Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Окръжният съд в Добрич остави без уважение молбата на 19-годишния А. Г. за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 22 септември т.г. в Добрич, без надлежно разрешително, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - около 84.2 грама марихуана и 38.4 грама амфетамин.

Адвокатът на младежа поиска по-лека мярка за подзащитния си с аргумента, че той имал заболяване, което е несъвместимо с пребиваването му в ареста.Прокурорът настоя обвиняемият да остане задържан, тъй като се лекувал медикаментозно, а при промяна на мярката съществувала опасност да се укрие или да извърши други престъпления.

След като се запозна с внесената жалба, материалите по делото и изложените доводи на страните, Окръжният съд прецени, че и към момента е налице обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към разследваното престъпление, което е свързано с държане с цел продажба на сравнително голямо количество наркотици. С оглед високата обществена опасност от деянието, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемият да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът счете, че той трябва да остане в ареста. Съдът аргументира преценката си и с обремененото съдебно минало на задържания, който има предходно осъждане за същото по вид престъпление.

За заболяването на младежа, съдът коментира, че то е било налично и при първоначалното му задържане. Сега по делото е приложена актуална медицинска справка, според която обвиняемият е в добро общо състояние. По искане на защитата е назначена и съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравословното състояние на задържания позволява оставането му в местата за лишаване от свобода.

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.