Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

След аферата с издаването на български паспорти, във връзка с която имаше арести на замесени лица в България, а и в Сърбия, македонските посредници за български паспорти не се страхуват, че ще отидат в затвора или че клиентите им ще останат и без парите, които са дали за паспорти, пише македонският информационен сайт Фактор.

Македонските посредници уверяват, че нищо такова няма да се случи. Те казват, че издаването на паспорти и как се прави това досега беше публична тайна, но чак сега България взима мерки да санкционира този процес.

"Тези, които са фалшифицирали документи, те трябва да се страхуват, аз работя с истински документи и не се страхувам. За сумата, за която съобщиха българските медии - 5000 евро, не познавам някой да е дал толкова пари. Македонците и сърбите дават за български паспорт малко над 300 евро", е цитиран да казва посредникът Даниел Д, предава БТА.

Друг посредник, от Делчево смята, че как ще се развиват нещата зависи от българските власти, но според него онези, които имат редовни документи, не би трябвало да останат без паспорти.

"Проблемът се появи, защото има много албанци от Албания и Косово, които кандидатстват за българско гражданство и властите в България трябваше да пресекат това, но за македонците мисля, че няма да има някакви последици, няма да има никакъв проблем", казва посредник от Скопие.

Но у гражданите има съмнение, защото чакат с години и не са сто процента сигурни, че накрая ще имат български паспорт, за работа и свободно движение из Европа, пише Фактор.

ВМРО-ДПМНЕ се събира днес на заседание, за да обсъди стратегията си за конституционните поправки, пише сайтът 24 вести. Лидерът на партията Християн Мицкоски заяви, че очаква жестока критика на всичко, което бъде предложено от управляващото мнозинство и правителството в рамките на дебатите в комисиите, а след това и в парламентарната зала. Очаквам всичко това, за което управляващото мнозинство излъга, за което казваха едно преди, а друго прилагат на дело, да бъде демаскирано пред обществото, каза Мицкоски.

Албанските партии вече пишат "поправки на поправките", допълва 24 вести. От Беса на Билал Касами и Алианса за албанците на Зиядин Села не се отказват от исканията си с акцент върху правата на етническите албанци и равноправност на албанския с македонския език.

Докато опозиционните партии се подготвят за дебати по поправките, сдружения, организации и политически партии искат спиране на парламентарната процедура и нови предсрочни избори.

Предложените от правителството конституционни поправки ще бъдат внесени в комисията по конституционните въпроси в сряда. Освен първоначално предвиденото, в тях са вградени и исканията на новата парламентарна група на опозицията, съставена от депутатите, които гласуваха за промяна на конституцията. В преамбюла бе включен Охридският рамков договор. Решенията на АСНОМ /Антифашисткото събрание за народно освобождение на Македония/ пък се сменят с Прогласа на първото заседание на АСНОМ, а причината според премиера Зоран Заев е, че решенията на АСНОМ може да предизвикат проблеми в сътрудничеството със съседна Гърция, отбелязва 24 вести.

Осемте депутати, които формираха независима парламентарна група във ВМРО-ДПМНЕ, заявиха, че няма да гласуват за отнемане на имунитета на бившия си лидер Никола Груевски, съобщава сайтът Сакам да кажам. В Собранието няма необходимото мнозинство от две трети за отнемане на имунитета на Груевски, поискан от Основния съд в Скопие, след като бе произнесена присъдата му от две години затвор по делото "Танк", за купуването на луксозния мерцедес. Комисията по въпросите на мандатите и имунитета ще дебатира утре по предложението за отнемане на имунитета на Груевски. Това е едно от условията, предвидени в правилника за работа на парламента за отнемане на депутатски имунитет.

Груевски трябва да се яви за изтърпяване на присъдата в затвора Шутка най-късно до 8 ноември.