Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск СНИМКА: Ройтерс
Папа Франциск СНИМКА: Ройтерс

Паметта за Първата световна война трябва да вдъхнови всички "да отхвърлят културата на смъртта и да търсят всички законни средства" за прекратяване на сегашните конфликти, заяви папа Франциск, цитиран от ДПА.

"Историческите събития от Първата световна война са ясно предупреждение за всички да отхвърлят културата на смъртта и да потърсят всички законни средства за прекратяване на конфликтите, които все още окървавяват няколко района от света", заяви папата. Той напомни, че папа Бенедикт Петнадесети, ръководил католическата църква от 1914 г. до 1922 г., е нарекъл Първата световна война "безсмислено клане", предава БТА.

Миналия месец 81-годишният папа, роден в Аржентина син на италиански имигранти, разказа, че е научил за ужасите на войната от дядо си, който се е бил за Италия в Първата световна война.

Папата отбеляза също, че 11 ноември е Денят на Св. Мартин, известен католически светец, който разрязал плаща си, за да даде половината на гол просяк, и отхвърлил войнишкия живот, за да стане монах. "Дано проявата на човешка солидарност на Св. Мартин да покаже на всички пътя за постигане на мир", заяви Франциск.