Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война?

- Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г. между САЩ и СССР, то има ново второ издание на студената война. Но съществува и обратното мнение - че не могат да се правят подобни паралели. До 1989 г. сблъсъкът беше идеологически - комунизъм-капитализъм. Сега няма такъв конфликт - САЩ и Руската федерация са капиталистически държави, следователно няма и студена война.

- Тогава как да си обясним изтеглянето на Тръмп от споразумението за забрана на ракетите със среден обсег на действие?

- Когато Михаил Горбачов подписа това споразумение през 1987 г. , в Съветския съюз приеха силно негативно този факт. Оцениха го като предателство. Причината е, че договорът

ограничи областта,

в която руснаците имаха предимство

пред американците. Той засегна ракетите с наземно базиране - със среден и малък обсег на действие. Москва бе изпреварила в тази област Вашингтон.

Документът не се отнасяше за същите ракети, но базирани на кораби и самолети, където американците бяха далеч по-напред от руснаците. По-късно Москва преодоля това изоставане. Новите високоточни ракети “Калибър”, които са аналог на американските “Томахоук” и влизат в раздела “ракети със среден радиус на действие”, бяха монтирани на скоростни катери в Каспийско и Черно море. И по този начин не се нарушаваше подписаният през 1987 г. договор от Михаил Горбачов.

Той ограничаваше само руснаци и американци, но не се отнасяше за други страни. Затова Пакистан, Китай, Индия, Северна Корея с времето се сдобиха с този клас въоръжение. САЩ и Русия нямаха изгода от продължаване на договора.

През 2007 г. руският министър на отбраната Сергей Иванов го заяви достатъчно ясно. През 2013 г. и Владимир Путин се изказа в този посока. Още преди да излязат от договора,

американците бяха предвидили в новия си военен бюджет

средства за разработка на забранения клас наземно базирани ракети. В този план излизането на американците от споразумението не изненада никого.

- Реални ли са опасенията от напредъка на Китай в ядреното въоръжение, понеже не е подписал споразумението?

- След Втората световна война с ядрено оръжие се сдобиха Китай, Индия, Пакистан, Северна Корея и други държави. Те разположиха наземни ракетни пускови установки, които изстрелват ракети със среден и малък обсег на действие. Те нямат изгода да се преразгледа споразумението, понеже засяга само САЩ и Русия.

- Учението на НАТО в Норвегия с удар по въображаем противник на североизточната граница не беше ли насочено много директно срещу Русия?

- Според руски анализатори в това учение не става дума само за неутрализиране на Русия, но и за

тренировка за окупиране на съюзник на Москва

В случая става въпрос за Беларус, която е не само съседна, но и съюзна държава на Кремъл.

Представете си двама боксьори на ринга преди началото на мача. Ръкомахат и се заплашват - показват елементи от бъдещата схватка. Така е и при военните учения. Разгръщат се нови радиочестоти , излиза нова военна техника и стрелково оръжие, летят нови модерни самолети, показва се взаимодействието между различните родове войски. Военните учения са нещо като увертюрата на операта.

- Ще продължи ли надпреварата във въоръжаването?

- Ще продължи по простата причина, че Доналд Тръмп пое ангажимент да даде второ дихание на американския военно-промишлен комплекс (ВПК). Натоварването на военните заводи много бързо

подобрява макроикономическите показатели

Отварят се много работни места. Това най-ясно го наблюдавахме в Казанлък, когато нашият ВПК получи много поръчки от чужбина.

Нагнетяването на военното противопоставяне между колективния Запад и Русия води до рязко и мотивирано увеличаване на оборотите на американския ВПК. Не напразно Доналд Тръмп постави ребром въпроса за увеличаване на военните бюджети на страните членки на НАТО. Защото европейският ВПК крета и страните от алианса купуват американско оръжие.

Поне засега е пределно ясно, че двете военни свръхсили са наясно с установилата се патова ситуация между тях. Още от времето на студената война американската стратегия предвиждаше

изпреварващ ядрен удар срещу СССР

Щеше да е срещу руските военни бази, командни пуктове и военната инфраструктура. Но беше ясно, че даже и да останат само 5-10% от ядрения потенциал на Русия, то големите американски градове ще бъдат разрушени тотално от ответния удар на руските ракети с ядрени бойни глави.

- А заканата на Владимир Путин, че Русия ще унищожи всеки, който я нападне, не е ли също предпоставка за конфликт?

- Путин показа, че руснаците разполагат със свръхмодерна военна технология, която засича мигновено изстрелването по руски цели на американски ракети. Реакцията е незабавна. И докато американските ракети летят към Русия, руските хиперзвукови ракети също се насочват към набелязаните американски цели. С това стратегията за превантивен американски ядрен удар се обезсмисля.