Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Бившият премиер на Македония Никола Груевски нито е искал, нито му е издаван български паспорт, каза премиерът Борисов пред журналисти след срещата си в Министерския съвет със Зоран Заев, премиер на Република Македония, предаде БТА.

В началото на декември ще има съвместно правителствено заседание на България и Македония. То ще съвпадне с откриването на участък от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански, съобщи още премиерът.

Зоран Заев изрази удовлетворение от честите и ползотворни срещи с българския си колега Бойко Борисов. Сред многото ползотворни резултати от тях Заев посочи договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, подкрепата на България за интеграцията на страните от Западните Балкани в НАТО и в ЕС, и изграждането на инфраструктура между двете страни - пътища и железопътни и газови връзки.

Стокообменът между двете страни вече надмина 500 милиона евро, но искаме да стигне да един милиард евро, каза Заев.

Република Македония ще възстанови паметника на полковник Константин Каварналиев, който е разрушен през 1966 година при акция за унищожаване на български военни паметници в Югославия. Ще се възстанови и плочата на загиналите стотици български офицери и войници при битката през 1916 та година при Каймакчалан по време на Първата световна война, съобщи още Заев. Заедно с Бойко Борисов отбелязваме празници и важни дати каза Заев и даде пример с честването на 24 май и на Илинден.

Борисов каза, че се радва от участието на премиерите на Република Македония, Черна гора и на Сърбия в конференцията за подкрепа на стартиращи предприятия защото цифровата програма на Европейската комисия е от огромно значение за развитието на нашия регион.