Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Независимо от различните им нюанси в света има 4 основни цвята, които се използват за кориците на международните паспорти — червен, син, зелен и черен.

Синьото си остава най-разпространеният цвят за международни паспорти в света — използван от 77 нации. Смята се, че символизира Новия свят. Сред страните, които използват синьото, са държавите от Карибския басейн. За американските паспорти, синият цвят започва да се използва през 1976 г.

Червеният е вторият най-често използван цвят. Всички страни - членки на Европейския съюз, използват червени паспорти.

Освен в страните от ЕС, червен е цветът и на документите, издадени от държави с комунистическо минало или настояще. Гражданите на Китай, Сърбия, Русия и др., също пътуват по света с червени паспорти. Червеният цвят се използва и в някои страни по тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка, както и в бившите комунистически държави от Югоизточна Азия.

До 1988 г. паспортите във Великобритания и Северна Ирландия са били сини. Сега, когато Обединеното кралство е на път да се отдели от ЕС, много хора настояват страната отново да се върне към синия цвят, като петиция с това искане, вече е събрала около 4000 подписа. Създателите на петицията обаче са пренебрегнали факта, че във Великобритания вече се използват паспорти с тъмносин цвят, тъй като правителството издава такива на бежанците.

Зелени са кориците на задграничните паспорти в 43 държави, като повечето от тях са с преобладаващо мюсюлманско население. Причината е, че зеленото се смята за

любимия цвят

на пророка Мохамед,

а пасажи от Корана описват рая като място, където хората носят зелени дрехи от фина коприна.

Същия цвят, въпреки че нямат значителни групи от мюсюлманско малцинство, използват Мексико и Тайван.

Само 10 страни в света издават черни паспорти. Те не са свързани нито географски, нито религиозно: Ангола, Чад, Доминика, Доминиканска република, Малави, Нова Зеландия, Република Конго, Таджикистан, Тринидад и Тобаго и Палестинските територии.