Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Вече се заведоха искове от нарочно издирени от адвокати братя, сестри, братовчеди“, заяви пред БНР  Явор Нотев – зам.-председател на Народното събрание, относно решението на ВКС за разширяване на кръга лица, които могат да получат обезщетени при смърт на пътя. Това се отнася до лица, които през последните 5 години са претърпели вреди и не са заявили своята претенция, водейки се от досегашната практика, че нямат право на това. Сега те могат да заявят претенция и да получат много по-големи обезщетения, за които сега се говори, каза Нотев.

„Специализирани кантори имат задача да се сдобиват, не съвсем лоялно, с клиенти. Проучват и намират такива случаи, за които те научават с помощта на длъжностни лица в сферата на здравеопазването, спешна помощ, от разследващи полицаи, от хора, които са нарочно назначени по определени райони, за да набавят клиенти – практики, които са в абсолютен разрез с етичните правила, упражнявани от професията. Не е тайна – вече се говори за т.нар. 9 адвокатски дружества. Напълно споделям, че грозните практики, които са свързани със случи с участието на такива кантори, трябва да застанат на общественото внимание, те трябва да се огласят, подобно на телефонните „ало измами“ и на други престъпни схеми, за да може обществото да бъде предпазено“, добави той.

Въвеждането на лимити за неимуществени щети при "Гражданската отговорност" ще се обсъжда днес в бюджетната комисия на парламента. Според депутата обаче не лимитите са решението, а почтеното упражняване на юридическата професия. Съдът е този, който трябва да си знае мястото и да изпълни своята задача и да отсъди справедливо, категоричен e Нотев и обясни, че критерият е да се обезщети по справедливост причинената вреда. По думите му обратните усилия са довели до сегашната криза.