Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството полага огромни усилия, за да не поскъпват горивата, но цените се определят от пазара.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството полага огромни усилия, за да не поскъпват горивата, но цените се определят от пазара.

- В момента с добавката литър бензин и дизел на едро е 2-2,20 лв. Ако се махне, ще падне на дребно с 9-10 стотинки

- От петролния бизнес искат право да публикуват цени, за да има прозрачност

През зимата горивата да нямат биодобавка, за да може цените им да бъдат намалени. Това е едно от предложенията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), представени в четвъртък на вицепремиера Томислав Дончев.

На срещата били обсъдени

мерки, които да

повлияели на

цената на горивата,

както и за по-голяма прозрачност в бранша. Подобни практики с биодобавката имало в европейски държави като Австрия и Германия.

От асоциацията обясняват, че биокомпонентата е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Според изчисления на експерти от петролния бранш биодобавката оскъпява горивата на едро с близо 7 ст. на литър. Ако се пресметне намалението без нея при производството, то крайната цена може да се понижи с 9-10 ст.

Премахването през зимата можело да стане, без да се нарушава общото задължение на България по европейското законодателство, твърдят от БПГА.

Според евроизискванията при дизела трябва да има 6% биодобавка, а при бензина - 8 на сто. Основният материал за производство на биодизел са растителните масла, най-вече рапицата. Могат да се използват и слънчоглед, соя, както и животински мазнини. От един хектар може да се произведе около 1500 литра растително масло.

За биоетанол, който се добавя в бензина, се използват основно царевица, картофи, ръж и пшеница, цвекло и захарна тръстика.

На срещата с вицепремиера Дончев от компаниите в петролната асоциация заявили още, че

ще продължат

да работят с

минимална

печалба,

тъй като осъзнавали сложността на момента. Бизнесът е готов и да обсъжда промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка.

От петролната асоциация били категорични, че са съпричастни към тревогите и недоволството на хората, защото това са техни клиенти. А като едни от едни от най-големите инвеститори в България петролните компании напълно разбирали отговорността си пред потребителите.

Една от вече обявените идеи на държавата предвижда

детайлна разбивка

в касовите

бележки за дела

на ДДС, акцизи

и търговска

надценка

в цената за всеки литър гориво. Според Андрей Делчев - изпълнителен директор на асоциацията, предложението за касовите бележки има и плюсове, има и минуси. Ще ги коментираме и ще излезем със становище, каза той. И добави, че поевтиняването на горивата през последните дни се дължи на спада на петрола, а не на протестите.

Асоциацията потърсила съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията,

за да могат

фирмите да

публикуват

себестойността

на продуктите

и да се видят съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т. нар. ведомствени бензиностанции.

БПГА предлага също така при извършване на проверки от страна на държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили. От браншовата организация настояват и за мерки срещу сивата икономика и за влизането в действие в срок на закона за горивата.

Компаниите, членуващи в БПГА, искат да изразят категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика, допълват от организацията. От там допълват, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост.