Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Организираните по фейсбук улични протести в почивния ден, в които се включиха хора от 30 града в страната са темата, по която се обърнахме за коментар към историка проф. Драгомир Драганов и политолога Георги Харизанов. Зададохме им въпросите:

1. Какво предизвика неделните протести?

2. Коментарът ви за исканията на протестиращите?

3. Стои ли някоя политическа сила или личност зад протестите?

Ето отговорите им.

Впечатляващо бе как той се организира. БСП се приши към него

1. и 2. Неделните протести бяха предизвикани от нещо, което не е съвсем нормално. Според мен те би трябвало да бъдат срещу безумните идеи за “Гражданска отговорност”, срещу безумните опити за данъци върху старите коли и срещу поредното повишение на цената на хляба, който скочи с около 20-30 стотинки.

Чак след тези искания трябва да бъдат поставени високите цени на бензина и въобще на горивата. Впрочем през последните години цените на горивата не са паднали под 2,20 лв. и сега изведнъж, като станаха 2,40, се сетиха. И кои се сетиха? Ако добре съм наблюдавал, сетиха се едни рокери с мотори, които сигурно гълтат несметни количества бензин.

Но не видях нито една

жигула или москвич

на тези протести.

Държа да подчертая, че като водач на МПС също съм против високите цени на горивата. Но не мисля, че те би трябвало да бъдат изведени на първо място. Още повече че те зависят по-скоро от стопанска конюнктура или от стопански игри, които държавата наблюдава отстрани, сякаш няма какво друго да направи. Но всъщност държавата може да направи страшно много в други две посоки - като решава да вдигне цената на гражданската отговорност, не си ли задава въпроса, че няма нито едно държавно дружество, което да осигурява тази дейност. Т.е. тя по този начин автоматично спонсорира частниците. Абсолютно същото се отнася до данъка върху старите автомобили - като го повишава, стимулира вносителите на нови. Според мен държавата има механизми, с които да се грижи за по-онеправданите сред населението.

Впечатлен съм от добрата организация на протеста чрез фейсбук - на улицата излязоха хора в 30 града.

Но пък протестите бързо се трансформираха срещу всичко. Защо е така? Защото за разлика от това, което казва властта, всичко в България не върви. Всъщност две неща вървят - цените нагоре и ние остаряваме.

3. Според мен има една политическа сила - БСП, която по-скоро се опитва да се пришие към протеста, без да стои. Освен ако не използва троловете си в социалните мрежи. Но да правиш в неделя пленум, загледан в пъпа си, и чак след това да кажеш, че си зад протестите, е, меко казано, цинично.

Другата политическа сила зад протеста се казва Йоло Денев.