейски алианс на нациите”, който ще позволи да се построи една по-спокойна, по-истински демократична, по-уважителна към идентичностите Европа.

- За по-бедните страни като България ЕС е шанс за стабилизиране и път напред. Как ще убедите българите, че той е вреден за тях?

- Структурните фондове, от които се ползва България, са отровен подарък. Тази финансова помощ не е безплатна, и дългосрочната ѝ цена, все още е скрита за голяма част от населението, ще е негативна в политически смисъл. Вашата страна успя да се измъкне от идеологическия затвор на Източния блок и поставянето му под попечителството на СССР в продължение на 40 г. Нима това се случи, за да носите усмирителна риза, чийто финал ще е същият: принуда и налагане на избор, който вие не сте имали възможност да одобрите демократично?

Това е истина по отношение на миграцията, или ако вземем примера с Полша и Унгария, които отхвърлиха политиката на квотите и са подложени на постоянни заплахи, на финансов шантаж, които трябва да разтревожат обществените мнения.

България няма да спечели нищо, че е напуснала една ограничаваща свободата империя, за да се присъедини към друга, освен ако не изгуби душата и идентичността си. Има други пътища за икономическо сътрудничество, които могат да са от полза за засегнатите страни, ние искаме да поемем по път, основан на уважение на взаимните интереси.

- Какво мислите за постигнатото споразумение за Брекзит?

- Начинът, по който ЕС се отнесе към британския народ, е емблематичен за визията, която се споделя от европейските комисари. Отхвърлянето на суверенния избор на един народ, когато той е срещу интересите на един елит, играта със страховете в опит да се постигне нов референдум, раздухването на жаравата на ирландския конфликт, който едва е затихнал, за да бъде направен опит да се провалят преговорите, това е очевидното доказателство, че

ЕС не приема

един народ да

решава

суверенно

да вземе нещата в свои ръце и да избере различен път. Британците решиха да върнат свободите си, защото това се диктува от интересите им. Мисля, че това е изключително мъдър избор.

- Как оценявате политиката на г-жа Меркел? Тя ли е отговорна за сътресенията в Европа?

- ЕС бе изграден от Германия и за Германия. Впрочем днес всички ключови постове се държат от германци. Висшата администрация, Европейската инвестиционна банка, Сметната палата, европейският механизъм за стабилност, до общата валута, създадена като копие на марката в полза на германската икономика и под контрола на Европейската централна банка, чието седалище е във Франкфурт.

Германия днес е лидер на ЕС, защото ЕС е създаден по мярка за Германия, чийто социален и икономически модел е основан върху несигурността на наемните работници и е подкрепен от вноса на евтина работна ръка. Този модел, построен върху социалния минимум, не е нито жизнеспособен, нито желателен. Какво ще се запомни от мандатите на г-жа Меркел: работници, платени по 80 евроцента на час, и наводняване с мигранти, което тя позволи през 2015 г.

- Посетихте Путин в Москва през 2017 г.? Поддържате ли контакти с него и по какви въпроси?

- Русия е основен и незаобиколим актьор на международната сцена и мисля, че войнствените и опасни политики, водени от ЕС и възприети от Еманюел Макрон, са дипломатически нонсенс. Тъкмо обратното, Франция трябва да работи, за да привлече тази страна на европейския континент, защото това е част от световния ред и е в полза на европейските страни. Трябва да възстановим успокоени отношения с Русия в съответствие с нашите дипломатически и търговски интереси. Затова трябва да сложим край на икономическите санкции, които ни вредят.

CV

Марин льо Пен е родена на 5 август 1968 г., дъщеря на дългогодишния лидер на френския Национален фронт Жан-Мари льо Пен. Става лидер на партията през 2011 г. и по-късно я преименува на Национален сбор. Многократно е избирана за евродепутат. Беше кандидат-президент през 2017 г. и изгуби от Еманюел Макрон на втори тур. Марин льо Пен е в България по покана на партия “Воля”.