Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жена пали свещи на гроба на свои близки.  СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Жена пали свещи на гроба на свои близки. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Президентът Румен Радев ще

почете паметта на воините от 11 ч

пред Военния музей - костница на

Централните софийски гробища

Само имената на членове на църквата, т.е. покойници, които са кръстени приживе, може да се записват при свещеника в храма на Задушница, припомнят духовници, потърсени от “24 часа”.

Близките на тези, които не са били кръстени или са изповядвали друга религия, могат да се молят за тях вкъщи или на гробовете им.

В събота е Архангелова задушница, известна още като мъжка. В храмовете в страната ще се отслужат заупокойни литургии в памет на загиналите. В този ден се молим за онези, които няма кой да помене, както и за всички знайни и незнайни воини, загинали за свободата на България.

По традиция президентът Румен Радев, политици и висши духовници ще почетат паметта им пред Военния музей-костница на Централните софийски гробища от 11 ч в събота. Ритуалът

в памет на

загиналите

български воини се

организира от 1924 г.

Прекъснат е през 1946 г., а по настояване на Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и пострадалите от войните отново е възстановен през 1992 г.

Архангеловата задушница е една от трите в календара на Българската православна църква и е преди коледните пости.

Смисълът на Задушница е молитвата за душата на покойника, опрощаване на греховете му,

за които не е имал

възможност

да се покае

Той няма как да го направи в отвъдното и затова тази грижа е за близките му, които са живи. Молитвите, милостинята и помените в чест на покойниците умилостивяват Бог да покрие много от греховете им на земята.

По време на панихиди и Задушници вярващите носят в храма храна за “Бог да прости”. Тя се освещава по време на панихидата и след това се раздава на близки. Този, който я приеме, трябва да се помоли за всички споменати от свещеника покойници. С този обичай е свързан и друг, подобен на него - да се подава милостиня на бедни и просяци, които близкият на покойника не познава.

На Задушница се раздават хляб и жито за “Бог да прости”.
На Задушница се раздават хляб и жито за “Бог да прости”.

Обикновено по Задушница тези хора стоят пред храмовете и обикалят гробовете, където се оставя храна. Има обаче мнение, че

това са неверници,

които спекулират с

мъката на близките

на покойниците

и състраданието им е фалшиво. Затова всеки може да намери сред познати, съседи и роднини някой, който наистина вярва в православните ценности и има нужда от подадена храна за Бог да прости.

В храма и на гроба се раздават жито и хляб за Бог да прости, пръстта над покойника се прелива с вино.

На гробищата се носят цветя, палят се свещи, пламъкът на които е израз на вярата на покойника и неговите близки, но от най-голямо значение е молитвата. В поменния лист на първо място е името на последния покойник и след това имената на другите.

Пускат повече автобуси до гробищата в София

Допълнителни линии на градския транспорт, които ще возят до големите гробищни паркове в София, пуска Столичната община за Задушница.

Разкрива се временна трамвайна линия с маршрут от кв. “Борово” до кв. “Орландовци”.

Пускат се и няколко временни автобусни линии. Автобус №83А ще вози до “Бакърена фабрика” и ще тръгва от зоопарка. Автобусна линия №108А също ще вози до “Бакърена фабрика”, но ще тръгва от “Люлин”.

Пускат се специални автобусни линии за Централните гробища и за тези в “Малашевци”. Линия №18А ще тръгва от автостанция “Орландовци” към Малашевските гробища и ще продължава по маршрута на автобус №18. Линия №79А ще се движи от надлез “Надежда” към ул. “История Славянобългарска”, ул. “Индустриална”, ул. “К. Стоилов”, бул. “Ген. Д. Николаев” и бул. “Вл. Вазов”. Линия №86А ще минава през “Малашевци”, ул. “Резбарска”, Сточна гара и бул. “Сливница”. Автобус №90А тръгва от автостанция “Изток” и ще стига до Малашевските гробища.

При Централните гробища паркирането ще е разрешено по улиците “История Славянобългарска” и “Заводска”. В “Бакърена фабрика” ще може да се спира под подлеза на ул. “Адам Мицкевич”, а в “Малашевци” - на ул. “Резбарска” и бул. “Вл. Вазов”. СДВР ще контролира движението.