Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: bulgarian.cri.cn
СНИМКА: bulgarian.cri.cn

Изминаха три години откакто Китай въведе политиката за две деца в семейство. Въпреки това, ръстът на броя на новородените за този период не оправда прогнозите, предава bulgarian.cri.cn.

При тази ситуация, наскоро се появиха различни нови политики за насърчаване на раждаемостта. Да родиш или не, е личен избор на всеки човек. Разработващите политиките в тази насока, трябва да обмислят най-вече как да помогнат на населението да разреши трудностите, които пречат на раждаемостта.

С насърчаването на раждаемостта не бива да се прибързва

Наред с общественото развитие се наблюдава тенденция за намаляване желанието за раждане на деца. В Китай политиката за планирана раждаемост до някаква степен придвижи настъпване на периода ниска раждаемост. За да се стимулира раждаемостта, е необходимо да се осъзнае влиянието на предишните политики в областта.

Преходният период на политиката е кратък. Мисленето на хората по въпроса е трудно да се промени. Насърчаването на раждаемостта не е нещо, което може да извърши мигновено. Хората имат нужда от време да свикнат с идеята.

Трябва да сме наясно, че предишната политика за раждаемостта, която беше едно дето в семейство, оказа различно влияние в селата в отделните части на страната. В много западни селски райони заради изостаналото икономическо развитие, глобата за раждане на второ дете беше сериозен удар за семействата. В южните части на Китай, ситуацията е друга. Там повечето деца се възприемат като богатство, особено момчетата.

Затова при оформянето на добра политика за раждаемостта, целяща повишаване броя на населението, трябва да се зачитат различията между районите. Това, което правителството трябва да направи е да намали колко се може повече тежестта по отглеждането на децата.

Необходимо е да се открие причината за нежеланието на хората да имат повече деца. За селските райони, с изключение на южната част на страната, в повече от тях хората не искат второ дете. А за градските жители тези, които искат второ дете са обикновено заможни семейства. Всъщност главните причини за по-голямата част от хората да не искат повече деца са следните:

Финансовата тежест

Доходите на част от градските жители не са особено високи. Родителите им също не могат да си позволяват да им помагат. За тях купуването на жилище вече е голяма тежест. Логично, те отлагат раждането на дете или раждат по-малко. Впрочем в момента разходите по отглеждането на дете не са малки, особено що се отнася до образованието.

Друга причина е противоречията между раждането и развиването на кариера от жените. За тази група хора икономическата тежест не е основен фактор. Просто раждането за жените не е приоритет. При настоящата професионална култура и разделението на труда в семейството, за много жени раждането или раждането на повече деца означава да пожертват бъдещото си кариерно развитие.

Третата причина е, че има група от хора, които не искат живота им да бъде ограничаван от деца. Те сякаш смятат, че още не са способни или не са готови за отглеждането на дете.

Не на последно място се нареждат хората от селските райони, които считат, че повечето деца означава повече разходи за сватбите им. Заради дисбаланса между половете, дъщерите сега се считат за предимство. Семейството на младоженеца обикновено трябва да е добре обезпечено, за да може той да се ожени.

Всъщност за отделните хора причините са различни. Премахването на ограниченията за раждане не доведе до бум на новородените. За да се повиши броят на населението трябва да продължи изпълнението на реформата на политиката за раждаемост, за да могат тези, кои искат да родят, да го правят без притеснение.

Един вариант е да се изработи политика за отпускане на субсидии за образованието на децата.

Друга опция е да се намали финансовото бреме на онази група хора, които искат второ дете, но няма как да се грижат за него. Във връзка с това трябва да има повече достъп до пазара на детските градини, да се засили контрола на детските градини така че родителите могат спокойно да работят.

По-важното е да се защитят правата и интересите на жените. В последно време непрекъснато се появяват случаи на уволнени бременни жени, които се оказват в трудно положение, само заради това, че искат да имат дете.

Не на последно място трябва да се обърне внимание на изграждането и разпространението на морална и духовна култура в селата.