Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс
Виктор Орбан СНИМКА: Ройтерс

Най-голямото политическо обединение в ЕС Европейската народна партия (ЕНП) предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изхвърли неговата партия ФИДЕС от състава си, поради притеснения за действията й относно върховенството на закона и запазването на демократичните свободи, предаде Ройтерс.

На годишния си конгрес в Хелзинки дясноцентристката ЕНП прие специална резолюция, с която иска от Унгария да зачита ценностите и свободите, на които се основава ЕС и заявява, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заяви, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.

"Популисткият и националистки екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа от вдигането на Желязната завеса", се казва в резолюцията. "Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона" и се призовават всички членове на ЕНП да спазват, уважават и подкрепят тези принципи.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът "и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия". През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС, припомня Ройтерс.