Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: РОЙТЕРС
СНИМКА: РОЙТЕРС

Франция изглеждаше като столицата на света вчера, когато бе отбелязана стогодишнината от примирието в Първата световна война, пише френският в. "Фигаро".

Въпреки сипещия се над Париж дъжд, около 70 държавни глави и правителствени ръководители вървяха заедно с френския президент Еманюел Макрон по бул. "Шанз-Елизе" и стигнаха до подножието на Триумфалната арка. Това напомни как преди три години световните лидери вървяха пеша по улиците на Париж в знак на солидарност с Франция след нападенията срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" и еврейски супермаркет, предава БТА.

Този път десетки лидери от цял свят вървяха под дъжда по прочутия парижки булевард в израз на солидарност със световен ред, чийто произход се корени в края на приключила преди сто години война; ред, който е под засилен натиск и от двете страни на Атлантическия океан, посочи "Ню Йорк таймс".

Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, представители на двете страни-врагове във войната, продължила от 1914 до 1918 г., предупредиха вчера, че е надвиснала опасност от нови катастрофи. Под Триумфалната арка се събраха въплъщенията на две антагонистични визии - на защитниците на либералния световен ред, начело с Меркел и Макрон, и на тези, които го поставят под въпрос, като американския президент Доналд Тръмп пише испанският в. "Мундо".

"Патриотизмът е точно обратното на национализма", национализмът е "предателство" на ценностите на патриотизма, заяви френският държавен глава, с което косвено порица американския си колега, коментира британският в. "Файненшъл таймс". Тръмп, който неотдавна се обяви за "националист", слушаше с мрачно изражение речта и ръкопляска анемично след края й. Ръководената от Макрон церемония бе израз напрежението на международната сцена в момент, когато Тръмп опитва да пренапише правилата, по които се е водеше светът през последните десетилетия. Той се оттегли от международни споразумения в областта на търговията, неразпространението на ядрени оръжия и климатичните промени и се отнася пренебрежително към съюзниците си от НАТО и Европейския съюз, припомни "Ню Йорк таймс".

На церемония, на която трябваше да се отдаде дължимото на връзките, свързващи света днес, всъщност се видяха разделенията, които разкъсват света. Всички западни медии не пропуснаха да отбележат как Тръмп и руският президент Владимир Путин са пристигнали отделно от другите лидери при Триумфалната арка и как американският президент не е взел участие в проведения следобед Форум за мира в Париж. Припомняйки за силите, довели до Първата световна война, Макрон предупреди, че "старите демони" отново излизат на бял свят и добави, че "прехласването" по изолационизма и насилието "ще бъде огромна грешка, за която бъдещите поколения с пълно право ще ни държат отговорни", добавя американският вестник.