Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американци се редят на опашка да гласуват във Флорида.
Американци се редят на опашка да гласуват във Флорида.

Името му не присъства в нито една бюлетина в САЩ, но не се заблуждавайте - междинните избори са изцяло за Доналд Тръмп, посочва Би Би Си. “Този вот е референдум за мен”, призна самият президент на предизборен митинг в Мисисипи.

Във вторник милиони американци гласуваха за 35 от 100 сенатори, за всичките 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса, за 39 губернатори и 6073 законодатели, съдии, кметове и шерифи. Паралелно се гласуваше и за редица местни инициативи като правото на аборт, имиграцията, околната среда, правото на глас на бивши затворници, разширяване на обхвата на здравните услуги, данъците и, разбира се, марихуаната.

Секциите по Източното крайбрежие отвориха първи в 6 ч (13 ч българско време). Гласуването приключи със закриването на избирателните секции в Хавай в 18 ч местно време (6 ч в България на 7 ноември).

На много места

се извиха опашки

от желаещи да гласуват. Тази година се очаква избирателната активност да бие рекордите заради силната мобилизация на противници на Доналд Тръмп, особено сред младите хора, отбелязва АФП.

Изборите се наричат междинни, тъй като се провеждат две години след последните президентски избори и две години преди следващите през 2020 г. На междинния вот винаги се сменят всички 435 конгресмени в долната камара. Те имат 2-годишен мандат, но могат да бъдат преизбирани неограничен брой пъти. Колко представители ще има всеки щат, зависи от броя на населението му. В горната камара се преизбират 35 от 100-те сенатори. Те служат с 6-годишен мандат и на всеки две години една трета от тях приключват своя. Всеки щат има по двама представители в Сената.

Досега контролът в двете камари се държеше от републиканците, а за Тръмп е много важно това да не се промени. Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят мнозинството си в Сената.

Републиканецът Бето О'Рурк, пънкар и кандидат за Сената, отива да гласува със семейството си в Тексас.
Републиканецът Бето О'Рурк, пънкар и кандидат за Сената, отива да гласува със семейството си в Тексас.
Неколкомесечната предизборна кампания на Тръмп бе белязана от расова реторика, хардлайнерски ходове в имиграционната политика и безразборни политически предложения, отбелязва АП. Президентът увери феновете си, че гласуването за републиканците ще означава силни правоохранителни органи и още по-строга имиграционна политика, докато

победа на

демократите би

довела поток от

нелегални

имигранти

с криминално минало и повишение на данъците.

Тръмп привлече три красавици от своята администрация за едно от последните си мероприятия за набиране на гласове. Дъщерята на президента Иванка Тръмп, която е и негов съветник, се включи в митинг, заставайки до баща си във Форд Уейн, Индиана. Тръмп покани на сцената да говорят също говорителката на Белия дом Сара Сандърс и съветничката Келиан Конуей. Независими анализатори посочват, че само за кампаниите за Конгреса са пръснати $ 5,19 млрд.

Ако демократите станат мнозинство в Камарата на представителите, вероятността за импийчмънт на Тръмп се увеличава значително. Освен това те ще оглавят парламентарните комисии, които могат да разследват подозренията за съглашателство между предизборния екип на Тръмп и Русия на президентските избори през 2016 г.

Анализатори посочват, че, ако републиканците запазят господството си в Конгреса, Тръмп ще бетонира позициите си и на практика става неконтролируем.

Руснаци се маскират като американски институции

Руснаци се маскират като американски институции и поместват фалшиви публикации в американската секция на социалните мрежи, твърдят властите в САЩ. Целта им била да изострят напрежението по въпроси като миграцията и контрола върху огнестрелните оръжия. “САЩ няма да търпят чуждестранни намеси в изборите от Русия, Китай, Иран или други страни”, посочват в съвместно изявление по този повод Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на правосъдието, ФБР и шефът на националното разузнаване.

Сергей Лавров
Сергей Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че обвиненията за руска намеса в американските междинни избори са “празни изявления”. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък посочи, че междинните избори в САЩ едва ли “ще внесат някаква яснота относно бъдещото развитие на руско-американските отношения - засега не се очертават някакви определени тенденции за нормализация”. Песков отказа да коментира обвиненията във връзка с предполагаемата намеса на Русия в изборите за Конгреса. “Не можем да реагираме на абстрактни аналитици от сферата на кибернетичната сигурност, защото не знаем кои са те, разбират ли изобщо нещо от киберсигурност. Нямам готовност да коментирам подобни гледни точки”, заяви прессекретарят на Путин.

Междувременно “Фейсбук” блокира 115 акаунта, които може да участват в “координирано неавтентично поведение” преди официалното начало на междинните избори в САЩ, съобщи тв Си Ен Би Си. Според американските власти онлайн дейността по акаунтите може би са свързани с чуждестранни дружества. За да разсее съмненията, социалната мрежа блокира 85 акаунта в инстаграм на английски език и 30 профила във фейсбук на френски и руски.