Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Известна френска певица пя пред световните лидери.
Известна френска певица пя пред световните лидери.

Кадилакът на Доналд Тръмп опуши домакините в Париж

Вучич: Никой няма сръбската военна мощ в региона освен Румъния

Лидери от над 80 страни почитат примирието от 1918 г.

Париж ги гощава с омари от Бретан и пиле от Брест

Еманюел Макрон призова световните лидери да се борят за мира на церемония в Париж по случай 100-годишнината от края на Първата световна война, предаде АФП. “Да обединим нашите надежди, вместо да противопоставяме страховете си”, заяви френският президент пред събралите се пред Триумфалната арка над 80 лидери. Сред тях бяха президентът Румен Радев, лидерите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин, германската канцлерка Ангела Меркел, турският президент Реджеп Ердоган, шефът на НАТО Йенс Столтенберг, десетки монарси, президенти и премиери от Европа, Африка, Близкия изток.

Франция настояваше

да покани

и победители,

и победени

- всички пряко или косвено засегнати страни в Първата световна война. Церемонията започна с малко закъснение. В 11 ч камбаните започнаха да бият, отбелязвайки момента на подписване на примирието, но лидерите още бяха на път към Триумфалната арка, отбелязва АП. Доналд Тръмп се поздрави с френския си колега Макрон, канцлерката Меркел и краля на Мароко Мохамед VI. Владимир Путин пристигна последен и се ръкува с Макрон, Тръмп и Меркел. Руският лидер обърна специално внимание на първата дама на САЩ Мелания, с която се ръкува и размени няколко думи.

“На 11 ноември 1918 г. в 11 часа сутринта преди сто години в Париж и в цяла Франция забиха камбаните, възвестяващи за примирието след четири дълги и кръвопролитни години на война”, заяви Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

“През тези 4 години Европа за малко не се самоуби”, отбеляза Макрон. Френският лидер призова колегите си да отхвърлят “капсулирането, насилието и господството”. Той разкритикува национализма, на който често се позовава присъстващият сред гостите президент на САЩ Доналд Тръмп.

Преди речта на Макрон младежи прочетоха спомени и писма от деня на примирието, а Младежкият оркестър на ЕС изпълни “Болеро” на Равел.

След речта на Макрон Доналд Тръмп и останалите световни лидери се срещнаха на официален

обяд в

Елисейския

дворец,

даден от френския президент. Тръмп пристигна без съпругата си Мелания, която посети двореца Версай заедно с френската първа дама Бриджит Макрон.

Менюто включваше омари от Бретан и пиле от Брест, както и картофи от департамент Сом, напомнящи за едни от най-кръвопролитните сражения през Първата световна война като битката при река Сома.

Руският президент съобщи пред журналисти в Париж, че е разговарял с американския си колега на работния обяд.

Владимир Путин

определи

разговора с

Тръмп като

“добър”,

отбелязва Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин отдели специално внимание на Мелания Тръмп, докато съпругът и? го побутва по рамото.
Руският президент Владимир Путин отдели специално внимание на Мелания Тръмп, докато съпругът и? го побутва по рамото.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че двамата лидери не са имали възможност да водят обстоен диалог, а са се поздравили “на крак” на обяда и са си пожелали “до нови срещи”.

Путин приветства призива на френския президент Еманюел Макрон за европейска армия, предаде ДПА. Руският президент посочи, че идеята не е нова, но че президентът Макрон я съживява.

Путин заяви, че е съвсем логично силен икономически съюз като Европейския да се стреми към независимост и суверенитет в сигурността и отбраната. Той нарече френското предложение “позитивен процес” и каза, че позицията на Русия съвпада с френската по този въпрос. Това изказване рязко контрастира с реакцията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който в туит нарече предложението на Макрон много обидно, напомня ДПА.

Според германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен Европа вече е поела по пътя към изпълнение на идеята на Макрон.

Руският президент разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху за първи път, след като Израел свали руски разузнавателен самолет при въздушно нападение над Сирия.

Путин не успя да посети руската телевизия RT в Париж, както планираше, заради трудното придвижване из града. “Исках да отида и искам да го направя. Но днес тук, в Париж, се намират 80 държавни и правителствени ръководители, достатъчно трудно е да се придвижвате из града, за да създаваме допълнителни проблеми на страната домакин”, заяви руският президент.

След работния обяд Тръмп напусна Елисейския дворец, а Путин отиде на Международния форум за мира. Канцлерката Ангела Меркел заяви на форума, че

европейският

проект за мир,

възникнал

след 1945 г.,

е застрашен

от възхода на национализма и популизма. Намеквайки за политиката на Тръмп “Америка на първо място” и за скептичното му отношение към многостранното сътрудничество, Меркел предупреди, че “липсата на комуникация и нежеланието за компромис” могат да имат пагубни последици.

Гола феминистка протестира срещу посещението на Тръмп в Париж.
Гола феминистка протестира срещу посещението на Тръмп в Париж.
Преди церемониите в неделя Макрон даде прием за лидерите в музея “Орсе”. На вечерята

Реджеп Ердоган

и Доналд Тръмп

седнаха

един до друг

и разговаряха около един час, като обсъдили и убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, пише в. “Миллиет”.

Освен с Тръмп Ердоган е разговарял за кратко с френския си колега Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, със сръбския президент Александър Вучич, с босненския президент Бакир Изетбегович, с либийския премиер Файез Сарадж, с емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани и с ливанския премиер Саад Харири.

Кадилакът на Доналд Тръмп опуши домакините в Париж

Първата дама на Франция Брижит Макрон (вляво) е обгърната в пушек и изгорели газове от кадилака на Доналд Тръмп при пристигането на президентската двойка на САЩ в Елисейския дворец.
Първата дама на Франция Брижит Макрон (вляво) е обгърната в пушек и изгорели газове от кадилака на Доналд Тръмп при пристигането на президентската двойка на САЩ в Елисейския дворец.
Визитата на американския президент Доналд Тръмп в Париж бе съпроводена с напрежение, започнало от първия момент. Още преди да пристигне, по настояване на САЩ се наложило да бъдат направени технически промени на пистата на летището, където трябваше да кацне.

Веднага след това вниманието се насочи към огромния президентски кадилак, с който Доналд Тръмп се придвижва във френската столица.

Една снимка обиколи световните медии - огромният кадилак на Тръмп в двора на Елисейския дворец, от него излиза гъст пушек. Покрай колата се суетят много елегантно облечените първи дами - Мелания Тръмп и Брижит Макрон.

По-късно през деня Доналд Тръмп в последния момент реши да отмени посещението си на американското военно гробище в гората Бело, Северна Франция, поради лошото време, и си навлече безброй критики, предаде Ройтерс.

Заради постоянен лек дъжд и ниска видимост хеликоптерът на Тръмп не можа да излети. Гробището бе посетено от делегация, водена от началника на кабинета на Тръмп, генерала от резерва Джон Кели.

Британският депутат Никълъс Соумс, който е внук на Уинстън Чърчил, написа в туитър, че Тръмп позори паметта на американските военнослужещи. “Те са загинали с лице към врага, а този жалък неадекватен Доналд Тръмп не можа да превъзмогне дори времето, за да почете паметта на падналите в бой”, написа Соумс.

Бен Роудс, който е бивш зам.-съветник за националната сигурност на президента Барак Обама, заяви, че оправданието с лошото време не е валидно.

Вучич: Никой няма сръбската военна мощ в региона освен Румъния

Сръбският президент с първата двойка на Франция
Сръбският президент с първата двойка на Франция
Никой в региона с изключение може би на Румъния не може да се сравнява с нас, заяви сръбският президент Александър Вучич. Той участва в големи военни учения, за да отбележи 100-годишнината от края на Първата световна война, съобщи сръбската телевизия РТС.

В маневрите, наречени “Столетие на победители”, участваха 8000 войници, 100 танка и изтребители МиГ-29, доставени от Русия. Вучич обеща, че държавата ще осигури ново оборудване за своите “нападателни” сили. Анализатори посочват, че ученията са явна демонстрация на сила в разгара на нарастващото напрежение с Косово. Напрежението в района в последно време се задълбочи, като Сърбия и Косово взаимно се обвиняват в подкопаване на усилията за помирение. Бившата сръбска провинция обяви независимост през 2008 г., която Белград не признава. Сръбските власти са обезпокоени от намеренията на Прищина да трансформира силите си за сигурност в редовна армия. Сърбите предупреждават, че ще предприемат мерки, за да попречат на подобно развитие и да “защитят” сръбското малцинство в Косово. (24часа)