Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Днешното заседание на делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси край пътния възел "Петолъчката" на 5 юни 2012 година протече при закрити врати в Ямболския районен съд. Мярката се налага за опазване на държавна тайна. За това съобщиха от съда.

Разпитани са били двама свидетели по искане на защитата на подсъдимите. След заседанието стана ясно, че ще бъдат призовани още свидетели, които ще бъдат разпитани на 11 и 12 януари, след което ще бъдат изслушани основните експертизи по делото.

Подсъдимите са собственикът на фирмата "Берета трейдинг" Делислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества, като не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване.

При взривовете в базата за утилизиране на боеприпаси "Стралджа-Мараш" загинаха трима работници, а осем бяха ранени. На земеделски насаждения, къщи, промишлени и селскостопански сгради наоколо бяха нанесени щети, които се оценяват на около 62 милиона лева. Няколко месеца военни подразделения прочистваха района от невзривени боеприпаси и останки от тях.