Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кадър: Фейсбук/ ГЕРБ
Кадър: Фейсбук/ ГЕРБ

ГЕРБ предлага таван на финансовите претенции на далечни роднини на загинали при ПТП. Това обяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова на извънредно изявление в Народното събрание.

В кодекса за застраховането аз направих предложение за текстове, които биха помогнали, за това 'Гражданската" да не се повишава. Ние предлагаме в Кодекса за застраховането да се приемат текстове, които включват изработване на методика за ясни критерии и индикатори за остойностяване на обезщетенията при ПТП. Второ, предлагаме и таван до 5000 лева обезщетение на роднини, извън тесния семеен кръг на починалия. Това са братовчеди, лели и др., обясни тя.

Ограничавайки възможните претенции на тези роднини, даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла на цената на "Гражданската отговорност". Ако направеното от мен предложение се приеме, това е една гаранция, че гражданска отговорност няма да се увеличи и ще остане на сегашните нива, каза още Стоянова.

В противен случай, ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме, означава, че „Гражданската отговорност“ би могла да се увеличи, двойно, тройно, дори и повече“, обясни депутатката от ГЕРБ.

От август, когато излезе решението на Върховния касационен съд, до 1 ноември са постъпили 300 жалби за 850 души, които търсят обезщетение при средна претенция от 100 хиляди лева, посочи Стоянова и изчисли, че това прави около 100 млн. лв. допълнително от разширяването на кръга роднини в резултат на решението на ВКС.

Бяха изговорени много силни думи, че цена на човешки живот не може да се поставя. Така е, но трябва да има граници на искането, добави още Стоянова.

Поискали сме с финансовия министър среща с президента, надявам се днес или утре да успеем да се срещнем с него. Искам когато той заема някаква позиция, тя да е информирана и се надявам, че когато разбере позицията ни, той да ни подкрепи, обясни тя.

Очаквайте подробности!