Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тереза Мей Снимка: Ройтерс
Тереза Мей Снимка: Ройтерс

След днешните оставки на няколкото висши представители на правителството, британският премиер Тереза Мей призова депутатите да подкрепят сделката й за Брекзит, предаде Франс прес.

Мей подчерта, че ако не получи парламентарна подкрепа за споразумението с Европейския съюз, може да се стигне до излизане от блока без сделка или въобще да няма напускане на ЕС, предаде БТА.

"Изборът е ясен: можем да изберем да излезем без споразумение, да поемем риска въобще да няма Брекзит или да изберем да се обединим и да подкрепим най-доброто споразумение, което бихме могли да сключим, а именно сегашното споразумение", каза Мей в защита на документа от близо 600 страници, заради който няколко министри от правителството й избраха да напуснат постовете си.

Вариантът с отказ от Брекзит може да се реализира в случай на свикване на повторен референдум - идея, която набра популярност през последните месеци във Великобритания. Тереза Мей се изказа категорично против втори референдум за Брекзит, припомня Франс прес.

В знак на протест срещу проекта за споразумение на Мей за Брекзит оставки днес подадоха министърът за Брекзит Доминик Рааб, държавният министър за Северна Ирландия Шайлеш Вара, министърката на труда и пенсиите Естер Маквей и държавният министър в министерството за Брекзита Суела Бравърман.

"Не мога да подкрепя предложеното споразумение по две причини, свързани с бъдещия статут на Северна Ирландия след Брекзит", написа Доминик Рааб в мотивите към оставката си.

Според проекта за споразумение Великобритания ще остане в митническия съюз на ЕС, а за Северна Ирландия е предвиден специален механизъм, който ще остане в сила, ако не бъде договорена допълнителна сделка до изтичането на преходния период от 21 месеца след Брекзит.

"Предложеният специален режим за Северна Ирландия представлява реална опасност за единството на Великобритания", отбеляза Рааб.

Тереза Мей подчерта, че без уговорката за Северна Ирландия не е възможно да бъде постигнато споразумение с Европейския съюз.

"Ако гласувате против споразумението, това ще ни върне в изходна позиция. Това ще доведе до създаване на още несигурност и разделение и ще означава, че сме се провалили със задачата да изпълним волята на британския народ за напускане на Европейския съюз", заяви Тереза Мей в британския парламент. Тя отбеляза, че действа в интерес на Великобритания с приемането на специалния режим за Северна Ирландия, който ще влезе в сила само при положение, че не бъде договорено допълнително търговско споразумение с ЕС.