Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон на 6 ноември.

Сред основните теми на разговора е бил въпросът за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания. Вашингтон ще продължи да подпомага страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в програмата.

„Повдигнах въпроса за визовия режим на българските граждани. България е една от петте държави - членки на ЕС, които все още пътуват за САЩ с визи. Той пое ангажимент да работим за това да падне прословутият процент откази под 3% , като, разбира се, и ние се стараем и нашата работа е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи. Всяка година пада процентът, но все още е доста далеч от 3%. В момента

отказите на годишна база са малко над 14%”,

обясни външният ни министър.

“Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни”, коментира още Захариева пред журналисти след края на срещата.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. “САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България”, припомни тя. “Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба”, посочи министърът.