Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори

“Моят живот беше пропилян по най-глупав начин, донесе само срам и страдания на родителите и братята ми и ще свърши скоро.”

Това пише преди няколко години един от най-страховитите мафиотски босове - Джеймс (Уайти) Бълджър до две гимназистки в отговор на молбата им да се включи в техен училищен проект.

Преди дни 89-годишният топгангстер, известен с липсата на всякаква милост към хората, които изтезавал и убивал, бе застигнат от съмнителна смърт зад решетките.

Бълджър е открит мъртъв в строго охраняван затвор в щата Западна Вирджиния, където е прехвърлен само ден по-рано от Флорида. Говорител на прокуратурата заяви, че ФБР води разследване за смъртта му.

Американски медии вече лансират версията, че Уайти е станал жертва на отмъщение от страна на мафията. Не е тайна, че навремето, за да установи своето безпроблемно царуване в бостънския подземен свят, гангстерът е нарушил основно правило - в Южен Бостън не се доносничи нито за приятели, нито за врагове.

Според някои издания разкаялият се престъпник, който е бил в инвалидна количка, е бил отведен към 6 часа сутринта от четирима затворници в сляпа за камерите зона. Там е бил удрян по главата с увит в чорап катинар, докато не изпаднал в безсъзнание, след което последвал опит очите му да бъдат извадени с бръснач. Към 8,20 часа Бълджър е открит от служители на затвора, след като не се явил на закуска. Тялото му било завито в одеяла. Твърди се също, че в устата му имало огромно количество кръв, което показва, че нападателите може да са се опитали да отстранят езика му (не става ясно дали са успели, или не).

Именно тези издевателства над Бълджър дават основания да се смята, че случилото се е търсене на мъст, тъй като е всеизвестен факт, че провинилите се като информатори в мафиотския свят се прощават с очите и езиците си.

Вестник “Дейли мейл” пише, че за убийството на Уайти е заподозрян 51-годишният Фотиос (Фреди) Джийс, който мразел доносниците, т.нар плъхове. Той е осъден на доживотен затвор за ликвидирането на Ал Бруно-Големия през 2003 г.

Така разплатата застига Бълджър десетилетия след като за взаимни облаги той се обвързва с ФБР, което се опитва да го вербува още от началото на 1970 г. Способността да си партнира с корумпирани федерални агенти му осигурила дългогодишна закрила от правосъдието. Смята се дори, че ФБР е допринесло отначало за издигането на гангстера до глава на групировката “Уинтър Хил” след ожесточена война между две ирландски банди - Килъновците и Малъновците.

Уайти, известен така заради русите си коси, се ражда в семейството на бостънски работник като най-голямото от шест деца. Баща му губи ръката си по време на работен инцидент, а Бълджър поема по лоши пътища.

На 14 години е арестуван за първи път за кражба, а по-късно и за подправяне на документи, нападение, побой и въоръжен грабеж. Прекарва пет години в поправителен дом, а след това сякаш поема в правилната посока, като служи във ВВС. Този период обаче ни най-малко не повлиява на афинитета му към погрешните стъпки и той се връща към лошите навици на улицата. Малките кражби прерастват в банкови обири, които през юни 1956 г. му осигуряват топло място във федерален затвор. В Атланта, Алкатраз и Левънуърт излежава само 9 от 25 години. Със завръщането му в Бостън започва неговият възход в подземния свят.

Първоначално Бълджър започва да работи с Килъновците. Впоследствие лидерът на бандата е застрелян, а според някои е убит от самия Уайти. В края на 70-те години шефовете на “Уинтър Хил” са вкарани в затвора за мошеничества на конни надбягвания, а Бълджър по магичен начин остава на свобода и се разполага на трона.

Стивън Флейми, по прякор Стрелеца, пък става негова дясна ръка. Той се откроява от повечето бандити в “Уинтър Хил”, защото е италианец, а не ирландец. Това е от особено значение за федералните. Те искат чрез неговото вербуване да неутрализират семейство Патриарка, което представлява интересите на мафиотските кланове от Ню Йорк в Нова Англия и се бори за влияние сред ирландците. Тази цел на ФБР е добра дошла за Бълджър, който само с едно “да” на службите едновременно се предпазва от преследване и защитава своята групировка от конкурентите. Така последва "сприятеляване" със специалния агент на ФБР Джон Конъли - ирландец, който също израства в Южен Бостън и става важен помагач и информатор на Бълджър. Сътрудничеството между двете страни е повече от ползотворно и по-късно е наречено “нечестивия съюз” от журналистите Дик Лър и Джерард О'Нийл. Услугите от едните към другите и обратно допринасят за хармонията на силната връзка между “Уинтър Хил” и ФБР, но дори тази идилия има своя край.

И като последна услуга през 1994 г. агент Конъли предупреждава Бълджър, че правосъдното министерство е подготвило обвинения срещу него и предстоят акции. Уайти напуска Бостън и след като действително започват арести, той слага началото на своето 16-годишно бягство от закона. Влиза в списъка на ФБР “Десетте най-търсени бегълци”, като за него е обещана награда от 2 млн. долара - втората най-висока цена след тази за главата на Осама бин Ладен.

Мафиотският бос се укрива заедно с любовницата си Катрин Грийг, която за тяхно нещастие заради една бездомна котка се сближава с бившата Мис Исландия Анна Бьорнсдотир. Тя е тяхна съседка в Санта Моника и издава бегълците на властите.

Бълджър е заловен през 2011 г. и бива обвинен за участие в 19 убийства, пране на пари, изнудване и търговия с наркотици. По време на процеса гангстерът отказал да даде показания, тъй като му бил обещан имунитет от прокурор, вече починал, в замяна на защита от други мафиоти. Прокуратурата също признала, че Уайти дълго време е бил информатор на ФБР, защитен от корумпирани агенти, които си затваряли очите за престъпленията на “Уинтър хил” в замяна на информация за италианската мафия.

През август 2013 г. съдът го признава за виновен по делата за федерален рекет, изнудване, заговор и 11 убийства, като му дава две доживотни присъди плюс още пет години.

Животът на Джеймс (Уайти) Бълджър е благодатен материал, от който черпи и киното. Безмилостният мафиот е изигран от Джони Деп в “Черна служба” - екранизация по биографията на мафиотския бос, а Джак Никълсън влиза в неговата роля в “От другата страна” на Мартин Скорсезе.

“Не си губете времето с хора като мен - ние сме в дъното на обществото и по-добре да забравите за нас, не да ни искате съвети за “лидерството”.”

Това предупреждава разкаялият се на старини Бълджър ученичките, които искали да впечатлят в клас с избора на нестандартна личност по темата за лидерите и техните завети.

Коментара ()

Вашият коментар