Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Манолова. Снимка пресцентър на омбудсмана
Мая Манолова. Снимка пресцентър на омбудсмана

Първата приемна на омбудсмана е по линия София – Варна, първи вагон, втора класа, купе №2

„Единствената реформа в бюджета на Националната служба за охрана (НСО) се изразява в отнемането на автомобила на омбудсмана. Всеки може да погледне Параграф 14. Аз не бих повдигнала тази тема, не съм я повдигала до момента, изглежда ми прекалено дребна на фона на проблемите, които имат гражданите.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова в сутрешния блок на БНТ, където бе помолена да коментира решението на властта да я остави от догодина без служебен работен автомобил и шофьор на НСО, за което "24 часа" първи писа.

Мая Манолова подчерта, че по този повод са й се обадили десетки хора, както приятели, така и непознати, които са предложили да я возят безплатно, включително и заместник-омбудсманът на Македония, който е на посещение у нас.

„Аз обмислям дали, ако това е толкова сериозен проблем, да не се откажа предварително. Мога например да ползвам и обществения транспорт. Следващата седмица трябва да бъда във Варна. Ще пътувам до там с влак. Вярно е, че ще ми отнеме доста часове, но ще направя приемна докато пътуваме, ще обявя предварително в колко часа на коя гара ще е влакът и хората ще се качват, за да споделят проблемите си“, съобщи Манолова.

ВИЖ РАЗПИСАНИЕТО НА ВЛАКА ТУК.

„Не знам какво да правя с парите, които ще дадат за билети, може би да ги пратя на финансовия министър, все пак, да ги осребри, защото това ще оскъпи услугата“, допълни Манолова.

След приемната във влака в 15.30 ч. общественият защитник ще се срещне с бивши служители на фалиралата авиокомпания „Ер Виа“ във връзка с неизплатените им заплати в Областна администрация Варна - ул. Преслав № 26. По-късно омбудсманът ще разговаря с ръководствата на Окръжния и Районния съд във връзка с предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Пред БНТ Мая Манолова подложи на съмнение казаните пред друга телевизия думи на финансовия министър Владислав Горанов, че омбудсманът използва работния автомобил на НСО като скъпоструващо такси.

„Той изглежда интелигентен човек, изглежда, разумен човек, това е абсурдно изказване, защото за мен автомобилът е работно средство, с което успявам да се отзова бързо при гражданите, които го очакват от мен”, допълни Манолова.

Омбудсманът изрази разочарованието си от политиците, които се опитват да й пречат да си върши работата.

„Губи се много излишна енергия да се чудят какво да измислят, за да не съм при хората на терен. Но нали сте наясно, че аз със служебен автомобил, с обществен транспорт, с градски транспорт, с влак, моята работа ще си я свърша и никой не може да ме спре”, отсече общественият защитник.

Попитана дали обмисля да прави политическа кариера, или да се кандидатира за някой пост, Манолова беше категорична, че никога действията й не са били на тъмно, тайно, зад кадър или непрозрачно и ако реши да се кандидатира за някой друг пост в държавата, ще го обяви публично.

„В момента имам още две години мандат. Две години хората очакват от мен да решавам техните проблеми. Това правя всеки ден и всяка минута, заключи Манолова.