Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мощният джип с руска регистрация на блокадата на пътя Бургас - София на изхода на Бургас по време на протеста на 11 ноември.
Мощният джип с руска регистрация на блокадата на пътя Бургас - София на изхода на Бургас по време на протеста на 11 ноември.

Водачите на протестите срещу скъпия бензин по места са хора, които очевидно нямат проблем с горивото и скъпотията.

В Благоевград протестът се води от съименника на земеделския водач Александър Стамболийски. По занятие е шофьор на тир, станал спедитор, осъждан е за измама.

В Бургас този, който стана вирус в мрежата с мерцедес кубче с руски номера, което блокира магистрала “Тракия” до Бургас, е Мартин Пенчев. Този Мартин е управител на фирмата “Хит Рентакар”, собственост на общинския съветник от БСП в Карнобат Господин Русев, племенник на Бенчо Бенчев. От своя страна Русев е съдружник с Антигона, жената на Димитър Желязков - Митьо Очите.

“Хит Рентакар” е регистрирана на същия адрес - ул. “Лермонтов” 13, където се водят всички фирми на зърнения бос Бенчев. Той е укривателят на Митьо Очите при бягството му в Истанбул и общинският съветник от БСП, известен с ролс-ройса си.

Във Велико Търново прекратяват недоволството срещу цените на горивата, тъй като се прикрепили криминални елементи, неподлежащи на контрол и отговорност.

Работодателят на протестиращия с руския джип - съдружник с жената на Митьо Очите

Дружеството им е регистрирано на ул. “Лермонтов”, където се водят повечето фирми на Бенчо Бенчев

Протестиращ с мощен джип с руска регистрация в Бургас взриви социалните мрежи и отприщи коментари кой всъщност стои зад протестите, тръгнали първоначално срещу цените на горивата, но прераснали в недоволство от ниския стандарт на живот у нас.

След упреците, че стачкува със скъп джип, помориецът Мартин Пенчев се закани в социалните мрежи, че на 18 номеври ще отиде на протестите с червено жигули.

“Ние нямаме началници, които да ни казват срещу кого да гласуваме. Не апелираме към смяна на властта, а която и да е власт да има респект от народа. Кой с каква кола и с какви дрехи ще протестира, е личен избор”, казва Мартин Пенчев във видеообръщение в социалните мрежи.

Той е един от модераторите във фейсбук страницата “Шофьори Бургас”, където основно се изявява и чрез която се организират протестите.

Кой е всъщност Мартин Пенчев и кой стои зад него? Официално младият помориец се води управител на фирма - “Хит Рентакар”, чийто собственик е Господин Русев, показа справка в Търговския регистър.  

МАРТИН ПЕНЧЕВ
МАРТИН ПЕНЧЕВ

Русев е втори мандат общински съветник от БСП в Карнобат, червен активист и съдружник на съпругата на несебърския бос Митьо Очите - Антигона Янулис, установи проверка на “24 часа”.

Двамата са партньори във фирмата за коли под наем “Мит Рентакар”, регистрирана през март 2017 г. в Бургас.

Месец по-късно - на 4 април 2017 г., е регистрирана другата фирма за коли под наем “Хит Рентакар”, в която Русев е собственик, а помориецът Пенчев - управител.

Любопитна подробност е фактът, че дружеството е с адресна регистрация на ул. “Лермонтов” 13 в Бургас - адресът, на който са регистрирани повечето фирми на зърнения бос Бенчо Бенчев. Същият е разследван за укриване на осъдения като наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите (Виж блица с Бенчев по-долу).

На 4 август т.г. Очите бе арестуван в луксозен хотел в Истанбул, а заедно с него зад решетките бяха прибрани Бенчев и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Тогава стана ясно, че Желязков е бил в хотелска стая, регистрирана на името на Бенчев. Ден по-рано с автомобил на зърнения бос и тогавашен зам.-председател на общинския съвет в Бургас Желязков е бил изведен от Гърция в Турция.  

ДИМИТЪР ЖЕЛЯЗКОВ - Митьо Очите
ДИМИТЪР ЖЕЛЯЗКОВ - Митьо Очите

Заради появата на Мартин Пенчев на преден план при протеста от 11 ноември и индиректната му връзка с Бенчев в града се заговори, че униженият от властта и отлъчен от своите в БСП общинар дирижира протестите в Бургас. Бивши колеги на Бенчев в съвета, както и хора, които го познават от години, изключват подобна версия.

За Мартин в Поморие се говори, че въртял бизнес с руснаци, които имат цяла колония в града. Помориецът отдавал под наем техни автомобили извън активния сезон, когато повечето си тръгвали към родината.

Бенчо Бенчев: Да дирижирам бунт? Просто Господин Русев ми е племенник

Познавам и Мартин от Поморие, помолих го да не ходи повече на протестите

ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

- Г-н Бенчев, говори се, че вие стоите зад част от протестите в Бургас?

- Ново двайсет! Нищо общо нямам и се чудя откъде накъде свързват името ми с това. Изненадан съм от подобно твърдение.

Станал съм на 66 г., 94% инвалид човек, мога ли да се занимавам с такива неща, да си хабя енергията? Какво ли не направихма с мен, не знам докъде ще стигнат и какво още ще ми припишат.  

- Защо фирмата за рент-а-кар, чийто управител е протестиращият с руския джип, е регистрирана на адреса на вашия офис в Бургас? Познавате ли Мартин Пенчев?

- Да, познавам го, даже след тези снимки с джипа го извиках и го помолих да не ходи повече, за да не ме злепоставят. Но нямам право да му казвам какво да прави, той не е мой работник.

Фирмата е на моя племенник Господин Русев от Карнобат, дал съм му заем за нея. Той е много свястно момче, управител е и в мои фирми, не се занимава със стачки, гледа си работата.

- Кой има интерес според вас да забърква името ви?

- Започвам да мисля, че е целенасочено. Не ми се говори, но май е крайно време да започна да говоря. Каквото и да се случи в държавата, Бенчо е виновен.

- Докъде стигна разследването срещу вас за Митьо Очите? Случва ли се нещо в тази посока?

- Всичко беше целенасочено. Можеш ли да криеш нещо, което не се търси? Тогава Желязков не бе обявен за издирване. Още не е доказано, че съм извършил някакво пресъпление, а ме изкараха престъпник. Създадоха ми такъв образ и сега който не ме познава, ме възприема като бандит. Прави се целенасочено, изглежда, има някакъв комплот срещу мен. Всичко това е един балон, който ще се пукне, но да не взема аз да се пукна преди него.

Инициаторът на блокадите в Благоевград с условна присъда за измама

Сред множеството бе забелязана организаторката от 2013-а Людмила Маринова, известна като благоевградската Жана д'Арк

Член на ВМРО от Петрич на блокадата на Кулата

Водачът на протестите в Благоевград Александър Стамболийски има условна присъда на първа инстанция за документна измама в големи размери. Тя е извършена със съучастниците му Димитър Нусков и Любен Василев.

37-годишният международен шофьор е осъден на 3 г. с 5-годишен изпитателен срок. Той обаче обжалва присъдата пред окръжния съд в Благоевград и поредното дело е насрочено за декември.

Стамболийски е признат за виновен, че в периода от 9 до 20 ноември 2007 г. чрез използване на 8 неистински фактури за извършен международен транспорт до Белгия е получил 50 000 лева, собственост на транспортна фирма.

Стамболийски заедно с Василев и Нусков съставили 8 неистински фактури за превоз. Делото срещу тях влиза в съда през 2015 г. Две години по-късно е решено с условни присъди. Пред съда Стамболийски твърди, че е невинен.

Той е председател на Съюза на българските транспортни работници от една година. Беше сред активните участници на контрапротестите от българска страна на ГКПП Кулата преди две години. Тогава гръцки фермери блокираха границата през зимата и създадоха проблеми на нашите тираджии.  

Александър Стамболийски вее байрака на 11 ноември.
Александър Стамболийски вее байрака на 11 ноември.

Като ответен удар българските превозвачи и шофьори организираха контрапротест.

Стамболийски е главен организатор сега на протестите срещу високите цени на горивата, поскъпването на стоките от първа необходимост и социалното неравенство.

Твърди, че зад него не стои никаква политическа сила, и се дистанцира от БСП или други опозиционни партии и няма да допусне политизиране на протеста.

Във фейсбук преди ден обяви, че следващият протест е насрочен за 19 ноември от 18,30 ч, а след понеделник продължават протестите в събота и неделя - 24 и 25 ноември, “до оставката на всички в парламента и в Министерския съвет”.

Александър Стамболийски призова хората “да се разграничат от всички различни протести и да не влизат в конфронтация с полицията и жандармерията”.

“Ние не подстрекаваме към гражданска война и не желаем да има пострадали граждани. Показахме, че сме будни и можем. Нека продължим и да постигнем това, което сме започнали. Както казахме и преди, бунтът този път ще роди алтернативата за България и няма да се предадем”, увери в своето обръщение Стамболийски.

Във вторник написа, че “мафията в България се активизира чрез репресивния си апарат”.

Стамболийски призова служителите на МВР “да не изпълняват заповеди, нарушаващи конституционни права на гражданите, защото може и те да се окажат обикновени граждани без пагон”.

“Това, сънародници, е акция на политическия елит. По този начин те подчиняват народа и всяват страх, за да може да запазят комфорта си. Не искам да съм подстрекател, но това граничи с други форми на управление, а не с демокрация”, допълни във фейсбук лидерът на протестите.

“Не съм присвоявал никакви пари. Имам няколко кредита и едвам свързвам двата края. Ако някой намери тези 50 хил., му ги подарявам. Това са изфабрикувани обвинения. Има доказателства, че съм дал пари, а не съм взел. Надявам се на справедлив изход на втора инстанция.

Това решение на съда на първа инстанция ми дава допълнителен мотив да се боря против системата. Амбициран съм и няма да се скрия, както някои твърдят. Ще продължа да се боря за справедливост. Няма какво да губя и дори убиец да ме изкарат, няма да се скрия и пак ще съм на протест”, каза пред наш репортер Стамболийски.

И допълни, че Благоевградска област е една от най-бедните, с най-ниска средна заплата в страната и без разкрити нови работни места. 

На 11 ноември около 500 души блокираха главния път Е79 в района на с. Железница за 5 часа.
На 11 ноември около 500 души блокираха главния път Е79 в района на с. Железница за 5 часа.

В интервю пред в. “Струма” той казва, че се опитва да свързва двата края със заплатата си. “Увеличаващите се разходи стават непосилни дори и за хора, които взимат по 2-3 хил. лв.”, обяснява Стамболийски.

На двата протеста, организирани досега в Благоевград, сред познатите лица бяха Людмила Манова, която бе основен организатор на протестите през 2013 г. и бе известна като Благоевградската Жана д'Арк.

На първия бе забелязан бившият общински лидер на БСП в Благоевград д-р Владимир Пандев. На втория пък бе областният лидер на СДС Димитър Димитров.

На протеста в неделя, когато петричани блокираха ГКПП Кулата за няколко часа, възникна скандал между протестиращите.Членът на ВМРО Велик Гогов призова съгражданите си да прекратят блокадата, но част от тях се нахвърлиха с обиди върху него.

“На протеста бяхме към 500 човека и няма как всички да имат едно мнение, заради това се стигна и до разправии”, коментира адвокат Гогов. Той уточни, че е редови член на ВМРО, което не му пречи обаче да протестира, въпреки че партията е част от управлението. От партията обаче казаха, че ако продължи, ще го изключат.

“Хората не живеят добре. Цените се увеличават, заплатите - не. Естествено не всички проблеми може да се решат веднага, но не виждам достатъчно желание у властта за промяна.

ВМРО е само една десета от управлението и няма вина за ситуацията в страната. Това, че партията ни е в управлението, не означава, че не трябва да казвам какво мисля и да изразявам винаги и само одобрение. Като човек съм такъв, че гласно изразявам позицията си, дори и да не се харесва на някого”, допълни Гогов, който е и от фен клуба на “Левски”.

Във В. Търново адвокат поведе недоволството, но се отказа - яхнали го партии и криминални

Основен организатор на протеста срещу високите цени на горивата и картелите във Велико Търново е адвокат Пламен Копанов.

С него публично се заявяват Костадин Бояджиев - експерт по програмиране, Светломир Христов, собственик на малък семеен хотел, Димитър Христов от сдружение на таксиметровите шофьори.  

Върху нас се възкачиха всякакви, казва юристът Пламен Копанов.
Върху нас се възкачиха всякакви, казва юристът Пламен Копанов.

След блокирането на главния път София-Варна в неделя обаче те се дистанцират. Причината - спонтанният граждански протест за по-добър живот бил размит.

“Ние сме едно ядро интелигентни хора, а върху нас се възкачиха какви ли не партии, партийки, движения и криминални елементи, провокатори. Затова в момента не планираме никакви действия. Хората са на мнение, че е по-добре нищо да не правим, отколкото политически сили да ни употребяват”, заяви пред “24 часа” адвокат Копанов. Той обясни, че не гонели сваляне на правителството и провокации.

“Аз съм практикуващ юрист и държа законът да бъде спазван. Затова координираме с община, полиция и полицаите ни подкрепят.

Прилепиха се обаче всякакви елементи, самоорганизирали се младежи, за които няма как да гарантирам, нито да ги контролирам”, каза той. 

В неделя на западния пътен възел във Велико Търново бе блокиран пътят София - Варна за близо час.
В неделя на западния пътен възел във Велико Търново бе блокиран пътят София - Варна за близо час.

Така евентуални бъдещи протестни действия се подгряват анонимно в групи в социалните мрежи. От полицията профилактират най-активните младежи чрез беседи и привикване в районното. По официални данни са съставени 12 предупредителни протокола да не нарушават обществения ред.