Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович  СНИМКА: Ройтерс
Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович няма да участва в междуправителствената конференция за миграцията на 10 и 11 декември в Маракеш, Мароко. Това съобщиха в петък от кабинета на хърватския държавен глава, предадоха ТАСС и агенция Хина.

Когато говори пред Общото събрание на ООН неотдавна, хърватският президент приветства успешното завършване на преговорите по т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция и обяви, че ще присъства на конференцията в Маракеш през декември, предава БТА.

Междувременно обаче Колинда Грабар-Китарович се е отказала от участие във форума и е информирала за това свое решение министерството на външните работи на Хърватия, се посочва в прессъобщение на администрацията на хърватския президент, цитирано от агенция Хина. В него не се посочва защо Грабар-Китарович е решила да не участва в конференцията. В прессъобщението се казва, че хърватският президент смята миграцията за дългосрочен проблем, който изисква общ подход към самия източник на миграция.

Австрия, САЩ, Унгария и Австралия вече отхвърлиха т.нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция. То бе прието по принцип през юли от всички 193 страни членки на ООН. Окончателното подписване на документа е предвидено да стане на конференция на ООН в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември т.г.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович заяви по-рано пред журналисти, че няма намерение да подписва споразумението, припомня ТАСС. Съобщението предизвика объркване в хърватското министерство на външните работи, като хърватският първи дипломат Мария Пейчинович Бурич заяви, че "президентът още през август е потвърдила своето участие в конференцията". Хърватският премиер Андрей Пленкович, който е на посещение в Китай, също бе изненадан от съобщението от офиса на хърватския президент. Пленкович подчерта, че споразумението регулира само легалната миграция, а не нелегалната.

"Този документ не е правно обвързващ и всяка страна запазва националното си право да управлява миграцията по начина, по който желае", коментира премиерът пред журналисти след посещение в Китай.

Хърватският външен министър Мария Пейчинович Бурич свика в петък пресконференция на фона на медийни съобщения, че хърватската крайна десница смята споразумението за миграцията за спорно, подобно на Истанбулската конвенция, която бе ратифицирана от Хърватия по-рано тази година.

Глобалното споразумение за безопасна, методична и регулирана миграция ще засили сътрудничеството между страните за редовна миграция и няма да увеличи мигрантския поток, както твърди хърватската десница, заяви на пресконференцията Мария Пейчинович Бурич. Споразумението е списък от мерки и не е правно обвързващо за страните членки на ООН. Всяка държава има суверенно право да избира от споразумението набора от мерки, които подхождат за нейната ситуация, каза хърватският първи дипломат. Пейчинович Бурич увери, че в споразумението няма "абсолютно никакво задължение за прием на мигранти".