Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джумпей Ясуда
Джумпей Ясуда

Японският журналист Джумпей Ясуда, завърнал се благополучно в родината си след три години като заложник в Сирия, поднесе извиненията си днес на правителството в Токио и заяви, че е бил похитен заради допусната от него "глупава грешка", предаде Асошиейтед прес.

Това бе първото изявление на Ясуда, откакто миналата седмица той беше освободен. Пред журналисти днес той каза, че отишъл в Сирия на 22 юни 2015 г., за да види с очите си случващото се там, както и начина, по който военният конфликт се отразява както на военните, така и на обикновените хора, съобщава БТА.

Ясуда, който е уважаван журналист, известен с отразяването на събития от зони на военни конфликти, призна, че е взел неправилно решение, като е влязъл в Сирия без придружаващите го местни представители. Това станало, след като ескортиращите го внезапно променили плановете си и той решил да последва няколко неизвестни лица, които да му бъдат водачи по време на пътя. Когато влезли пеша на сирийска територия, тези лица го сграбчили, натикали го в кола, отнели му багажа и го завели в къща, където го държали.

"Беше немислима и глупава грешка", каза той. Ясуда добави, че сам си е виновен за страданията, които понесъл.

"Искам да се извиня на всички, които помогнаха за освобождаването ми и на тези, които се тревожеха за мен, искрено се извинявам и бих искал да изразя своята искрена благодарност", каза Ясуда и направи дълбок поклон. "Съжалявам и че японското правителство трябваше да се замесва заради мен", добави Ясуда.

Той е бил отвлечен от сирийския клон на Ал Каида, известен по онова време като Фронтът "Ан Нусра", въпреки че първоначално групировката не разкривала пред него коя е. Организация за наблюдение на военния конфликт в Сирия заяви, че Ясуда наскоро бил държан от сирийски командир от групировката "Тюркистанска ислямска партия", съставена предимно от китайски джихадисти в Сирия. Ясуда заяви, че по-рано тази година бил държан в затвор, за който отговаряли уйгури, наричащи се "тюркистанци". Това било едно от няколкото места, на които той бил местен по време на 40-месечния си плен. Предполага се, че през по-голямата част от времето бил в провинция Идлиб в Северозападна Сирия.

На продължила повече от два часа пресконференция Ясуда разказа за живота си в плен. Каза, че му било позволено да си води дневник - една от малкото свободи, които имал, но това се оказало изключително важен архив за оцеляването му.

Въпреки всичко условията му на живот били сурови. Той разказа, че бил тормозен и изтезаван, дори за това, че издавал шум. Бил държан в многоетажна сграда, в единична килия, където трябвало да стои, без да се движи в много тясно пространство. Трябвало постоянно да стои с присвити крака и едва имал място да се обръща, когато спял. Заяви, че го наказвали, когато издавал шум. Едно от наказанията било например изключване на вентилатора при изключително големи летни горещини. Един от похитителите му казал, че сградата се намира в района на населено място на име Джабал Зауия.

Освобождаването на японеца станало неочаквано. На 22 октомври похитителите му казали, че си отива у дома, а на следващия ден го закарали до място за среща, където го предали на турските власти. Последните свалили превръзката на очите му, когато пристигнали в имиграционен център в Антакия в Южна Турция. Ясуда заяви, че не знае как е било уредено освобождаването му.

Макар обществеността като цяло да приветства благополучното завръщане на журналиста, някои го определиха като безразсъден човек, който създава проблеми. В страна, в която тези, които действат самостоятелно често пъти са смятани за егоисти и при провал не получават особено съчувствие, в някои от публикациите в Туитър имаше искания Ясуда да се извини за това, че е създал проблеми на правителството, отбелязва Асошиейтед прес. Предишни заложници също са получавали подобни критики след завръщането си.

"Смирено приемам критиките и всичко казано", каза Ясуда. "Естествено, вината и вниманието се стоварват върху мен заради действията ми, които причиниха проблеми. Но се надявам хората все пак да се замислят за ставащото в Сирия. И се надявам властите да разследват моите похитители", каза той. Ясуда добави, че ролята на журналистите в зони на конфликти е от решаващо значение за света, за да може той да научи истината. Журналистът заяви, че се надява станалото с него да породи дискусия как да се подобри безопасността и качеството на работата на репортерите, работещи в зони на конфликти.

Ясуда започва да прави репортажи от Близкия изток в началото на миналото десетилетие. Бил е и в Афганистан и Ирак. През 2004 г. е взет за заложник в Ирак заедно с още трима японци, но е освободен, след като ислямски духовници договарят пускането му. Работи почти година като готвач в Ирак в рамките на свое проучване, докато пише излязлата си през 2010 г. книга с наблюдения за живота на трудещите се в зони на конфликти. Пише книга и за похищението си през 2004 г.

На въпрос дали някога пак ще се върне в зона на конфликт след преживените страдания, днес Ясуда отговори, че все още няма конкретни планове.